Äppelpaj Paleo
Detta är en underbar paleo-paj. Lätt att göra och så god att äta.
-
1 timme
-
8 portioner
-
Lätt
Ingredienser
5 dl nötmjöl- gör ditt eget mjöl, mixa hasselnötter och mandel t ex 3 msk fiberhusk 2 msk kokosolja 4 st ägg, frigående ekologiska 1 msk raw honung (valfritt) 1 krm äkta kanel Fyllning se nedan 6 st äpplen 3 msk smör eller ghee att steka i. Går bra med kokosolja. 1 st vaniljstång eller 1 krm äkta vanilj 1 msk raw honung (valfritt) 1 tsk äkta kanel 1 tsk ingefära färskriven En skvätt citronjuice 1 krm riven muskotnöt Gör så här:
- 1)
Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ner äggen i alla torra ingredienser och rör om. Tillsätt kokosoljan (rinnande) och houng och knåda ihop till en kladdig men ganska fast deg. Är den för mjuk, tillsätt lite till nötmjöl.
- 2)
Låt degen kylas ner i kylskåp i ca 30 min. Det går lättare att kavla då.
- 3)
Stek äpplena som är skurna i trekanter/skivor i smör tillsammans med kryddor och citronjuice och honung tills de är mjuka. Smaka av och tillsätt mer kryddor om du vill.
- 4)
Kavla ut degen till två runda bottnar, ganska tunna mellan två bakplåtspapper. Degen klibbar inte fast i arbetsbänk eller kavel då. "Mjöla" degen lite med lite potatismjöl om du vill.
- 5)
Lägg ena pajbotten i en form och fyll på med äppelfyllningen. Den kan vara rykande het.
- 6)
Täck fyllningen med den andra pajplattan så detg blir en klassisk amerikansk paj. Nagga med gaffel i locket eller skåra ett kryss så kan ångan pysa ut.lägg ovanpå den med fyllningen. Se till att försöka hamna kant i kant. Det är inte så noga att det blir perfekt, det går att fixa till senare. Dra förstiktigt bort pappret.
- 7)
Pensla med ägg och sätt sedan in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter, tills den har fått fin färg. Var inte rädd för att grädda lite för länge, det vinner kakan på. Degen blir krispigare.
- 8)
Ät som den är eller med en klick kokosgrädde blandad med färska hallon! Supergott. Jag kom fyra i pajtävling i Nynäshamn med det här receptet som jag provlagade 6 gånger innan det var klart.
-