• Hardcore Paleo med Marie Norder Aspholm

  Idag välkomnar vi Marie Norder Aspholm till Swedish Paleo Guest Blog. Dagens inlägg handlar om inälvsmat och inspirerar i alla fall mig till att knalla iväg till lokala köttaffären. Vad tycker du om inälvsmat? Kommentera och dela gärna. Detta är riktig hardcore paleo! /Cecilia

   

   Marie Norder AspholmMarie-Norder-Aspholm

  Jag heter Marie Norder Aspholm och driver Gävle Kost & Livsstil. Jag är MF utbildad kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost och sjuksköterska. Jag äter en blandning av Paleo och LCHF, en normalstrikt LCHF-kost utan komjölksprodukter. Ibland njuter jag av en god get- eller fårost. Jag väljer bort frukt, större mängder rotfrukter och alla söta paleobakverk. Jag har kommit fram till en kost som fungerar bra för mig och mitt liv.

                                     Grottkäk

  Jag blev inbjuden av Cecilia att gästblogga på Swedish Paleo och känner mig mycket hedrad att få medverka på en av Sveriges bästa paleosidor. Vad är Paleo för dig? Grottkäk, låter det spännande? Häng med på ett kulinariskt äventyr i köket!

  Jag gillar verkligen idén att tillvarata allt från djuret, inte bara de traditionella styckdetaljerna vi är vana att använda. Vad är det som gör att så många verkar lite rädda att tillaga t ex inälvor och organ som lever, hjärta och tunga? Vi lever långt från naturen i dag och många har aldrig sett mat i sin naturliga skepnad. Den ska vara snyggt och prydligt förpackad, putsad utan fett, rosaglänsande i sitt plasttråg eller färgglada förpackningar. Som tur är så blir vi allt fler som attraheras av det naturliga och ursprungliga.
  I vinter så har jag experimenterat med maträtter som min familj sett smått förfärade ut när de förstått vad de skulle bli bjudna på.

  En kväll så åkte jag till vår fantastiska Diléns Saluhall och handlade ett stort nöthjärta, en gigantisk nöttunga och en påse med några kilo halsben. Det var en fredag och butiken var full av helgglada människor som ville handla ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött till fredagsmyset. Det var dock bara jag som hade en så här udda beställning att hämta. De visste inte vad de gick miste om…

  Långkok blir gott

  Jag hade så klart redan funderat på vad jag skulle laga av mina läckerbitar. En långkokt gryta av hjärtat med rödvin och chili i, tungan skulle jag koka under flera timmar och av benen skulle jag koka en supernyttig benbuljong i minst 10 timmar.

  Som ni säkert förstått så gillar jag långkok. Om prylar kan vara paleo så är min älskade crock-pot det och jag använder den så ofta jag kan. Det är en superbra matlagningsmetod. Den är skonsam, sköter sig själv och du kan använda billiga styckdetaljer. En helt vanlig köttfärssås blir t ex så mycket godare när den tillagas under lång tid på svag värme.

  Jag började med benbuljongen som skulle koka längst. Visste du att benbuljong som har fått koka länge så att gelatin bildas är läkande och har många hälsofördelar? Buljongen fick puttra på spisen i 12 timmar. Sedan hade jag en underbart doftande buljong att dricka som den är eller att använda i soppor och grytor. Du hittar recept HÄR.

  gryta rått

  Sedan var det dags för hjärtgrytan. Jag putsade hjärtat och skar det i tärningar. Köttet var väldigt fint och lite mörkare i färgen. Jag tillagade grytan i 10 timmar i min crock-pot med bl a lök, vitlök, morot, rotselleri, rödvin och chili och du kan läsa utförligare om receptet HÄR. Till grytan serverade jag min hemgjorda röda surkål. Jag vågar påstå att det blev en av de godaste köttgrytorna jag gjort. Hjärta kommer det definitivt att bli fler gånger. Jag slår vad om att man blir lite extra kärleksfull av den med. HÄR hittar du recept på den goda grytan.

