• Citron – därför är det nyttigt och bra för hälsan

  Samtliga citrusfrukter är fyllda med vitaminer och är nyttiga att äta, men citron sticker ut i mängden. I det här inlägget går vi igenom alla de positiva egenskaperna med citron och varför du gärna ska äta citron varje dag. Längst ner får du även tips på tre goda och nyttiga recept med citron.

   

  Nyttigheter i citroner

  Citron innehåller basiska mineraler som kalcium, magnesium, zink, koppar, järn och mangan vilket bland annat hjälper till att reglera kroppens ph-värde. Många av de livsmedel vi äter är alltför sura och skapar därmed en sur balans i magsäcken vilket i sin tur kan leda till sämre matsmältning, sura uppstötningar och halsbränna. Därför är citron ett utmärkt alternativ att äta varje dag.

   

  Exempel på försurande råvaror som är nyttiga är: kött, ägg och fisk. Mindre nyttiga, eller onyttiga, råvaror och livsmedel är: socker, pasta, vetemjöl, smågodis, kakor, alkohol, läsk, saft och nikotin. Även kaffe och kolsyrat vatten är försurande för kroppen. En alltför sur miljö i kroppen kan även kopplas samman med förstoppning, illamående och uppsvälldhet.

   

  Trots att citroner är sura så är de alltså inte försurande för kroppen – tvärtom! De är alkaliska och därmed basiska. Och när man tillför alkaliska livsmedel, som t ex citron i det här fallet, så hjälper man till att upprätta en balans i kroppen.

   

  Ett enkelt sätt att få ett rekommenderat ph-värde är därför genom att ta för vana att dricka ett glas vatten med pressad citron på morgonen. Och om du letar efter andra basiska livsmedel så rekommenderar vi bland annat grönkål, broccoli, sötpotatis, avokado, blåbär, rotfrukter, äpplen, potatis, svamp, bönor, apelsiner, nypon och örtte.

   

  Förutom detta så är citroner även antiseptiska och har en sammandragande funktion. Lite citronvatten har därför även visat sig kunna hjälpa till vid svullnad i halsen och halsont.

   

  Citroner har också ett högt innehåll av vitamin C vilket bland annat hjälper till att stärka immunförsvaret. Intag av vitamin C förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen.

   

  Fakta och kuriosa om citron

  Citronen som vi äter idag är från en början en hybrid mellan storcitrus och suckatcitron. Och denna citron har nu odlats runt medelhavet i många hundratals år.

   

  Citronerna blommar under stora delar av året, och det är därför vanligt att den bär både omogna och mogna frukter.

   

  Ett tips är att köpa färska citroner och inte färdigpressad juice. Vitamin C dunstar nämligen bort med tiden, och färdigpressad citronjuice är därför fattigt på vitamin C om man jämför med färskpressad juice.

   

  3 recept med citron

  I våra receptarkiv finns citron med i närmare 150 olika recept. Här är tre favoriter!

   

  AIP: Kolja i citronsås. Fiskrätt där allt lagas i en och samma form. Du täcker fisk, blomkål och fänkål med en citronsås som innehåller finhackad gräslök.

  Blåbärsdryck med antiinflammatoriska ingredienser

  AIP: Blåbärsdryck med citron. Denna dryck innehåller blåbär, citron, ingefära, gurkmeja och sötning från honung och banan. En både len och mild dryck med sting från ingefära.

  AIP: Lemon curd. Citronkräm som passar bra som fyllning av småkakor, t ex macarons. Den passar bra även till våfflor och pannkakor.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments