• Saffran – 7 bra hälsoegenskaper

  Är saffran nyttigt? Om det är! Visste du att saffran är en antiinflammatorisk krydda som kan ge dig bättre minne och kan hjälpa mot nedstämdhet och depression?

   

  I den här artikeln listar vi sju bra hälsoegenskaper med saffran och varför du med fördel kan äta lite extra av denna krydda året runt.

   

  Varför är det bra att äta saffran?

  Saffran är bra för hälsan på många olika sätt. Till att börja med så innehåller saffran det aktiva ämnet crocin som i studier har visat sig kunna bidra till snabbare och mer effektiva synapser i hjärnan. Crocin har även visat sig hjälpa till vid depression och nedstämdhet, öka ämnesomsättningen samt bidra till en bättre nattsömn.

   

  Förutom detta så innehåller saffran också flera nyttiga mikronäringsämnen så som kalcium, magnesium, järn och vitaminerna C och A – alla nödvändiga och viktiga för att vi ska må bra. Du får reda på fler goda egenskaper med saffran längre ner i artikeln.

   

  Att äta saffran inom antiinflammatorisk kost

  Saffran är en godkänd krydda inom antiinflammatorisk kost (AIP & paleokost) och du kan med fördel använda kryddan i både bakverk och i maträtter. Den mjuka runda smaken som du får av saffran tillför ett djup i rätterna och är även en vanlig krydda i mellanöstern och i det indiska köket. Att det är mycket smak är inte så konstigt då kryddan innehåller omkring 150 doft- och aromämnen.

   

  Även om det bara är lite saffran som man får i sig via kosten så är det tillräckligt för att ge dig en bra boost med näring och antioxidanter.

   

  Du hittar massor med goda och antiinflammatoriska recept som innehåller saffran i vår medlemsklubb.

   

  Varför är saffran så dyrt att köpa i butik?

  Saffran är den dyraste kryddan som finns om man tittar på kilopriset (till och med dyrare än guld). Men lyckligtvis behöver man inte alls särskilt mycket vid användning. En påse med ett halv gram räcker exempelvis till en stor fiskgryta. Ett tips är att köpa extra mycket saffran under december månad och lägga undan till resten av året eftersom det ofta är mycket billigare att köpa i butik då. Kom ihåg att förvara det mörkt då torkad saffran oxiderar och tappar sin näring i solljus. Du behöver dock inte tänka på värmen när du tillagar saffran eftersom den tål upphettning mycket bra.

   

  Varför är den då så dyr? Saffran utvinns ur en sorts krokus och anledningen till att det är så dyrt att köpa är att man måste odla så otroligt många krokusblommor för att få ihop saffran i sin rena form. Till 400 gram saffran behövs det över 70 000 (!) handplockade blommor! Krokusen blommar dessutom bara under några få veckor om året. Blir det en dålig skörd så ökar priset därmed ytterligare.

   

  7 anledningar till att äta mer saffran

  Saffran innehåller mängder av antioxidanter (ämnen som skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidativ stress). Och de mest intressanta ingredienserna i saffran är safranal, crocin, crocetin och kaempferol.

   

  Dessa har i olika kliniska studier visat sig vara bra för:

   

  1. Nerverna och nervsystemet då de påverkar signalsubstanserna att fungera snabbare.
  2. Minnet och inlärningsförmågan.
  3. Nedstämdhet och depression.
  4. Att uppnå en avslappnande effekt vilket hjälper mot sömnsvårigheter.
  5. Att motverka cancercellers tillväxt vid tjocktarmscancer.
  6. Att skydda mot Alzheimers och Parkinsons sjukdom.
  7. Att höja serotoninet (må-bra hormonet) i hjärnan som inte bara motverkar nedstämdhet utan även hjälper till att höja humöret rent generellt.

   

  Observera att det är viktigt att du inte överäter saffran bara för att det är nyttigt. I stora doser kan det bli giftigt, och därför är den högsta dagliga rekommendationen 1,5 gram vilket alltså motsvarar 3 vanliga påsar med saffran.

   

  Saffran är bra för huden

  Du kan också använda saffran för att ge återfuktning till huden, vilket vi är i extra stort behov av under vinterhalvåret då huden ofta blir torr. Du kan exempelvis göra en egen ansiktsmask enligt receptet nedan:

   

  Ingredienser:

  1/2 avokado

  1 msk honung

  1/4 påse saffran (0.5 gram)

   

  Gör så här:

  Mosa och blanda en halv avokado, honung och saffran i en skål. Applicera på huden och låt sitta i 15 minuter. Skölj bort.

   

  Goda AIP-recept med saffran

  Vi har massor med goda antiinflammatoriska recept som innehåller saffran i vår medlemsklubb. Är du inte medlem idag så är du varmt välkommen att prova på 14 dagar gratis.

   

  Här är några favoritrecept hos oss som innehåller saffran (alla finns att hitta i klubben):

   

  Saffransbiscottis (AIP & Paleo)

  Dessa godingar har en nötaktig smak från jordmandel och de tillagas på samma vis som vanliga biscotti med torkning i ugnen. Knapriga utanpå och lite sega i mitten.

   

   

  Fisksoppa med saffran, morot, kålrot och räkor (AIP & Paleo)

  En saffransdoftande fisksoppa med vit fisk, räkor, morötter och palsternacka. Både otroligt god och nyttig! Toppa med färsk persilja.

   

   

  Knapriga saffranskakor (AIP & Paleo)

  Dessa små knapriga kakor är fulla av saffran. Jordmandelmjölet innehåller massor med kostfibrer och mineraler, och kakorna är naturligt sötade av dadlar. Ett perfekt alternativ till fikastunden och passar också väldigt bra till julfikat.

   

   

  Paella med skaldjursmix (AIP & Paleo)

  Detta är en snabbvariant av paella. Köp fryst skaldjursmix och frysta blåmusslor. Tillaga utan att tina först. Blanda med blomkålsris, vitlök, persilja och saffran. Både skaldjur och musslor är förkokta. Snabbt och enkelt!

   

   

   

  Källor:

  Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials J Integr Med 2013

  National library of medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=saffron

  Safranal: from an aromatic natural product to a rewarding pharmacological agent. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23638289/

  The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468457/

  The anticancer effect of saffron in two p53 isogenic colorectal cancer cell lines PMCID: PMC3488489 2012

  A Systematic Review of Randomized Controlled Trials Examining the Effectiveness of Saffron (Crocus sativus L.) on Psychological and Behavioral Outcomesm

  Nutritional and health beneficial properties of saffron. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020 Dec 17;1-24. doi: 10.1080/10408398.2020.1857682.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments