• Gurkmejans läkande egenskaper

  Gurkmeja är en krydda som sakta men säkert letat sig in i våra kök. Det går också bra att köpa färdiga drycker i butik med både ingefära och gurkmeja. Anledningen till kryddans populäritet är dess goda läkande egenskaper. Läs mer om gurkmeja här – och du får också tips på tre goda recept.

   

  Nyttigheter i gurkmeja

  Det verkande ämnet i gurkmeja är kurkumin som visat sig vara bra vid ledbesvär och motverkar även inflammation då den är en kraftig antioxidant.

   

  Kurkumin motverkar stress på kroppen (åldrande och sjukdom) genom att antioxidanterna blockerar de fria radikalerna som orsakar oxidation. Kurkumin har även visat sig stärka kroppens enzymerförsvar mot just oxidation.

   

  Ledinflammation (artrit) är en vanlig sjukdom som drabbar tusentals svenskar. De kraftiga antiinflammatoriska egenskaperna i gurkmeja hjälper att motverka inflammation i lederna.

   

  Biotillgängligheten för kurkumin är tyvärr lågt vilket innebär att kroppen har svårt att tillgodogöra sig det. Det har visat sig att upptaget blir bättre om man äter gurkmeja tillsammans med lite svartpeppar. Eftersom ämnet är fettlösligt är det också bra att lägga till lite olivolja eller kokosolja.

   

  Fakta och kuriosa om gurkmeja

  Gurkmeja är en urgammal krydda som man tror hämtades till Europa av Marco Polo. I sin bok ”En beskrivelse av världen” omtalar han plantan som ”en frukt som liknar saffran”.

   

  Från början användes gurkmeja av befolkning i Indien och Sydostasien. Än idag ingår gurkmeja i mängder av indiska rätter och är huvudingrediens i kryddblandningen curry.

  Man framställer kryddan genom att växtens rot kokas, torkas och males till pulver. Gurkmejans smak är svagt bitter, aningen skarp och påminner lite om ingefära.

   

  Det går bra att hitta färsk gurkmejarot i välsorterade matbutiker, men det är faktisk ännu bättre att använda mald torkad gurkmeja då den har visat sig innehålla mer koncentrat av kurkumin. Ungefär en tesked om dagen är bra att lägga till i sin kost.

   

  Det går bra att koka te på gurkmeja: blanda 1 tsk malen gurkmeja i hett vatten tillsammans med honung och ingefära. Låt dra i 20 min. Se bara upp med färgen som lätt fastnar såväl på händer som på plastredskap. 🙂

   

  3 recept med gurkmeja

  Här är tre goda och nyttiga recept med gurkmeja.

  GULDMJÖLK AIP

  AIP: Guldmjölk! Detta är en god dryck som är enligt autoimmun kost. Gurkmeja i kombination med kokosolja, kanel, kokosmjölk och färsk riven ingefära ger en mjuk och god dryck som är läkande.  Tillsätt lite svartpeppar om du äter paleo.

  AIP: Köttfärsbiffar laddade med nyttigheter som gurkmeja, ingefära och persilja. De rivna morötterna får biffarna att hålla i hop bra. Servera med koks blomkål och broccoli. Rätten passar dig som äter autoimmun kost.

  Paleo: Köttfärsbiffar laddade med nyttigheter som gurkmeja, ingefära och persilja. De rivna morötterna får biffarna att hålla i hop bra. Servera med koks blomkål och broccoli.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  1 Kommentar
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback
  Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs | Birgitta Höglunds mat
  4 år sedan

  […] Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper. […]