• Gästinlägg om kombucha – vår egen trolldryck

  Veckans gästinlägg kommer från Jessica Åberg. Hon är en återkommande gästbloggare hos oss vilket vi är så glada för. Jessica är toppen! Denna gång skriver hon om kombucha — det fermenterade teet som vi bara älskar här på SP.

  Jessica Åberg

  Jessica

  Kombucha – livselixiret

  När jag började med paleo för mer än tre år sedan så började jag att må mycket bättre än tidigare och när jag hittade kombucha för drygt ett år sedan så var det som att jag hittade den sista pusselbiten.

  Nu dricker jag cirka 2,5 dl kombucha om dagen och mår jättebra. Jag hade läst om kombucha på amerikanska bloggar men inte hittat någon i Sverige. Men så en dag så hittade jag Kombucha, och testade förstås. Första klunken kändes sådär, väldigt vinägeraktig i smaken. Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om jag tyckte om den eller ej. Så jag testade lite till, en flaska om dagen i en vecka ungefär för att se om den var så hälsosam som de påstod.

  Och ja, vilken skillnad! Bakteriekulturen i kombuchan lugnade magen avsevärt och jag har inte alls lika ont längre.  Jag kan till och med missa lite med gluten/laktos och ändå klara av det.

  Vad är kombucha då? Det är fermenterat thé som man kan dricka naturellt eller smaksatt. Ju längre fermentering desto mer vinägersmak så många föredrar smaksatt.

  Man låter en så kallad SCOBY fermentera sötat thé så att det bildas goda bakterier. SCOBY står för symbiotic colony of bacteria and yeast.  Det är alltså ingen svamp fast det ser ut som det och ibland kallas för det. Det är en kultur av bakterier och jäst. Kombucha innehåller antioxidanter, syra, socker, vinäger och B-vitamin. Lite spår av alkohol finns också som en del av fermenteringen.

  Jag dricker gärna kombucha som måltidsdryck utspädd med hälften kolsyrat vatten, då blir det en riktig törstsläckare. Jag mår så mycket bättre av kombuchan så när jag inte kunde hitta den i Linköping så beställde jag en SCOBY på nätet och började att brygga min egen. Nu har finns det på fler ställen och det finns fler tillverkare till min stora förtjusning.

  Hur gör man då? Scobyn kom som en liten trasa i en startvätska och ordentliga instruktioner hur man skulle gå tillväga. Man börjar i liten skala och vartefter scobyn växer så kan man öka mängden thé om man vill.

  Burkar

  Recept 4 liter färdig kombucha

  1 scoby (fullvuxen)

  4 dl färdig naturell kombucha (eller startvätska)

  4 liter vatten

  10 thépåsar eller motsvarande i lösvikt OBS ej smaksatt thé

  ca 250 gr rårörsocker

  Koka upp vattnet och låt thépåsarna dra i minst 15 min

  Lös upp rårörsockret

  Låt svalna till rumstemperatur och häll över i en stor glasburk

  Lägg i scobyn och täck med en bomullsduk och gummisnodd

  Låt stå i rumstemperatur, ej direkt solljus, i 7-14 dagar (jag brukar låta den vara i ca 12 dagar)

  Ta ur scobyn med rena händer och tvätta den försiktigt i ljummet vatten (kan struntas i men den får en beläggning och jag tycker att det känns fräschare att tvätta den) (Här brukar jag prata med den och klappa den lite så att den mår bra men min man bara skrattar åt mig, haha!)

  Lägg den i 4 dl av vätskan under tiden du förbereder en ny sats. Gör du ny direkt så lägger du bara i den i det avsvalnade théet och täcker med bomullsduken. Om du inte vill brygga en ny sats direkt så kan du förvara scobyn i sin vätska i väl försluten glasburk i kylen tills du vill använda den igen.

  Smaksätt kombuchan och låt stå i förslutna glasburkar i rumstemperatur i ytterligare två-tre dagar. Sila bort smaksättningen och häll över i glasflaskor. OBS inte i kontakt med metall. Förvara i kylskåp. Kylan stannar av fermenteringen.

  Jag brukar smaksätta min kombucha med det jag har hemma för tillfället, min favorit just nu är blåbär eller lingon. I vintras smaksatte jag med färsk ingefära, kanel, kryddnejlika och granatäpple – julkombucha!

  Scobyn kan flyta ovanpå, den kan flyta på diagonalen och den kan få trådar som hänger under den, den kan till och med få en bebis (som du kan starta en ny kombucha på eller ge bort till en kompis). Det du ska vara vaksam på är att den inte börjar att mögla, inga svarta prickar. Den ska lukta lite surt men inte unket. Sköter du den rätt så kommer den att leva länge, länge.

  Socker? Många undrar över sockret, paleo ju en livsstil där man försöker att undvika socker. Men scobyn lever på socker och den måste ha något att äta. Under fermenteringen så äter scobyn upp ungefär hälften av sockret, ju längre som du låter den fermentera desto mindre socker kvar men med mer vinägeraktig smak. Jag använder ekologiskt rårörsocker, jag har läst att man kan använda honung men jag har inte testat själv.

  Kombucha är en dryck som funnits länge och druckits i alla möjliga hälsosammanhang (till och med som bantningsdryck). Men som alltid är det någon som ifrågasätter. Om man söker på nätet kan man hitta amerikanska nutritionister som tycker att kombucha är bra bara man pastöriserar den först… Hallå?! Det som är bra med kombucha, förutom att det är toppen som törstsläckare, är ju de goda bakterierna. De som dör vid pastörisering.

  Jag säger om kombucha som jag säger om paleo – jag mår bra av det, flera mår bra av det – testa, eller låt bli, det är fortfarande du som bestämmer…

  FlaskorBlåbär…

  Hoppas att du vågar testa att brygga själv, det är pyssligt men inte svårt =) Vissa kallar det livets elixir och jag måste ju bara hålla med!

  Det är nog det som var Asterix trolldryck!

  //Jessica

  Asterix

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  3 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Evakarin Wallin
  Evakarin Wallin
  6 år sedan

  Tack för tipset. Har beställt och ska testa.

  trackback
  Gästblogg och podinspelning på Swedish Paleo | Gävle Kost & Livsstil
  6 år sedan

  […] vad jag väntade mig. Lite lik en pärlande cider. Innehåller massor av bra bakterier för magen. Här kan du läsa mer om Kombucha. Nu står tillverkning av Kombucha på min […]

  Tina
  Tina
  2 år sedan

  Jag har precis silat min kombucha i en metallsil. Har jag förstört den då?