• Antiinflammatoriska råvaror efter säsong

  Det finns många fördelar med att leta efter grönsaker, frukt och bär i säsong. Du får tillgång till livsmedlen när de innehåller som mest näring och det är också billigare eftersom det finns mycket av just den varan i butik.

   

  Här är en komplett lista över alla antiinflammatoriska råvaror utifrån när de finns i butik efter säsong.

   

  Den första tumregeln är att du helst ska köpa svenska grönsaker, frukter och bär.  När du väljer ekologiskt och Krav-märkt så får du dessutom en garanti på god kvalitet. Det är ju samtidigt miljövänligare när det är närodlat och närproducerat.

   

  En fördel med att handla i säsong är att det blir ett billigare kilopris. Zucchini är ett lysande exempel. Denna grönsak kan vara ganska dyr på vintern då den måste importeras, och på samma vis är den riktigt billig när den kan skördas i Sverige.

   

  Nackdelen med att handla efter säsong är att det kan bli lite färre livsmedel att välja bland på vintern och vårkanten, men eftersom det går bra att frysa in grönsaker, frukt och bär så kan du bulla upp i frysen istället.

   

  Alla grönsaker går utmärkt att frysa in och det gäller även rotsaker, kryddväxter och örter. Det enda som egentligen inte går att frysa in är sallad då den tappar spänsten när den tinas upp. Frukt kan du dela och frysa in. Bär kan du frysa som de är.

   

  Hur länge håller livsmedel i frysen?

  Grönsaker, frukt och bär har en lång livslängd i frysen – upp till ett år fungerar alldeles utmärkt vid minus 18 eller kallare.

   

  Tips när du fryser in:

   

  • Det du ska tänka på är att frysa in dina råvaror med så lite luft som möjligt. Grönsaker kan bli torra och tappa färg och konsistens med för mycket luft i påsarna. Packa därför så tätt du kan. Ett bra tips är att investera i en vakuum-förpackare som suger ut all luft och gör jobbet åt dig. Här är ett bra tips på en vakuumförpackare vi själva använder oss av.
  • Bär kan klumpa i hop sig och bli lite tråkiga om du fryser dem när de är blöta. Istället kan du lägga ut bären ett och ett på en bricka i frysen en timme för att sedan samla ihop dem i en påse.
  • Kryddväxter håller faktiskt sin näring bättre när de är frysta än när de står i vatten på köksbänken. Detta beror på att oxidationen nästan avstannar helt vid infrysning. Du kan till exempel köpa en stor bunt med persilja och förvara i frysen. När det är dags att använda persilja i din matlagning så ”smular” du bara ner den frysta persiljan i maten och lägger tillbaka påsen i frysen igen. På sommaren när det finns massor av svenska kryddväxter kan du passa på att frysa in dill, gräslök, oregano, salvia, rosmarin, timjan, persilja, basilika, citronmeliss, mynta, ramslök, mejram, lavendel, libbsticka, kamomill med flera! Märk påsarna med etiketter och vips så har du en hel kryddsamling i frysen.
  • Frys in i iskubsformer. Detta är ett superbra tips som underlättar matlagningen. Blanda valfria kryddväxter med olivolja, pressad citron och lite balsamvinäger och häll upp i iskubsformer. När du lagar mat kan du trycka ut en kub direkt i maten. En annan fördel med detta är att kryddorna behåller sin färska smak bättre på det här sättet än om du använder torkade kryddor. Torkade kryddor kan också innehålla mängder av dolda besprutningsmedel.

   

  Månadsvis i säsong

  I schemat nedan kan du se när våra svenska grönsaker , kryddväxter , frukter och bär är i säsong. De som har en asterix är paleo och ingår inte i den autoimmuna kosten (AIP).

   

  Observera att vi har lagt importerade råvaror som en egen kategori längst ner. Att handla svenska råvaror är som sagt att föredra med tanke på miljön och därför har vi valt att lägga in importerade för sig. Vissa råvaror går ju inte att odla i Sverige och här gör du det bästa valet när du handlar ekologiskt och Fairtrade. Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav.

   

  Svenskodlat

  Januari

  Vitkål, grönkål, morötter, brysselkål, jordärtskocka, palsternacka, potatis *, rotselleri, vitlök, majrova, rödbetor, rödkål, kryddor i kruka.

  Äpplen (vinteräpplen)

   

  Februari

  Vitkål, morötter, brysselkål, jordärtskocka, palsternacka, potatis *, rotselleri, vitlök, majrova, rödbetor, rödkål, kryddor i kruka.

  Äpplen (vinteräpplen)

   

  Mars

  Vitkål, morötter, jordärtskocka, palsternacka, potatis *, rotselleri, vitlök, majrova, rödbetor, rödkål, jordärtskocka, kryddor i kruka.

   

  April

  Morötter, jordärtskocka, palsternacka, potatis *, rotselleri, vitlök, majrova, rödbetor, isbergssallad, kålrot, lök, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål, kryddor i kruka, ramslök.

  Rabarber

   

  Maj

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, sparris, spenat, gurka, sallad, rabarber, kryddor i kruka, ramslök.

   

  Juni

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, sparris, spenat, gurka, sallad, rädisa, sockerärtor*, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, färska kryddväxter.

   

  Juli

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, spenat, gurka, sallad, rädisa, sockerärtor*, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, bönor (färska)*, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, kronärtskocka, färska kryddväxter, paprika*, chili*, aubergine*.

  Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.

   

  Augusti

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, spenat, gurka, sallad, rädisa, sockerärtor*, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, bönor (färska)*, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, kronärtskocka, färska kryddväxter, paprika*, chili*, aubergine*.

  Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.

   

  September

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, spenat, gurka, sallad, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, bönor (färska)*, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, kronärtskocka, kryddor i kruka, paprika*, chili*, aubergine*.

  Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron, äpplen.

   

  Oktober

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, gurka, sallad, tomat*, blomkål, broccoli, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, grönkål, persiljerot, kryddor i kruka.

  Äpplen

   

  November

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, blomkål, broccoli, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, grönkål, persiljerot, kryddor i kruka.

  Äpplen

   

  December

  Lök, majrova, morot palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, grönkål, persiljerot, kryddor i kruka.

  Äpplen (vinteräpplen)

   

   

  Importerat

  Januari

  Aubergine*, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika*, spenat.

  Apelsin, citron, kiwi, clementiner, citron, grapefrukt, sharonfrukt.

   

  Februari

  Aubergine*, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika*, spenat.

  Apelsin, citron, kiwi, blodapelsin, clementin, vindruvor, sharonfrukt.

   

  Mars

  Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika*, spenat.

  Apelsin, citron, kiwi, blodapelsin, cementin, grapefrukt, vindruvor, sharonfrukt.

   

  April

  Blomkål, broccoli, fänkål, mangold, aubergine*, avokado.

  Citroner, persika, apelsin, granatäpple, grapefrukt, kiwi

   

  Maj

  Blomkål, broccoli, fänkål, mangold.

  Citroner, persika.

   

  Juni

  Blomkål, broccoli, fänkål, mangold.

  Citroner, persika, aprikos, fikon, citron.

   

  Juli

  Mangold, paprika*.

  Melon, nektarin, persika, aprikos, citron, fikon, vindruvor.

   

  Augusti

  Mangold, paprika*, pumpa.

  Melon, nektarin, persika, fikon, vindruvor.

   

  September

  Mangold, paprika*, pumpa.

  Melon, nektarin, persika, fikon, vindruvor.

   

  Oktober

  Aubergine, blomkål, broccoli, paprika*, spenat, avokado.

  Apelsin, citron, kiwi, dadlar, clementin, melon, fikon, vindruvor.

   

  November

  Aubergine, blomkål, broccoli, paprika*, spenat, avokado.
  Apelsin, citron, kiwi, clementin, dadlar, fikon, mango, grapefrukt, kastanjer, sharonfrukt, vindruvor.

   

  December

  Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat, avokado.
  Apelsin, citron, kiwi, clementin, dadlar, fikon, grapefrukt, kastanjer, vindruvor.

  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments