• Crock pot perfekt för paleo

  Det är verkligen superenkelt att laga paleo när man har en crock pot-maskin. Igår slängde jag i 1 kg grytbitar, kryddor, fond och grönsaker i min kokare och 8 timmar senare hade jag ett fantastiskt mört kött och en gryta som räcker flera dagar.

  Om man som jag inte vill äta samma mat varje dag så kan man ju alltid frysa in maten i portioner.  Jag tycker att det är smidigt att använda fryspåsar istället för plastlådor. Man ser direkt vad som är i och de tar inte så stor plats i frysen.

  Att äta paleo kräver sin planering. Jag har hållt på i drygt två år nu och har lärt mig rutinen att alltid ha mat i frysen. Sen är det lätt att köpa till grönsaker och frukt och kanske nåt som man är sugen på just den dagen, som en fin bit färsk fisk.

  Crock poten på bilden kommer från Acreto och har en timer upp till 20 timmar. Alltså inget mera pass och koll på spisen vilket är jätteskönt när man t ex kokar benbuljong i just 20 timmar. Crock poten stänger inte heller av efter att den gått sina timmar utan slår över till att hålla maten varm, vilket jag tycker är genialiskt.

  crockpot2

  I en crock pot kan man också göra ghee, separerat smör där man får bort mjölkproteinerna i smöret. En del av oss som äter paleo pga av att vi har olika inflammationer i kroppen vill undvika mjölkproteinerna eftersom de kan trigga inflammation precis som glutenprotein. Ghee gör man genom att koka smör i 30 minuter och sen sila genom ett kaffefilter. Om man kör det på låg värme i en slow cooker försvinner risken att smöret bränner eller kokar över. Och det bästa är ju att man inte behöver passa smöret. Du kan t om glömma bort det hela dan om så är.

  Några minuter i köket med alla de godaste paleoråvarorna räcker med en sån här maskin. Ikväll blir det pulled beef till middag och jag behöver inte röra ett finger i köket. Jag är supernöjd och rekommenderar den varmt.

  Recept till min paleogryta:

  1 kg grytbitar av fin kvalitet

  1 stor hackad gul lök

  10 coctailtomater

  3 hackade vitlöksklyftor

  1 tärnad kålrot

  1 paket ekologiskt bacon

  2 dl benbuljong eller fond

  Salt, peppar och kryddor – (valfritt och efter smak) t ex  chili, gurkmeja, paprikapulver, garam masala och massor av färsk persilja när grytan är klar.

  Naturligtvis kan du göra grytan på spisen också. Koka på låg värme och häll på vatten efterhand som det kokar bort. Räkna med tre timmar minst om du ska få ett mört kött.

   

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar
  1 Kommentarstråd
  0 Svar till kommentarstråd
  0 Följare
   
  Kommentar med flest reaktioner
  Populäraste kommentarstråden
  0 Kommentarens författare
  Monica Holmner Nyligen kommenterat av
  Monica Holmner

  Varför använda plast när det finns så bra glasprodukter? Plast smittar!