• Vegetarisk julmat – en grönare jul

    Julhälsningen i år kommer från min kollega Marie Norder Aspholm. God Jul /Cecilia

    En grönare jul är inte alls fel. I alla fall om vi pratar om vad som ska finnas med på julbordet. Ute vill jag gärna ha en vit jul. Jag gillar verkligen vintern och skidåkning. Det känns minsta sagt märkligt när det är nästan är samma temperatur under julen som det är på midsommar.

    Jag och min vän Berit tränar inför En Svensk Klassiker och först ut är Öppet spår den 28 februari. Hittills har det blivit 46 km i Högbo Bruk, Vasaloppsscentret som har konstfrusna spår. Mer behövs men vi varierar med styrketräning, löpning och gruppträning.

    Kålrotslåda

    kålrotslåda

    I över tjugo år så har kålrotslåda haft en given plats på julbordet. I Finland är det vanligt med olika lådor av kålrot och morot. Den passar perfekt som tillbehör till skinkan.

    Det här är verkligen en supergod rätt! Mycket mild i smaken och passar både barn och vuxna.
    Jag gillar dessutom att ha några vegetariska rätter på julbordet och inte bara kött och fisk. Den är superenkel att göra. Den är både paleo och liberal LCHF.

    Det finns många recept och de flesta innehåller både grädde och ströbröd.  Ströbrödet har jag uteslutit sedan många år men grädde har jag haft i. I år så provar jag att göra den på kokosgrädde i stället för att göra den helt mjölkfri. Det var riktigt spännande att se om det skulle bli lika god som den brukar bli.

    Självklart måste jag provsmaka när den var klar för att kunna säga om den blev lyckad eller inte.
    Den blev precis lika god som vanligt! Jag snålade inte med muskot och vitpeppar och det gjorde att smaken av kokosgrädde inte kändes alls.

    Ugn 180 C

    Ingredienser

    1200 g skalad och tärnad kålrot

    1,5-2 dl kokosgrädde (Jag köper Garants kokosgrädde i tetra)

    1 stort ägg

    1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong

    1 tsk malen muskot

    1 tsk vitpeppar

    salt

    Kokosolja eller smör till att smörja formen

    Gör så här

    Koka kålrotstärningarna tills de är mjuka.

    Mixa med mixerstav eller pressa genom en sil.

    Blanda ner kokosgrädde och rör om.

    Tillsätt kryddorna.

    Tillsatt ägget som du vispat lätt.

    Smaka av smeten med salt tills du är nöjd. Tillsätt ev mer muskot och vitpeppar.

    Häll upp smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i en timme.

    Hoppas du gillar min kålrotslåda!

    Rödkålssallad med valnötter och granatäpple

    Det blir ofta väldigt mycket kött och fisk på julbordet och jag brukar därför hitta på några nya gröna rätter varje jul. I dag lagade jag en Rödkålssallad med valnötter och granatäpple och Brysselkål med rödlök och cashewnötter.

    rödkål marie

    Ingredienser

    400 rödkål

    2 msk olivolja

    1,5 msk vitvinsvinäger (eller rödvinsvinäger)

    Örtsalt

    Grovmalen svartpeppar

    0,5 dl granatäppelkärnor

    50 g valnötter

    Gör så här

    Strimla rödkålen fint

    Blanda olivolja och vinäger med kryddor och salt

    Blanda ner i rödkålen

    Blanda ner valnötter och granatäppelkärnor

    Låt gärna salladen stå ett dygn

    Smaka ev av med mer vinäger, örtsalt och svartpeppar

    Bild Rödkålssallad

    Brysselkål med rödlök och cashewnötter

    brysselkål Marie

    Ingredienser

    300 g brysselkål

    3 små röda lökar

    0,5 dl grovhackade cashewnöter

    Smör eller kokosolja till stekning

    0, 5 dl hackad gräslök, jag brukar alltid ha frysta kryddor och örter att kunna plocka fram

    Grovmalen svartpeppar

    Örtsalt

    Gör så här

    Förväll några minuter om du använder färsk brysselkål

    Under tiden så kan du rosta cashewnötterna i torr panna om du vill men det är valfritt

    Skala och klyfta rödlöken

    Bryn brysselkål och rödlök

    Krydda och tillsätt gräslök

    Blanda i cashewnötter

    Marie-Norder-Aspholm

    Julkramar till er!

    Marie

    HÄR hittar du Maries sida.

     

    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments