• Laga Paleo – Två underbara rätter

    Gästinlägg av Marie Norder Aspholm

    Nu är Marie tillbaka med härliga paleorecept. God inspiration!

    Marie-Norder-Aspholm

    Hej på er!

    Det var ett tag sedan, närmare två månader sedan, som jag skrev på Swedish Paleo. Sist så handlade det om hur du kan laga lite grönare julrätter. Om du missade dem så ta en titt. De passar bra året runt. LÄNK.

    I dag så handlar det om att laga paleo. Jag har tagit fram två underbart goda rätter, Pulled Beef, guacamole, aoli och sötpotatisgratäng och Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök.
    Då rätterna är paleo så innebär det att de är spannmåls-, socker- och mjölkfria.

    Vi börjar med Pulled Beef, guacamole, aoli och sötpotatisgratäng. Jag lagade köttet i min crock-pot av fin högrev av fin högrev. Sötpotatisgratängen var helt utan mjölkprodukter och innehöll endast sötpotatis, vitlök, olivolja, havssalt och svartpeppar. Den här rätten blev en riktig höjdare som smakade ljuvligt. Ännu en favoriträtt

    Hoppas du också kommer att gilla min variant på;

    Pulled Beeef med tillbehör

    marie sötpotatis

     

    4-5 portioner

    Pulled Beef

    Gör så här

    1 kg högrev
    1 dl olivolja
    2 msk balsamvinäger
    2 msk tomatpuré
    1 msk liquid smoke
    1 msk honung
    Havssalt och grovmalen svartpeppar

    Gör så här

    Dela köttet i mindre delar
    Blanda ihop marinaden
    Blanda köttet och marinaden och lägg i crock-poten och rör om.
    Laga köttet på låg värme i 8-10 timmar.
    Alternativt så lagar du köttet i en gryta med lock i ugnen på 80 C i 8-10 timmar
    När du serverar köttet så drar du isär det med två gafflar.

    Guacamole

    Burken till vänster kom en av sönerna och hans kompis hem med. Nån kemisk gegga ”guacamole style”. Modifierad stärkelse, solrosolja, maltodextrin, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel… Mums! Visst ja, 1,5% avocado står det visst också. På 5 minuter rör du ihop en riktig guacamole. Smaken går inte att jämföra med den fejkade guacamoleliknande röran som du kan hitta på burk.

    Ingredienser

    2 mogna avocado
    1 tomat
    1 vitlökslyfta
    0,5-1 röd chilipeppar beroende på styrka
    2 tsk hackad koriander
    2 msk olivolja
    Pressad citron eller lime
    Salt och svartpeppar

    Gör så här

    Dela tomaten, kärna ur den och hacka den och chilin i småbitar. Mosa avocadon och blanda med tomat- och chilihacket. Pressa i vitlök. Blanda ner olivolja, koriander, citron/lime, salt och peppar. Täck och ställ i kylen.

    Aoli

    Ingredienser

    1 ägg
    2 dl mild olivsolja
    0,5 msk Perstorp ättika 24 %
    1 vitlöksklyfta
    Salt & vitpeppar

    Kom ihåg att alla ingredienser ska ha samma temperatur

    Gör så här

    Häll ägg, olja och ättika i en lite smalare och högre bunke. Sätt mixerstaven i botten och vicka lite fram och tillbaka utan att lyfta upp den. När majonnäsen tjocknat så går det att lyfta mixerstaven upp och ner. Klart på mindre än en halv minut. Om majonnäsen inte skulle tjockna, vilket kan hända i sällsynta fall, så tillsätt ett litet eller ett halvt stort ägg och börja om.
    Tillsätt vitlöken, salt och peppar och mixa lite till.

    Sötpotatisgratäng

    200 C

    Ingredienser

    1 kg sötpotatis
    3 vitlöksklyftor
    Olivolja
    Havssalt och grovmalen svartpeppar

    Gör så här

    Skala sötpotatisen och skär den i tunna skivor
    Häll sötpotatisen i en ugnsfast form, häll på rikligt med olivolja, pressa ner vitlöksklyftorna och över blanda.
    Tillsätt salt och peppar.
    Baka i ugnen ca 30 minuter. Sötpotatisen ska inte bli bränd.

    Den här rätten tycker jag skulle vara perfekt på en buffé.

    Hoppas ni också kommer att gilla den i hela familjen.

    Nästa rätt som jag vill presentera är;

    Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök.

    Den är också en helt ny skapelse och blev genast ännu en ny favoriträtt. Det blev väldig goda matlådor den veckan! Att rosta blomkålsriset var verkligen en hit.

    Marie Köttgryta

    4-5 portioner

    Kycklinggrytan

    Ingredienser

    1 kg kycklinglårfilé

    2 st gula lökar

    250 g champinjoner

    2 st vitlöksklyftor

    Kokosolja till stekning

    500 ml kokosgrädde eller kokosmjölk, Garant eller Santa Maria Extra Creamy

    1 msk röd currypasta

    2 tsk Sambal oelek

    2 msk Renée Voltair grönsaksbuljongpulver

    2 msk färsk eller djupfryst koriander

    Ca 2 tsk arrowrot

    Grovmalen svartpeppar och ev extra havssalt

    Gör så här

    Skär kycklinglårfilén i mindre bitar

    Skär lök och champinjoner i bitar

    Fräs kycklingen i kokosolja

    Fräs grönsakerna i kokosolja

    Blanda allt i en gryta

    Tillsätt kokosmjölken/kokosgrädden och arrowroten och pressa i vitlöken

    Tillsätt currypastan, sambal oelek och grönsaksbuljongpulver

    Låt puttra på svag värme 20-30 minuter

    Tillsätt koriander och smaka av med salt och peppar

    Rostat blomkålsris med chili och vitlök

    Ingredienser

    1 kg blomkål

    1 st röd chilipeppar

    2 st vitlöksklyftor

    3-4 msk kokosolja

    Grovmalen svartpeppar och ev extra havssalt

    Gör så här

    Ugn 180 C

    Riv blomkålen grovt och finhacka chilin

    Lägg kokosoljan i en långpanna och låt den smälta i ugnen

    Ta ut långpannan och bland ner blomkålsriset och chilin i kokosoljan.

    Pressa i vitlöken och salt och peppar

    Rör om

    Rosta blomkålsriset i ugnen ca 30 minuter så att den får lite lätt färg, rör om ibland.

    Rätten är även LCHF.

    När ni läser detta har jag varit på LCHF-kryssningen i helgen och fått höra Cecilia och Karl Hultén föreläsa om autoimmuna sjukdomar och kost.

    Välkommen till min blogg där du hittar annat som jag skrivit och fler recept. LÄNK

    Vi ses!

    Marie

     

    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    avatar