• Svarta vinbär – vårt svenska superbär

  Visste du att svarta vinbär är vårt svenska nyttiga superbär? Bären är bland annat packade med vitamin C, antioxidanter och fibrer. Passa på att plocka eller köp när det är säsong och frys sedan in det som inte går åt. I den här artikeln går vi igenom vad det är som gör svarta vinbär så nyttiga, och vi ger sedan exempel på tre goda recept som är godkända enligt den autoimmuna kosten. 

   

  Nyttigheter i svarta vinbär

  Till att börja med så är svarta vinbär rika på antioxidanter som bland annat hjälper till att stärka ditt immunförsvar. Antioxidanterna tar även hand om skadliga fria radikaler i blodet.

   

  Bären innehåller även polyfenoler som verkar antiinflammatoriskt. Polyfenolerna har visat sig kunna motverka oxidativ stress samt hjälpa till att hämma vissa ögonsjukdomar.

   

  Svarta vinbär är också ett av de bär som innehåller mest C-vitamin. Men förutom detta så innehåller de även vitamin K, folsyra och gott om fibrer. Fibrerna ger mat åt de goda bakterierna i tarmen och främjar matsmältningen.

   

  Fakta och kuriosa om svarta vinbär

  Svarta vinbär förekommer i hela Sverige och kallas ibland för Nordens druva. Vinbär finns omtalade i Sverige från medeltiden men det dröjde till mitten av 1800-talet innan de började odlas i de svenska trädgårdarna. I gamla noteringar har man nämligen kunnat läsa att svarta vinbär inte uppskattades av alla då de är ganska sura utan tillsatt sötning. Inom antiinflammatorisk kost använder vi inte socker men det går bra att göra t ex gelé av bären med honung istället.

   

  Buskarna odlas mest i trädgårdar runt om i landet men förekommer även vilda längst havskusterna. Vinbärsbladen är ätbara och de kan användas till både te och inläggningar. Förr i tiden användes både bären och te som ett medel mot gikt!

   

  Recept med svarta vinbär:

  Här hittar du några tips på recept som vi har i medlemsklubben med svarta vinbär:

  AIP: Bärglass med banan. Till den här glassen passar lite syrliga bär, som t ex svarta vinbär.

  AIP: Svartvinbärsgelé. Gör din egen vinbärsgelé och passa på att göra lite extra när det är säsong.

  AIP: Svalkande dryck med vinbär. Smaksätt och gör ditt vatten nyttigare. Här med citron, rosmarin och vinbär. Ljuvligt gott!

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments