• Trippelbloggen om socker och ohälsa

    I veckans trippelblogg har vi socker som tema. Har jakten på sötsaker gått för långt inom paleovärlden? Är det okej att unna sig lite socker – eller är det en säker källa till sjukdom? Och visste du att vissa bakterier i magen kan provocera fram ett sug efter just socker? God läsning!

     

    Cecilia Nilsson

     

    Cecilia porträtt

     

    Har jakten på sötsaker gått överstyr?

    Vi som äter paleo utesluter det onyttiga sockret, men många vill ändå äta söta efterrätter och bakverk. Som tur är finns det bananer, kokos och honung som funkar bra som naturliga sötningsmedel. Varje dag kan vi hitta nya snillrika recept på kladdkakor, semlor och gelégodis som gjorts om för att passa in i den paleolitiska kosten. Men i samma takt höjs allt fler kritiska röster från dem som menar att jakten på det försvunna sockret har gått överstyr. HÄR kan du läsa en rykande färsk debattartikel i frågan. Den är skriven av Amy Kubal som ingår i paleoproffset Robb Wolfs team.

     

    Vad tycker du? Har paleovärlden fått fnatt när det gäller att härma onyttiga söta efterrätter? Eller är det något positivt som vi ska förfina och ta vara på? Läs själv och återkom gärna med dina åsikter.

     

    Jag och Karl Hultén pratar också om just sötningsmedel i vår podcast Paleopodden. Avsnittet hittar du HÄR /Cecilia

     

    Anna Skoglund

    Anna Porträtt2

    Socker – lite att unna sig med, eller en säker källa till sjukdom?

     

    Jag vill börja med att säga att vi är alla olika, och reagerar olika på vissa ämnen, som till exempel bröd och socker. Alla får inte blodsockersvängningar eller sockersug. Med det sagt vill jag tillägga att alla bör utesluta socker och vitt mjöl/gluten så mycket som möjligt – för hälsan.

     

    Problemet med socker är att det triggar vårt belöningssystem, och vi mår bra. Det är ofta därför många äter för mycket, för att uppnå den känslan, av att må bra, men nästan på en gång får man dåligt samvete och mår dåligt, och kanske äter lite till för att må bra igen, upp och ner. Många förstår inte var suget kommer ifrån, utan tror att de äter nyttigt. Det gäller att ta reda på källorna till sötsuget. För mig handlade det om bröd. Jag kunde bara inte fatta varför suget efter nåt ”gott” inte avtog, men det var ju för att jag åt bröd till frukost. Detta samband fick jag när jag läste en bok av Fredrik Paulún för ca 15 år sedan, när han lanserade det glykemiska indexet.

     

    När jag lade om kosten till paleo så var Dr Robert Lustig en av de första jag hörde föreläsa, om socker.https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM  Sedan dess har socker varit ett ”intresse” för, och jag försöker få andra att inte äta så mycket, och jag vill inte att mina barn ska äta socker, men det är oerhört svårt i dagens samhälle. Det är så mycket man ska unna sig, ta lite av det där, det är ju kalas osv.

     

    Folk vill inte heller ta till sig av ny forskning.  Mycket handlar det nog om kvällspressens ständiga ”chocker” av olika slag, och cancervarningar. Folk orkar inte bry sig längre, men just därför är det extra viktigt att föra fram budskapet om att socker inte är ofarligt.

     

    Jag håller som bäst på att läsa bok nummer två av Ann Fernholm,http://ettsotareblod.se/ann-fernholm/,  Det sötaste vi har, som handlar om vår kultur och vårt förhållande till socker, och vad socker gör med oss. Ann Fernholm skriver i sina böcker att ingen tidigare generation barn har ätit så mycket socker som våra barn gör idag, och matindustrin gör allt i deras makt för att sälja sina sockrade produkter,  många gånger direktriktade till barn.http://ettsotareblod.se/det-sotaste-vi-har-hur-industrin-far-makten-i-media/ Hennes böcker är verkligen ögonöppnande och alla borde läsa dem.

