• Viltkött – därför är det nyttigt

  Visste du att det finns många fördelar med att äta viltkött jämfört med annat kött? Det innehåller fler mineraler och vitaminer och är också naturligt gräsbeteskött då djuren enbart ätit det de ska äta i skog och mark. Här går vi igenom alla fördelar med svenskt viltkött!

   

   

  Vad räknas som vilt?

  Viltkött är naturligt ekologiskt och kommer från djur som lever och frodas i skog och mark, fria från tvång, antibiotika och levandetransport. Det är naturligt, nyttigt kött utan några som helst tillsatser.

   

  Vilt är enligt den svenska jaktlagen alla vilda däggdjur och fåglar. Enligt WWF (Världsnaturfonden) räknas även djur som föds upp som frilevande i hägn till vilt – om de inte stödutfodras i större omfattning. Därför räknas kött från hjort och ren också som viltkött.

   

  Viltkött kommer främst från djur som jagas under speciell jakttid. Ofta delar man in det jaktbara viltet i småvilt och högvilt beroende på de lagar som reglerar jakten. Exempel på småvilt är kanin och hare och fåglar som fasaner, ripa och änder. Högvilt kan vara till exempel älg, rådjur, hjort och vildsvin.

   

  Vilt rikt på omega 3

  Inom autoimmun kost rekommenderar vi viltkött. Huvudorsaken till det är är att djuren är naturliga gräsbetesdjur. De har inte fötts upp på spannmål och därför är köttet rikare med Omega 3 och har mindre av den inflammationsdrivande fettsyran Omega 6.

   

  Det kan vara svårt att hitta svenskt gräsbeteskött från nötkreatur. Därför är det ett bra tips att köpa viltkött istället. Passa på när det är jaktsäsong och frys in. Viltkött håller längre i frysen än annat kött då det är fettsnålt. Svenskt viltkött är också ekologiskt och klimatsmart.

   

  B-vitamin- och mineralrikt kött

  Om man tittar närmare på nyttigheter med viltkött så utmärker det sig genom att det är en god källa till B-vitaminer, framförallt niacin och vitamin B12 men även riboflavin, vitamin B6 och tiamin. Allra högst halter finns i ren och vildsvin.

   

  B-vitaminkomplexet behövs för en lång rad saker och funktioner i kroppen. Bland annat behövs de för att kroppens ämnesomsättning, immunförsvar, nervsystem och celldelning ska fungera normalt. Även hud, hår och naglar är beroende av B-vitaminer. Men eftersom vi inte kan bilda vitaminerna behöver vi tillgodogöra oss dem via kosten. Vill du veta hur du ligger till med B-vitaminerna kan du be om ett enkelt blodprov på din vårdcentral.

   

  Men viltkött innehåller också mängder av mineraler, t ex höga halter av zink, fosfor, kalium, selen och järn. Selen finns främst i ren, rådjur och vildsvin medan järnhalten är högst i ren och kronhjort. I en portion ren (125 gram) finns upp till 30 procent av rekommenderat dagligt intag av järn för unga kvinnor och 50 procent för män.

   

  Om jakten i Sverige

  Av allt kött som äts i Sverige är bara 4% viltkött. Cirka 300 000 (!) svenskar jagar. De bidrar till att 20 000 ton viltkött hamnar på svenska matbord. Vildsvinet är det vilt som ökar mest ,vi äter ungefär 2400 ton vildsvinskött/år.

   

  Älgen står för den största andelen viltkött. Vi äter varje år 11 000 ton älgkött. 70% av alla svenskar äter vilt minst en gång om året.  De flesta viltslag kan jagas bara några månader under hösten/vintern. Vildsvin är ett undantag och får jagas året om. Det första färska viltet börjar dyka upp i mitten av augusti, då bockjakten på rådjur startar. Strax därefter startar jakten på gräsänder och ripa. I oktober kan nästan alla viltslag jagas.

   

  Var hittar man viltkött?

  Det finns mängder av ställen online som säljer viltkött. Det är bara att beställa en låda och sedan förvara i frysen. Till exempel Gläntans viltkött, eller köp via t ex Mathem. Vill du åka till en lokal köttbutik eller direkt till en jägare och handla kött så kan du hitta mängder av olika ställen via Svenska Jägareförbundet.

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments