• Välkommen Jessica- först ut i The Swedish Paleo Guest Blog!

  Nu startar Swedish Paleo ett nytt projekt som heter ”The Swedish Paleo Guest blog”. Detta är den första gemensamma plattformen för paleobloggare i Europa! (Jo, faktiskt!)  Här kommer vi att utbyta tankar och erfarenheter kring mat, träning och hälsa utifrån ett paleolitiskt perspektiv. Vi kommer att bjuda på internationella paleogiganter såväl som inlägg från små svenska fritidsbloggare. Vår paroll är: Ingen är för liten, ingen är för stor! Kul va?! Vi lovar inlägg från Australien, Tyskland, USA, Storbritannien såväl som från Blekinge, Norrland och från mig Cecilia i lilla Nynäshamn! Vill DU blogga här, hör av dig till oss! Kom ihåg att allt börjar i det lilla! Så därför:

  Först ut är Jessica Åberg från Linköping. Hon berättar sin personliga paleoresa och vi hoppas att du blir inspirerad av hennes berättelse.

  Du tror att du mår bra – men gör du det?

  Att vänja sig vid besvär.

  Jessica

  Konstig rubrik kanske men faktum är att jag i större delen av mitt liv har haft en hel del besvär och gått runt och trott att det är så här man ska må, jag visste ju inte om något annat.

  Ont i magen, lite eksem, lite för torr hud och risigt, torrt hår. Uruselt humör en gång i månaden, ni vet. Hela tiden ont i lederna och stel. Alltså inget jätteallvarligt men ändå inte på topp.

  Sedan fick jag ännu mer ont i magen och det eskalerade hela tiden men läkarna sa att det inte var något fel på mig, jag har ett bråck på magmunnen som lätt blir inflammerat. Så efter ett antal jobbiga gastroskopier så fick jag fortsätta att äta Omeprazol och dylikt, ingen lösning utan jag fick acceptera att det skulle jag få fortsätta med resten av mitt liv.

  Men även om tabletterna lättade det magonda temporärt så gjorde de eksemen värre, humöret värre och toalettbesöken flera. Jag band mycket vätska i kroppen och testade både LCHF och GI för att gå ner i vikt. Det hjälpte mig lite och jag märkte att jag kunde påverka hur jag mådde med hjälp av kosten. Jag åt fortfarande Omeprazol och smörjde in eksemen ideligen. (Mitt värsta eksem är i hårbottnen vid nacken vilket innebar ständigt fett hår i nacken, inte kul!)

  Hittade paleo

  Här någonstans så tog jag upp träning på allvar igen och kroppen svarade först med  en spikrak utvecklingskurva uppåt för att sedan plana ut helt. Kroppen orkade helt enkelt inte trots ett ökat intag av proteinshaker, BCAA, Celsius och gud vet vad!

  Jag googlade på kost i samband med träning och på nätet fann jag – Paleo! Det här var cirka tre år sedan och paleo var relativt okänt i Sverige men jättestort i USA. Ju mer jag läste desto mer stod det klart – det här var något för mig. De påstod till och med att med rätt kost kan man dämpa inflammationer. Bäst att testa!

  Det kändes som om allt föll på plats. Jag har slutat med magtabletter, jag sover bättre, jag orkar mer men framförallt är jag mer närvarande. Jag känner mig lättare, frisk och stark. Jag började med att testa strikt paleo i trettio dagar så som de rekommenderar och att sedan återinföra vissa ämnen i kosten för att se vad man reagerade på, alla är vi olika. Jag reagerade direkt på gluten, det tog inte ens en timme innan magknipet kom. Mjölkprodukter svarade kroppen negativt på inom ett dygn. Jag som älskar ost! Men mycket går att ersätta med getost som jag faktiskt tål.

  Under resans gång så har jag lärt mig mycket, framförallt att se möjligheterna istället för begränsningar med de råvaror som jag kan använda. Jag är mycket mer medveten om vad som hamnar i korgen när jag handlar.

  Kombucha hjälpte

  Många rätter är enkla att ’konvertera’, till exempel familjefavoriten tacos, den är godare med egenblandad tacokrydda och salladsblad som skal. Och getost förstås. Visst har jag gjort en massa misstag och slarvat en hel del. Oftast är det i samband med dålig planering som misstagen gjorts och resultatet blir uppblommande eksem och svullen mage.

  För att komma på banan igen så går jag tillbaka till strikt paleo och dricker kombucha. Kombucha är fermenterat thé och min livlina, men det är en annan historia… Det jag vill få fram med min historia är att man behöver inte ha en autoimmun sjukdom för att må bättre med paleo. Men har man AIP så tycker jag att man är skyldig sig själv (och sin omgivning) att testa paleo. Det är väl värt ett försök.

  Man vill ju gärna unna sig något ibland, en fika till exempel, som inte slår tillbaka på välbefinnandet. Just nu är jag väldigt svag för mina Chocolate chip cookies så scrolla vidare för receptet!

  cookies

  Chocolate chip cookies, paleo a`la vidmittbord.

  Ingredienser:

  3,5 dl blancherat mandelmjöl

  1 ägg

  4 msk honung

  4 msk smält kokosolja

  1 tsk bakpulver

  1/2 tsk havssalt

  1/2 tsk vaniljpulver

  1,5 dl chokladchunks/knappar

  Så här gör du:

  Värm ugnen till 200°

  Blanda de torra ingredienserna (ej chokladen)

  Vispa/stavmixa samman ägg och honung poröst (i en annan skål)

  Vispa/stavmixa ner mjölblandningen

  Blanda i oljan och blanda ordentligt

  Rör ner chokladbitarna

  Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper (snygga till dem med våta händer)

  Grädda i 8-10 min och låt svalna på galler. Ät och njut!

  /Jessica

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar
  2 Kommentarstråd
  0 Svar till kommentarstråd
  0 Följare
   
  Kommentar med flest reaktioner
  Populäraste kommentarstråden
  0 Kommentarens författare
  Monica SchröderUlrika Åström Nyligen kommenterat av
  Ulrika Åström

  Hej ! Tack för ett inspirerade inlägg 🙂 Vad menas med blancherat mandelmjöl? Sedan undrar jag hur man gör / var man hittar Kamboucha?
  //Ulrika

  Monica Schröder

  Jessica Åberg, jag trodde att du skrev om mig 🙂 Har några frågor, vart vänder jag mig?