• Hård i magen vid kostomställning – tips och lösningar

  Att vara hård i magen med förstoppning som följd kan komma att uppstå när man gör en plötslig kostomläggning till en antiinflammatorisk kosthållning. Men det kan också bero på det man äter och dricker i vanliga fall, och i den här artikeln går vi på varför detta sker och vad du kan göra för att slippa besvären.

   

  Varför blir man hård och trög i magen?

  Om du har lagt om din kost från ”svensk vanlig mat” med pasta, bröd och kanske godis och läsk till antiinflammatorisk paleolitisk- eller autoimmun kost så kan man få problem med hård mage. Detta på grund av att omställningen leder till en sorts utrensning av slaggprodukter och dåliga bakterier, ett jobb som kräver mer vätska. Det är även vanligt att du får i dig färre mängder kolhydrater och salt än vad du normalt sett är van vid.

   

  Och när man äter en kost med färre kolhydrater så behöver man se till att dricka extra mycket vatten, framförallt i inledningsskedet (de första 2-4 veckorna) och du behöver även salta maten lite mer än vanligt. Salt binder nämligen vätska i kroppen och ger dig den hjälp du behöver för att behålla det vatten du dricker.

   

  Andra orsaker till att du kan bli hård i magen är om du exempelvis dricker för mycket kaffe, alkohol eller äter en fiberfattig kost. Rör du på dig för lite så ökar risken även där.

   

  Vad ska man äta vid hård mage?

  För akut hård mage och förstoppning är det bra med extra torkad frukt som katrinplommon och aprikoser, några matskedar kokosolja och gärna probiotikatillskott för att stärka dina tarmbakterier. Det är också bra att äta rikligt med kostfibrer.

   

  Tips på fiberrika livsmedel är:

  Avokado, sparris, jordärtskocka, lök (alla sorter), vitlök, brysselkål, oliver, rödkål, vitkål, fänkål, savojkål, blomkål, rödbeta, palsternacka, persiljerot, morot, pumpa, potatis* (kokt kall innehåller mest fibrer), bönor* och linser*, alla former av groddar, nötter*, mandlar*, jordmandlar, quinoa*, glutenfritt havre*, pumpafrön*, hela linfrön*, sötpotatis, svamp, blåbär, hallon, kiwi, päron, äpple, plommon, svarta vinbär, jordgubbar, grapefrukt, apelsin, grön omogen banan, kokbanan.

   

  * = inte godkänt inom AIP, men godkänt inom paleo.

   

  Kostfibrer är alltså nyckeln till en god mage

  Vad är då kostfibrer kanske du undrar? Jo, det är kolhydratkedjor som vi inte kan smälta i tunntarmen. Fibrerna transporteras istället ner till tjocktarmen där de tas om hand av och ger näring till våra goda tarmbakterier, även kallade nyttobakterier. Tarmbakterierna producerar i sin tur slem och bidrar på många olika sätt till att du får en lugn mage med en normal avföring.

   

  Man hör ofta att man ska äta fibrer från spannmål då det bidrar till att magen sköts bättre, men faktum är att fibrer från vete, korn, havre och råg göder fel sorts bakterier i tarmen vilket i sin tur leder till att din tarmflora inte byggs upp på rätt sätt.

   

  Extra bra kostfibrer till våra nyttobakterier

  Det finns massor av olika varianter av kostfiber men dessa fyra här nedan gillar våra nyttobakterier extra mycket:

   

  • Inulin – finns i kokos, jordmandlar, jordärtskocka, lök och sparris.
  • Resistent stärkelse – finns i kall kokt potatis, potatismjöl, linser, kikärtor, fröer, kokbanan, grön vanlig banan och i arrowrot.
  • Pektin – finns i grön omogen banan, blåbär, äpple, päron och plommon.
  • Betaglukan – finns i glutenfri havre och svamp.

   

  När våra magbakterier mår bra så fyller de också många fler viktiga funktioner. De bryter inte bara ner maten, de tillverkar även vitaminer som till exempel B- och K-vitamin samt reglerar ämnesomsättningen, sållar bort gifter och håller som sagt magen i trim.

   

  Magnesium och probiotika kan hjälpa

  När man är hård i magen kan det också hjälpa att äta extra magnesium. Här är ett tillskott som vi rekommenderar för just hård mage. Magnesiumoxid eller magnesiumcitrat är känt för sin laxerande effekt och eftersom magnesium har en förmåga att dra till sig vatten i tunntarmen så hjälper det till att göra avföringen lösare. Magnesium stimulerar också tarmens rörelse, vilket gör att det blir kortare mellan toalettbesöken.

   

  Att fylla på med goda bakterier i form av probiotika kan som sagt också hjälpa till mot hård mage. Det finns många varianter av tillskott med probiotika som innehåller olika sorters bakteriestammar. Det är därför bra att växla mellan olika probiotikatillskott för att få en bredd på tarmfloran. Här är de probiotikatillskott vi rekommenderar och själva använder oss av.

   

  Du hittar också probiotika i surkål, syrade grönsaker, oliver, inlagd kapris, yoghurt på kokosgrädde, kimchi, kombucha och ofiltrerad äppelcidervinäger.

   

   

  Men vad gör du om du har magknip eller en bullrig och lös mage? Här delar vi med oss av 7 bra tips som kan hjälpa.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments