• Studie – aip vid sköldkörtelsjukdom

  Nyligen publicerades en klinisk studie i USA där man undersökt om autoimmun kost, AIP, kan hjälpa patienter med den vanligaste formen av sköldkörtelsjukdom – autoimmun hypotyreos eller Hashimotos.

   

  Resultaten är övervägande positiva, framförallt när det gäller minskad inflammation och förbättrad livskvalitet. Detta är goda nyheter för alla de över 450 000 personer i Sverige som har diagnosen hypotyreos, underfunktion av sköldkörteln. I den här artikeln går vi igenom studien och vad den innebär.

   

  Innehållsförteckning:

  1. Varför denna studie?

  2. Vilka deltog?

  3. Hur mättes resultaten?

  4. Vad var resultaten?

  5. Vad är slutsatsen av studien?

   

  Initiativtagarna till studien är Angie Alt och Mickey Trescott som driver företaget Autoimmune Wellness och den utfördes av bland andra den amerikanske läkaren Rob Abbot. Studien heter Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-Disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis, och finns i sin helhet att läsa HÄR.

   

  Varför denna studie?

  Den kliniska undersökningen med att äta AIP vid hypotyreos genomfördes under 10 veckor och påbörjades i augusti 2018. Samtliga fakta var klara i april 2019. Initiativtagarna förklarar att de ville göra den här specifika studien för att se om AIP kunde ge effekt hos de personer som lider av Hashimotos. En tidigare studie med AIP vid de autoimmuna tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom hade gett mycket bra resultat. Vår artikel om denna studie kan du läsa HÄR och studien i sin helhet (skriven på engelska) finns att hitta här: AIP for Inflammatory Bowel Disease IBD) Nu ville man ta forskningen vidare till en ny autoimmun sjukdom – hypotyreos.

   

  Vilka deltog?

  De som deltog var 17 kvinnor från USA i åldrarna 20-45 år. Samtliga hade diagnosen autoimmun hypotyreos- Hashimotos. 14 av dem åt ersättningshormon för sköldkörteln innan studien började. 3 kvinnor hade förhöjda antikroppar i blodet men åt ingen ersättningsmedicin. Alla vägde normalt eller var överviktiga (BMI <29.9). Ingen av deltagarna hade några andra autoimmuna sjukdomar eller kroniska organsjukdomar som t ex njursvikt.

   

  Hur mättes resultaten?

  1. Mätningarna som berörde livskvalitet gjordes genom frågeformulär både före och efter de 10 veckorna.
  2. Blodprov togs också både före och efter. Där mätte man såväl sköldkörtelhormon, antikroppar som CRP (ett protein i blodet som kan användas för att undersöka om du har en infektion eller en inflammation i kroppen).
  3. Deltagarna skrev ner matdagböcker där de noterade samtliga måltider.
  4. De fick också ta ”organic acid nutritional tests” som är grundliga näringstester, och de lämnade även avföringsprover både före och efter studien.

   

  Vad var resultaten?

  1. 16 av 17 kvinnor avslutade studien. En kvinna blev gravid (hennes mål!) och kunde därmed inte fullfölja programmet.
  2. Samtliga noterade att de hade avsevärt högre livskvalitet efter 10 veckor. Störst inverkan kunde man märka på punkterna bättre fysisk funktion, högre energinivå, förbättrad mental hälsa och även minskad smärta i kroppen.
  3. Vanliga symptom vid hypotyreos minskade markant. Detta var trötthet, led- och muskelvärk/ömhet, matsmältningsproblem som hård/lös mage, uppsvälldhet. Flera skrev också att de hade blivit hjälpa med hudproblem som eksem, acne, utslag och torr hud.
  4. Många noterade att de sov bättre och att de hade mer ork till att röra på sig, träna och motionera. Flertal började regelbundet med meditationsövningar och andra stressreducerande aktiviteter.
  5. CRP minskade med 30 %.  Man kunde också se en minskning av vita blodkroppar i deltagarnas blod, vilket indikerar att immunförsvaret blivit mer balanserat.
  6. 6 av de 13 kvinnor som åt medicin för sköldkörteln kunde minska dosen. De 3 kvinnorna som inte tog någon medicin fortsatte utan även efter de 10 veckorna.
  7.  Majoriteten såg en förbättring i näringsvärdena – detta innefattade t ex ökade mängder av vitamin B6, B12 och riboflavin.
  8. Vissa individer behövde lägga till folat under tiden de åt AIP. Detta underströk vikten av att äta t ex inälvsmat (som innehåller mycket folat), vid sidan om gröna bladgrönsaker.
  9. Man kunde inte notera någon minskning av mängden TPO-antikroppar eller ändrade nivåer för T3, fritt T3, T4, fritt T4. Här tror man att det kan bero på att studien endast pågick under 10 veckor och att det hade behövt upp till 6-12 månader för att få bättre värden. Några fick dock minskade TSH-värden vilket ledde till minskad medicindos.

   

  Vad är slutsatsen av studien?

  Sammanfattningsvis kan man konstatera att strikt AIP-kost kan förbättra livskvaliteten och minska inflammation för kvinnor mellan 20-45 år som har diagnos Hashimotos/ autoimmun hypotyreos. Det krävs dock större och bredare studier med fler deltagare och som pågår under längre tid för att man ska kunna nå fler resultat. Doktor Rob Abbot menar också att det finns så många olika parametrar som kan ha spelat roll för resultaten förutom kosten – bättre sömn, viktnedgång, coachning etc. Han påpekar dock i sin summering av studien att AIP är ett kraftfullt verktyg i den starka gräsrotsrörelsen som växer fram just nu bland människor som vill göra någon åt sin hälsa med hjälp av kost.

   

  Vill du prova AIP?

  Om du bestämt dig för att börja med autoimmun kost kan det vara väldigt bra att ingå i en gemenskap där man kan få råd, tips och stöd. I vår medlemsklubb Paleoklubben ligger fokus på att stötta medlemmarna kring kost och tillfrisknande. Vi har en unik egen FB-grupp där vi ger enklare kostrådgivning plus att du får mängder av fakta och tillgång till veckomenyer med inköpslistor, AIP-skola och över 1000 AIP-recept med mera.

   

  BLI MEDLEM – 14 DAGAR GRATIS

   

  Välkommen

  Cecilia Nisbet Nilsson. Lic kostrådgivare och hälsokonsult.

  [expand title=”Fakta om Rob Abbott, M.D.”]

  Autoimmune Wellness’s resident Medical Advisor. He is medical director and the functional physician for Resilient Roots: Functional and Evolutionary Medicine in Charlottesville, Virginia.[/expand]

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments