• Äppeltarte AIP

    Äppeltarte med en botten som är nöt-, ägg, mejeri, gluten och sockerfri och därmed helt enligt autoimmun paleo. Vaniljsåsen/glassen kan man variera med olika smaker och frysta frukter.

    • 40 min
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    2 dlkokosmjöl
    2 dlcassavamjöl
    1 krmhavssalt
    6 mskkokosolja
    3 mskljummet vatten
    1äpple, skalat och delat
    3 mskhonung eller lönnsirap
    1 gnuttaäkta vaniljpulver
    Till fyllningenIngredienser
    3-4äpplen
    2 mskkokosolja
    1 krmkanel
    1 krmmalen ingefära
    2 mskhonung eller lönnsirap
    Till "vaniljsåsen"Ingredienser
    1 bananfryst
    2 dlkokosgrädde
    1 tskvaniljpulver
    1 tskhonung

    Gör så här:

    1. 1)

      Värm ugnen till 175 grader.

    2. 2)

      Blanda cassavamjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och salt i en bunke.

    3. 3)

      Skala och dela ett äpple i mindre bitar. Kör det hackade och skalade äpplet i mikron tills det är mjukt, ca 3-4 minuter. Alternativ koka/ånga äppelbitarna i en kastrull med lite vatten.

    4. 4)

      Smält kokosoljan.

    5. 5)

      Mixa äpplet med vattnet, honungen/lönnsirapen och den smälta kokosoljan med en staxmixer/mixer.

    6. 6)

      Blanda ihop de torra ingredienserna med äppelsmeten och knåda ihop till en deg. Om degen känns för torr så tillsätt lite vatten. Lägg degen i kylskåpet medan du gör fyllningen.

    7. 7)

      Fyllningen: Skala och skiva äpplena i vackra klyftor, ganska tunna. Stek äpplena i kokosolja och häll i kanel, honung/lönnsirap, ingefära och låt allt puttra tills äpplena är aningen mjuka. Rör hela tiden. Äpplena blir lite karameliserade.

    8. 8)

      Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, eller tryck ut den med fingrarna i en pajform. Eventuellt dela degen i tre-fyra delar till mindre pajer.

    9. 9)

      Fyll pajbotten med äppelröran. Se till att den fylls väl ut i kanterna.

    10. 10)

      Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter, eller tills botten är gyllenbrun. Servera med vaniljsås.

    11. 11)

      Gör en vaniljsås genom att mixa den frysta bananen, honung med kokosgrädde och vaniljpulver. Smaka av och tillsätt mer vanilj om så önskas.