• 4 tips på köksredskap för AIP och paleo

  Att laga hälsosam och god mat inom AIP och paleo kan ibland upplevas lite nytt och ovant med matlagning från grunden. Men det finns verktyg och redskap som kan underlätta väsentligt i köket. I denna artikel går vi igenom fyra av våra bästa tips på köksredskap som kan hjälpa dig att göra din matlagning både enklare och smidigare.

   

  Slow cooker/crock-pot

  En slow cooker/crock-pot är en typ av långkoksgryta som långsamt kokar maten vid antingen låg eller hög temperatur under flera timmar. Detta gör det möjligt för smakerna att utvecklas och fördjupas, samt för köttet att bli mört och saftigt. Samtidigt bevaras näringsinnehållet då det kokas in i grytans innehåll. En av fördelarna med en slow cooker är att du kan laga stora mängder mat och sedan ha matlådor för flera dagar framåt. Detta sparar både tid och gör matlagningen enklare. Den är också ett hett tips för dig som kanske inte orkar eller vill tillbringa så mycket tid i köket.

   

  Här är ett prisvärt alternativ till en slow cooker/crock-pot som vi själva flitigt använder i köket: Crockpot – slow cooker, 5.7 L

   

   

  Här är några exempel på några populära måltider (AIP) som du kan laga med en slow cooker:

   

  1. Pulled beef – En slow cooker är perfekt för att tillaga en saftig och smakfull pulled beef. Här är ett recept som är AIP 
  2. Indisk vegetarisk gryta – Med en slow cooker kan du laga en gryta med indiska klassiska smaker. T ex en tikka masala. Grytan består av fänkål, lök, sötpotatis, morötter, rotselleri, purjolök och smaksatt med gurkmeja, ingefära, kanel, kryddnejlika, vitlök och koriander/persilja.  Här är ett recept som är AIP.
  3. Kycklinggryta – Låt kyckling och grönsaker koka i en curry i slow cookern och njut sedan av en hälsosam och god middag. Här är ett recept som är AIP.
  4. Köttgryta – En klassisk köttgryta är lätt att göra i en slow cooker. Låt köttet och grönsakerna koka under flera timmar tills det blir mört och smakfullt. Här är ett recept som är AIP.
  5. Benbuljong – Genom att använda en slow cooker kan du laga din egna näringsrika benbuljong. Lägg ben och grönsaker i slow cookern och låt det koka under lång tid för att få ut alla näringsämnen. Här är ett recept som är AIP.

   

  Du hittar recept på alla dessa förslag och många fler i vår medlemsklubb här på Swedish Paleo.

   

  Luftfritös / Airfryer

  En luftfritös (även kallad airfryer) är en köksapparat som använder varmluft istället för olja för att ge maten en krispig yta. En av de största fördelarna med detta är att det blir ett hälsosammare alternativ till traditionell fritering då det kan bidra till att minska ditt intag av onyttiga transfetter och kalorier i maten. Detta är särskilt bra om man äter enligt paleo eller AIP då dessa fetter (frityrolja, solrosolja och även rapsolja) inte är inkluderade i kosten eftersom de innehåller alltför höga mängder av den inflammatoriska Omega-6-oljan. Dessutom är luftfritösen mycket mångsidig och kan användas för att laga en mängd olika rätter inom både paleo och AIP – allt från grönsaker, kyckling och kött till tilltugg och snacks.

   

  Här har vi ett tips på en airfryer vi använder oss av. Den är smidig att använda och enkel att rengöra: Digital Airfryer XXL 4.5 L

   

  luftfritös paelo

   

  Att ha en luftfritös i hemmet är också en fördel för dig som vill laga mat snabbt och enkelt utan att kompromissa på smak eller näringsinnehåll. Det kan därför vara ett utmärkt sätt för att inkludera mer grönsaker i kosten eftersom den kan användas för att tillaga krispiga och läckra grönsaker som morötter, sötpotatis och zucchini.

   

   

  Spiralizer

  Det finns många redskap som verkligen underlättar i köket när man lagar mycket mat. En del är helt fantastiska i det läkande köket. Spiralizern är en sådan. En spiralizer är ett köksredskap som kan användas för att skapa långa, spiralformade nudlar av grönsaker som zucchini, morötter, kålrot och sötpotatis (populärast är att göra zoodles, alltså nudlar på zucchini). Detta gör det enkelt att byta ut traditionell pasta men ändå kunna njuta av t.ex. ”spaghetti och köttfärssås” eller ”carbonara”. Det blir också enklare att inkludera mer grönsaker i din kost och undvika processade livsmedel.

   

  Här är några riktigt goda recept (kräver medlemskap) med svarvade grönsaker:

  Carbonara med zoodles, AIP.

  Spagetti (zoodles) och köttfärssås, AIP

  Varmrökt lax med svarvade grönsaker, AIP

   

  Tips på en spiralizer som vi är väldigt nöjda med: OXO Good Grips Spiralizer

   

   

  Några fördelar med att använda en spiralizer inkluderar:

   

  • Hälsosammare mat – Genom att använda en spiralizer kan du inkludera mer grönsaker i din kost och få i dig fler näringsämnen. Ett stort plus för hälsan!
  • Varierande matlagning – En spiralizer gör det möjligt att laga olika typer av rätter och variera din matlagning. Du kan använda de spiraliserade grönsakerna som ersättning för vanliga nudlar och pasta i olika rätter som pastasallader, wok eller som tillbehör till kött eller fisk.
  • Sparar tid – En spiralizer gör det enkelt att förbereda grönsakerna på ett snabbt och effektivt sätt. Det kan spara tid i köket och göra det enklare att laga hälsosamma måltider på en hektisk dag.
  • Kostnadseffektivt – Genom att använda en spiralizer kan du skapa dina egna grönsaksnudlar hemma istället för att köpa dyra färdiga alternativ i butiken. Detta kan hjälpa dig att spara mycket pengar på lång sikt.
  • Lätt att använda – En spiralizer är enkel att använda och kräver inte mycket ansträngning.

   

  Spiralizern är en favorit i köket och vi använder den ofta. Den hjälper oss att variera måltiderna och inspirerar oss att experimentera i köket med nya smaker. Ett exempel på detta är att spiralizera sötpotatis och sedan lätt koka dem i 5 minuter regelbundet.

   

  Tryckkokare

  En tryckkokare kan vara till stor hjälp när du vill laga mat på ett snabbt och effektivt sätt utan att behöva offra för mycket tid och energi. Du kan enkelt lägga i ingredienserna, sätta på locket och låta tryckkokaren göra jobbet åt dig.

   

  Precis som med en slow cooker är tryckkokaren en mångsidig hjälp i köket, med skillnaden att matlagningen går mycket fortare. Detta är bra om man har ont om tid men ändå vill njuta av goda djupa smaker. Du slipper dessutom en massa grytor och stekpannor eftersom man kan tillaga allt på en gång i en tryckkokare.

   

  Här är en smakrik gryta med grönsaker och nötkött som är AIP: Rotfruktsgryta med nötkött i tryckkokare.

   

  Här är tips på en tryckkokaren som vi själva använder oss av: Tryckkokare 6.0 L med lock

   

   

  Vi hoppas att den här artikeln har inspirerat dig i ditt kök. Skriv gärna en kommentar nedan om du har några egna köksredskap som har varit till stor nytta för dig! 😊

  Kategorier:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  1 Kommentar
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Mia Maria Rosenqvist
  Mia Maria Rosenqvist
  1 år sedan

  Spiralizer har jag inte tänkt på förut. Av de övriga kökshjälporna föredrar jag luftfritösen. Den är suverän!