• Äppelpaj Paleo

    Detta är en underbar paleo-paj. Lätt att göra och så god att äta.

    • 1 timme
    • 8 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    5 dl Nötmjöl- gör ditt eget mjöl, mixa hasselnötter och mandel t ex
    3 msk Fiberhusk
    2 msk Kokosolja/kokosfett
    4 st Ägg, frigående ekologiska
    1 msk Ekologisk honung (frivilligt)
    1 krm Kanel
    Fyllning se nedan
    6 st äpplen
    3 msk Smör eller Ghee att steka i. Går bra med kokosolja.
    1 st Vaniljstång eller 1 krm ren vanilj
    1 msk Honung
    1 tsk Kanel
    1 tsk Ingefära färskriven
    En skvätt Citronjuice
    1 krm Riven muskotnöt

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ner äggen i alla torra ingredienser och rör om. Tillsätt kokosoljan (rinnande) och houng och knåda ihop till en kladdig men ganska fast deg. Är den för mjuk, tillsätt lite till nötmjöl.

    2. 2)

      Låt degen kylas ner i kylskåp i ca 30 min. Det går lättare att kavla då.

    3. 3)

      Stek äpplena som är skurna i trekanter/skivor i smör tillsammans med kryddor och citronjuice och honung tills de är mjuka. Smaka av och tillsätt mer kryddor om du vill.

    4. 4)

      Kavla ut degen till två runda bottnar, ganska tunna mellan två bakplåtspapper. Degen klibbar inte fast i arbetsbänk eller kavel då. "Mjöla" degen lite med lite potatismjöl om du vill.

    5. 5)

      Lägg ena pajbotten i en form och fyll på med äppelfyllningen. Den kan vara rykande het.

    6. 6)

      Täck fyllningen med den andra pajplattan så detg blir en klassisk amerikansk paj. Nagga med gaffel i locket eller skåra ett kryss så kan ångan pysa ut.lägg ovanpå den med fyllningen. Se till att försöka hamna kant i kant. Det är inte så noga att det blir perfekt, det går att fixa till senare. Dra förstiktigt bort pappret.

    7. 7)

      Pensla med ägg och sätt sedan in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter, tills den har fått fin färg. Var inte rädd för att grädda lite för länge, det vinner kakan på. Degen blir krispigare.

    8. 8)

      Ät som den är eller med en klick kokosgrädde blandad med färska hallon! Supergott. Jag kom fyra i pajtävling i Nynäshamn med det här receptet som jag provlagade 6 gånger innan det var klart.