• Ingefära – vad är det bra för?

  Ingefära är inte bara gott och höjer smakerna i maten, det är ju också en väldokumenterat hälsosam rot. Ingefära är också en av basingredienserna inom den antiinflammatoriska kosten (AIP & Paleo) och används därför flitigt i många av våra recept.

   

  Nyttigheter i ingefära

  Ingefära har använts medicinskt i tusentals år. Liksom gurkmeja, är ingefäran en rot. Den innehåller en hög mängd antioxidanter och mineraler som t ex magnesium och kalcium.

   

  Några av de mest kända hälsoeffekterna av att äta ingefära är att det hjälper till att öka matsmältningen, motverka illamående och dämpa inflammation. Ingefära har även visat sig öka blodflödet i hela kroppen och kan på så vis bidra till att förhindra högt blodtryck.

   

  Antioxidanterna som finns i ingefäran hjälper att bygga upp immunförsvaret, och är därför extra populär i form av t ex shots vid förkylningstider. Ingefäran kan även hjälpa till vid illamående, gasbildning samt verka lugnande vid tillfällig diarré.

   

  Fakta och kuriosa om ingefära

  Ingefära är en flerårig tropisk ört som tidigt användes som läkemedel men idag framför allt används till smaksättning, särskilt i det asiatiska köket.

   

  Ingefäran blir cirka 1,5 meter hög, med blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet är 15-20 cm högt och bär ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor.

   

  Man antar att ingefäran från början växte vilt i södra Kina, men den hade redan under antiken spridits till stora delar av Asien och Afrika. Idag odlas den i alla tropiska regioner och återfinns knappt vilt någonstans. Man har hittat ett tjugotal arter av vild ingefära på Borneo de senaste åren.

   

  3 recept med ingefära

  Det finns i skrivande stund 76 recept i vår medlemsklubb med ingefära som ingrediens. Här är tre av våra favoriter!

  Ananaspuré med gelatin, gurkmeja och ingefära

  AIP: Ananaspuré med ingefära. En len puré som även innehåller gurkmeja och som toppas med bitar av färsk ananas och lite kokosgrädde. Ljuvligt god efterrätt som är mycket enkel att slänga ihop.

  AIP: Limekyckling med ingefära. Tillagas med frästa rotfrukter, spenat och lök. Snabb, smakrik och enkel måltid. Denna rätt tillhör våra stora favoriter. Enkelt, gott och nyttigt.

  AIP: Chicken nuggets med sötsur dippsås. Nuggets med kycklingfärs, fint riven sötpotatis och salladslök. Såsens magi hämtas från färskriven ingefära och ananas.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments