• Crock pot – perfekt för AIP & paleo

  Det är verkligen superenkelt att laga ihop goda måltider med paleo & AIP när man har en crock pot-maskin (även kallad slowcooker) i hemmet. Du slänger i råvaror, exempelvis grytbitar, kryddor, och grönsaker – och 8 timmar senare har du ett fantastiskt mört kött och en gryta som räcker flera dagar framåt.

   

  Om man som jag inte vill äta samma mat varje dag så kan man ju alltid frysa in maten i portioner. Jag tycker att det är smidigt att använda fryspåsar istället för plastlådor. Då ser man ser direkt vad som är i och de tar inte så stor plats i frysen.

   

  Planering är nyckeln till att lyckas

  Att äta paleo eller AIP kräver planering. Och att ha som rutin att alltid ha mat i frysen är något vi rekommenderar. Sen är det lätt att köpa till tillbehör som man vill servera till maten, exempelvis grönsaker, frukt eller en fin bit färsk fisk.

   

  Vilken crock pot rekommendedrar vi?

  Den crock pot vi själva använder och som blivit en storfavorit hittar du här. Den har en timer upp till 20 timmar, vilket är jätteskönt om du exempelvis kokar benbuljong (som vanligtvis tar cirka 20 timmar att koka ihop). Du behöver heller inte vara orolig och gå och kolla till, som du normalt sett hade gjort om det tillagades på spisen.

   

  Crock poten stänger heller inte av efter att den gått sina timmar du ställt in den på, utan slår istället över till att hålla maten varm – genialiskt!

   

  crockpot2

   

  Mer mat du kan göra med crock-pot

  Det finns massor med goda rätter du kan göra. Exempelvis ghee, vilket är separerat smör där man får bort mjölkproteinerna i smöret. En del av oss som äter autoimmun paleo kost (på grund av att vi har olika inflammationer i kroppen) vill undvika mjölkproteinerna eftersom de kan trigga inflammation precis som glutenprotein.

   

  Ghee gör du vanligtvis genom att koka smör i 30 minuter och sen sila genom ett kaffefilter. Men om man kör det på låg värme i en slowcooker så försvinner risken att smöret bränner eller kokar över, och det bästa är ju att man inte behöver passa smöret. Du kan till och med glömma bort det hela dagen om du så vill.

   

  Recept med crock pot

  Några minuter i köket med alla de godaste paleoråvarorna räcker med en sån här maskin. Ikväll blir det pulled beef till middag och jag behöver inte röra ett finger i köket. Jag är supernöjd och rekommenderar den varmt.

   

  Recept till min paleogryta:

  1 kg grytbitar av fin kvalitet

  1 stor hackad gul lök

  10 coctailtomater

  3 hackade vitlöksklyftor

  1 tärnad kålrot

  1 paket ekologiskt bacon

  2 dl benbuljong eller fond

  Salt, peppar och kryddor – (valfritt och efter smak) t ex  chili, gurkmeja, paprikapulver, garam masala och massor av färsk persilja när grytan är klar.

   

  Naturligtvis kan du göra grytan på spisen också. Koka på låg värme och häll på vatten efterhand som det kokar bort. Räkna med tre timmar minst om du ska få ett mört kött.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  1 Kommentar
  Inline Feedbacks
  View all comments