  köttkuberTärnat hjärta  

  gryta klarKlar gryta

  Sist men inte minst, tungan! Den här delen var det som min familj var mest skeptisk till. Min man ville inte ens titta på när jag tillagade den. Tunga kan köpas både rimmad och färsk. Till jul så är det vanligt att tillaga rimmad tunga. Min tunga var färsk och jag bestämde mig för att koka den och ha som kallskuret. Den fick koka 4-5 timmar i saltat vatten med lök, morot, Renée Voltair lantbuljong, lagerblad, salt och svartpeppar. När den kallnat så skalade jag bort den knottriga ytan med potatisskalare. resultatet var en mycket mör bit kött, lite likt kokt saltrulle. Våra söner tyckte den var helt ok. Godast var faktiskt när jag fräste upp tärnade rester med smör, vitlök och färsk chili. Det är för övrigt min favorit när vi har rester efter grillmiddagen. Recept hittar du HÄR.

  tungaTunga

  Nu har vi hunnit med både benbuljong, hjärta och tunga. Två till tips på god inälvsmat vill jag dela med mig av. Visst känns det lite som hardcore paleo?

  Många gillar blodpudding. Tyvärr så innehåller köpt blodpudding både socker och vetemjöl. Blod kan du köpa djupfryst i din vanliga livsmedelsaffär. Tappa inte ut burkarna på golvet bara.. Birgitta Höglund har ett underbart recept på blodpudding i sin bok Långkok för LCHF och Paleo där sötman kommer från äpple och vetemjölet är ersatt av kokosnötmjöl och pofiber. Den är så mycket godare än den köpta varianten. Servera gärna med naturella lingon. Gör mycket och full frysen!

  blodpuddingBlodpudding med fläsk

  Jag gillar verkligen lever. Den passar perfekt att göra tapas av, ett litet tilltugg före middagen. Du kan använda kyckling-, kalv- eller ungnötlever. Min favorit är att steka den mjälla kycklinglevern i smör med chiliflingor, oregano och flingsalt med lite pressad citron ovanpå. Godaste inledningen på en ledig helg! Inspiration kommer från Birgitta Höglunds härliga matblogg.

  grottkäk klartLever med champinjoner

  Hoppas att detta har gett lite inspiration och gjort er lite nyfikna att experimentera med inälvsmat och andra delar som vi inte är lika vana att äta längre./Marie

  Välkommen att besöka min blogg på www.kostochlivsstil.se

  ———————————————————————————————————–

  Stort tack till Marie! Vill du veta mer om benbuljong så kan du också lyssna på Paleopodden HÄR. Karl Hultén förklarar buljongens fördelar.

   

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  5 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback
  I dag gästbloggar jag på Swedish Paleo | Gävle Kost & Livsstil
  6 år sedan

  […] att läsa mitt gästblogginlägg på Swedish Paleo, en av Sveriges bästa paleosidor. Temet är Grottkäk… Häng […]

  Birgitta Höglund
  Birgitta Höglund
  6 år sedan

  Tack <3 Vad roligt att läsa om dina härliga maträtter, du är en riktig Paleo-gourmet 🙂

  Marie Norder Aspholm
  Marie Norder Aspholm
  6 år sedan

  Tack Birgitta! Du är en av mina förebilder! 🙂

  trackback
  LCHF Kryssningen 2015 | Gävle Kost & Livsstil
  6 år sedan

  […] Ylva, Cecilia från Swedish Paleo (besök deras fina och informativa hemsida. Jag har skrivit ett gästblogginlägg där och kommer att gästblogga en gång i månaden där), Lindha Wikström, halvalindha, som gjort […]

  Eva Åkeblom
  Eva Åkeblom
  5 år sedan

  Härligt att du vågar testa. Jag har så svårt för inälvsmat. Men jag tror att en behöver testa gång på gång och med olika smaksättningar. Eftersom det hemoglobinbundna järnet är viktigt för oss med hjärntrötthet så ger jag inte upp. Blodpuddingen ska jag definitivt pröva.