• Lingon – ett nyttigt och läkande hälsobär

  Svenska lingon, eller skogens röda guld, går bra att få tag i året runt. Om inte färska så i frysdisken. Det är inte bara gott med lingon, det är nyttigt också. De innehåller såväl antioxidanter, vitaminer som mineraler. Här kan du läsa mer om lingon och du får även tips på tre goda recept.

   

  Nyttigheter i lingon

  Våra kära lingon är fyllda med vitaminer och mineraler. Här hittar du bland annat vitamin A, B, C och E samt mineralerna järn, fosfor, kalium och kalcium.

   

  Lingon har även visat sig vara bra för tarmens bakterier och förbättrar därmed immunförsvaret. De motverkar bland annat inflammationer i tandkött och slemhinnor i munhåla, och kan även verka lindrande vid halsont.

   

  Lingonen bidrar även med en bättre insulinkänslighet då de innehåller quercetion – vilket är en oxidant som främjar kroppens insulinproduktion samtidigt som den motverkar infektioner och allergier.

   

  Fakta och kuriosa om lingon

  Lingon brer ut sig över stora delar av norra halvklotets skogsbälte. Det finns exempelvis gott om lingon i både Asien och Nordamerika. Men ligonens popularitet i matlagning har framförallt visat sig i Norden och främst i Sverige.

   

  Och den sagolika lingonsylten har tack vare IKEA-varuhusen fått ett starkt uppsving i världen, där man alltså serverar våra svenska köttbullar med lingonsylt i alla varuhus.

   

  En kul fakta är att lingonen tål kyla väldigt bra, och klarar sig därför i snudd på arktiska klimat, ner mot 40 grader minus.

   

  Kärt barn har många namn. Lingon har genom tiderna kallats för: krösen, linbär, rödbär, bremle, ljungbär, skogsbär och tyssling.

   

  Lingon innehåller hög halt avbensoensyra som gör att hållbarheten naturligt är lång – ett naturligt konserveringsmedel.

   

  Inom AIP och paleolitisk kost äter vi ofta lingonen som de är, utan sötning, och det gör vi helt rätt i eftersom osötade lingon enligt folkmedicinen sägs både förebygga och hjälpa mot urinvägsinfektion. Förr såldes också osötade lingon (torkade) på apoteket som febernedsättande medel. Dessutom kan även lingon hjälpa till att dämpa sötsug.

   

  Bland våra recept i medlemsklubben hittar du många recept med lingon.

   

  3 goda recept med lingon

  AIP: Perfekt till fikat när man vill ha något som både är nyttigt och sötsyrligt.

  AIP: Kåldolmar är gott och enkelt att göra. Vitkål innehåller vitaminerna B6, C och K, betakaroten (A-vitamin), järn, kalcium och magnesium. Servera med kokta grönsaker, skysås och rårörda lingon.

  AIP: En fräsch och lite annorlunda smoothie som får sötma från kokosmjölk och banan.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  1 Kommentar
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback
  Lingon – Vårt svenska superbär | Birgitta Höglunds mat
  4 år sedan

  […] kan du läsa ett mycket bra och lärorikt inlägg om lingonen och alla dess effekter på vår hälsa på den mycket informativa sidan Swedish […]