     

    stevia1

    Stevia triggar även det sötsuget  

     

    Våra välfärdssjukdomar finns bara hos oss i västvärlden, men sprider sig med vår matkultur även till de befolkningar som tar den till sig. Faktum är att de folk som ännu inte har tagit vår mat till sig saknar våra sjukdomar, som hjärtinfarkter och diabetes. Man kopplar ihop socker mer och mer med just olika välfärdssjukdomar. Förutom den mest uppenbara, diabetes, så finns det flera andra som knyts till socker, som tillexempel Alzheimers, och hjärt- och kärlsjukdomar. Även vid ADHD tror man att socker spelar en stor roll. http://universityofcalifornia.edu/news/hyperactive-kids-what-sugars-role. Levern mår dåligt av socker och man kan få fettlever precis som vid flera års stor alkoholkonsumtion.

     

    Visste ni att man numera mer och mer kallar Alzheimers för diabetes typ tre? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769828/.

     

    Dr. Robert Lustig går så långt att han kallar socker för en drog http://www.vox.com/2014/6/2/5771008/the-case-for-treating-sugar-like-a-drug

     

    Mer om socker, och Robert Lustig: http://www.scoop.it/t/dr-robert-lustig/p/4038075569/2015/03/02/baptist-health-south-florida-pbs-take-sweet-revenge-on-processed-food?hash=f48a6a4a-d990-4e67-b66f-9304a09c9611

     

    Och en intervju med Dr. Lustig: http://www.vox.com/2014/6/2/5771008/the-case-for-treating-sugar-like-a-drug

     

    Socker göder även cancerceller, och kan var en anledning till varför cancerfallen ökar. http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersughttp://www.braattveta.info/cancer.htm http://www.kostdemokrati.se/nissesimonson/2014/04/08/socker-och-starkelse-goder-cancer-pa-sjukhus/

     

    Många vill bjuda på kakor och vara snälla, men har svårt att acceptera ett nej. En kompis till mig har börjat svara nej tack, jag får cancer av socker. Då slutar de truga. Vill du fortfarande unna dig lite socker? /Anna

     

    Kalle Kammonen

     

    Kalle3

     

    Är våra liv kontrollerade av bakterier?

    Vissa menar att människor har utvecklats för att vara fordon till bakterierna i våra kroppar. Innan vårt DNA kartlades så bedömdes det att vi hade mycket mer DNA än vad som sen upptäcktes. Det har visat sig att det finns flera hundra gånger mer bakteriellt DNA i kroppen, och kroppen använder sig av detta DNA för att utföra biologiska funktioner.

     

    I magen finns det minst 1000 arter av bakterier enligt dagens bedömning, men inga två personer har samma population. Den huvudsakliga utvecklingen av bakteriefloran ser ut att ske från fosterstadiet till tidigt barnstadie. I magen, under födseln, amning, hud-mot-hud kontakt med modern och kontakt med omgivningen är vad som skapar din flora. Kejsarsnitt, ingen amning och steril omgivning är sådant som kan hindra utvecklingen.

     

    bactera

    Goda bakterier finns det gott om

     

    Ju fler arter av bakterier du har i magen desto bättre verkar det vara. Du är starkare, friskare och har fler arter som kan utföra de viktiga funktionerna i kroppen. Bakterierna i magen producerar saker som: Serotonin, hormoner, vitamin K2, proteiner, enzymer, antioxidanter. Ju färre arter, desto färre som kan producera och utföra viktiga funktioner. Även så kallade skadliga bakterier är en del av den vanliga floran. I en hälsosam människa lever de i symbios och hålls i strama tyglar av de goda bakterierna.

     

    Hur kommer då socker in i bilden? Även bakterierna lever på det som vi stoppar i oss. De kan provocera fram sug efter det de behöver, t.ex. socker. Olika bakterier suktar efter olika saker. De kan ”manipulera” oss på olika sätt för att få det de behöver. Lyckligtvis går det att förändra detta genom att se över sin livsstil, kost, träning, själsliga hälsa och allt som innefattar livet. Ett stort sockersug gagnar ju inte hälsan i långa loppet. En möjlig stor bidragande orsak kan då vara en obalans i ditt bakteriella kontrollcenter i magen.

     

    En kort introduktionsvideo hittar du här (https://www.youtube.com/watch?v=5DTrENdWvvM). Intressanta diskussioner finns här (http://primal90sessions.com/kiran-full.php), och här (http://www.gomegaspore.com/webinar-2/). ”Tyvärr” är de till viss del produktreklam också. Om du vill djupdyka i ämnet så finns The human microbiome project (http://www.hmpdacc.org/) samt American gut project (http://americangut.org/).

    /Kalle

    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments