• AIP-Skola i Paleoklubben

   

  Vill du lära dig om AIP, mat enligt det autoimmuna protokollet, så finns det en enkel AIP-skola i Paleoklubben.

   

  Första delen är en introduktion till AIP och läkande autoimmun kost, varför du ska äta det och vad den hjälper mot. Del två tar upp vad du ska undvika och varför. Vi listar samtliga saker som du ska eliminera under den tid du äter AIP.  I den tredje delen får du komplett lista på allt som ingår i kosten. Den fjärde delen berättar ingående hur du gör när du återintroducerar råvaror, i vilken ordning och också hur du kan reagera. Den sista och sjätte delen i vår AIP-skola tar upp livsstil, stresshantering och annat att tänka på efter att du tagit del av denna elimineringskost. En snabb men komplett genomgång av AIP med andra ord!

   

   

  Här är ett utdrag från skolan del 1:

  AIP – det autoimmuna protokollet – är en elimineringskost som är speciellt framtagen för de som har besvär och sjukdomar kopplade till immunsystemet. Kosten hjälper dig att bli av med matöverkänslighet och allergi, häva och ofta helt ta bort symptom vid autoimmun sjukdom, kronisk inflammation och IBS. Den hjälper också till att återställa den så viktiga bakteriefloran i tarmen.

   

  I den här kosthållningen tar man bort allt det som kan trigga inflammation, irritera och orsaka läckande tarm samtidigt som man tillför nyttig och uppbyggande mat och dryck. Målet är en hållbar långsiktig hälsa.

   

  Du äter så här under minst fyra till tolv veckor. Det är av största vikt att du är 100% strikt när du äter AIP. Det är därför bäst att köra AIP under en tid då du vet att du kan laga din egen mat (inte på resande fot) och inte är superstressad i övrigt.

   

   

  Lite ur skolans del 2:

  Här är en förklaring till varför vi utesluter vanliga råvaror:

   

  Ägg: Lyzosym är ett enzym som finns i äggvita för att skydda kycklingen. Det attackerar bakterier och kan på samma sätt även attackera tarmslemhinnan och reta igång immunförsvaret. Ägg är därför en väldigt vanlig allergen. Äggulan är däremot fri från de flesta antinutrienter, men inte helt. Så därför utesluter vi hela ägg.

   

  Potatisväxter: Innehåller antinutrienter som lektiner, saponiner och kapsaisin. De finns där för att skydda grönsakerna mot bakterier och skadeinsekter. Dessa kan irritera tarmslemhinnan och reta immunförsvaret. Till potatisväxterna hör tomater, aubergine, paprika, chili, gojibär physalis och potatis.

   

  Socker: Består av kemiskt rena kolhydrater utan näring. Insulinsystemet i kroppen är anpassat att hantera ganska små doser av de sockerarter finns naturligt i bär, frukt och grönsaker. När vi äter mängder av det artificiella sockret stressas bukspottkörteln att frisätta mer insulin än vad den är gjord för. Inflammatoriska cytokiner bildas och inflammation ökar.

   

  Växtoljor och omega-6 : Vi ska ha en liten del omega-6, men för mycket driver på inflammation i kroppen. De flesta som äter en västerländsk kost har alldeles för mycket omega-6 och för lite omega-3. Omega-6 finns främst i processade växtoljor. Så undvik alla oljor från gräs, majs och frön och håll dig till kokosolja, avokadoolja och olivolja.

   

  Stor gemenskap!

  När du bestämt dig för att börja med autoimmun kost kan det vara väldigt bra att ingå i en gemenskap där man kan få råd, tips och stöd. I vår medlemsklubb ligger fokus på att stötta medlemmarna kring kost och tillfrisknande. Vi har en unik egen FB-grupp där vi ger enklare kostrådgivning plus att du får mängder av fakta och tillgång till mängder av veckomenyer med inköpslistor med mera. Förutom AIP-skolan då!

   

  BLI MEDLEM – 14 DAGAR GRATIS

   

  Välkommen!

  Cecilia Nisbet Nilsson. Lc kostrådgivare och hälsokonsult.

   

   

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  4 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Lottie
  Lottie
  5 år sedan

  Hej ! Jag söker listan på vad man får äta och inte när man käkar AIP. Jag är inloggade och blev lite konfunderad för det står hela Tidan att jag ska gå med och bli medlem. Jag kommer åt recept men inte listor. Dras månadsavgiften kontinuerligt eller behöver jag komma ihåg att betala varje månad.

  Vill oxå säga att jag är så jäkla nöjd med AIP,gott å läkande bästa combon.

  Varma hälsningar Lottie

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  5 år sedan
  Reply to  Lottie

  Hej Lottie,

  All information finns under menyfliken ”medlemsklubb”, där hittar du som medlem våra receptbanker, veckomenyer och även kunskapsbanken (där du bland annat hittar listorna du efterfrågar).
  Här är en direktlänk till listorna: https://www.swedishpaleo.se/infobank/kategori/autoimmunitet-och-kost/

  Jätteroligt att höra, stort lycka till framöver 🙂

  Emilius
  Emilius
  3 år sedan

  Hej! Jag har precis börjat med AIP för att läka ut min inflammerade tarm pga ett skov av Ulcerös kolit. Jag har börjat med veckomenyerna nu. Gör det något om man blandar om ordningen lite på recepten beroende på vad man har hemma och vad man är sugen på?