• Boosta med ingefära

  Hejsan!

  Februari är en perfekt månad att komma igång med paleo – om du inte redan äter det! Så här mitt i vintern behövs det massor av energi och vad är bättre än ren, oprocessad mat full med vitaminer, mineraler och antioxidanter som bygger upp immunförsvaret och skyddar mot förkylning. I Paleoklubben fokuserar vi varje vecka lite extra på en viss råvara. Denna veckan är det fokus på ingefära.

  Gör din egen boostande smoothie

  Ingefära innehåller extremt mycket antioxidanter, hjälper din matsmältning, ökar blodcirkulationen och verkar inflammationshämmande. Läs mer i Paleoklubben.

  Så här gör du din egen energibomb med ingefära i form av en smoothie

  smoothie grön

  Mixa:

  1 näve färsk spenat

  1 bit gurka (5 cm)

  1 dl frysta bär, hallon, jordgubbar, blåbär

  1 kub färsk ingefära ca 2×2 cm

  1 krm gurkmeja, mald

  1 dl kokosmjölk (eller vatten)

  1 msk färskpressad citron

  Syrligt och gott! Drick varje morgon i en vecka så märker du snart stor skillnad på din energi.

  Just nu kan man ladda ner vår e-bok ”Kom igång med paleo – Recept för 14 dagar” helt gratis i Paleoklubben. Där får man en guide om paleo, listor på godkända råvaror och vad man bör undvika samt frukost, lunch, middag, efterrätter, bröd och snacks med mera, komplett för 14 dagar. Passa på – snart försvinner erbjudandet.

  Ha en fin dag!

  Cecilia Nisbet Nilsson

   

  Fakta och kuriosa om ingefära

  Ingefära (Zingiber officinale) är namnet på en flerårig tropisk ört som tidigt användes som läkemedel men idag framför allt används till smaksättning, särskilt i det asiatiska köket.

  Ingefäran blir 1,5 meter hög, med blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet är 15-20 cm högt och bär ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor.

  Man antar att ingefäran från början växte vilt i södra Kina, men den hade redan under antiken spridits till stora delar av Asien och Afrika. Idag odlas den i alla tropiska regioner och återfinns knappt vilt någonstans. Man har hittat ett tjugotal arter av vild ingefära på Borneo de senaste åren.

  Näringsinnehåll

  Ingefära har använts medicinskt i tusentals år. Liksom kusinen gurkmeja, är ingefäran en rot. Den innehåller väldigt mycket antioxidanter och mineraler som t ex magnesium och kalcium.

  De mest kända hälsoeffekterna av att äta ingefära är att det hjälper matsmältningen, motverkar illamående och dämpar inflammation.

  Skärmavbild 2017-02-06 kl. 11.38.09

  Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen och kan bidra till att förhindra högt blodtryck.

  Antioxidanterna i ingefäran hjälper att bygga upp immunförsvaret och är därmed bra vid förkylning.

  Ingefära kan även hjälpa till vid illamående, gasbildning samt verka lugnande vid diarré.

  Notera att allt detta är effekter som KAN uppstå, men att allt naturligtvis är individuellt.

  Det är som med allt annat inom paleo – prova själv och känn efter, fungerar det, mår man bra – då är det bara att fortsätta såklart. (Källa: The Guardian), 

  Kommentarer

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  3 × fyra =