• Frukostknep för AIP

  När man äter enligt det autoimmuna protokollet, AIP, – det vill säga kost som hjälper mot inflammationer, allergier och autoimmuna sjukdomar – så utesluter man under den första tiden ägg, potatisväxter (tomat, paprika, aubergine, potatis och chili) chiafrön, andra frön och alla nötter. Utöver det som man utesluter vid vanlig paleo (mjöl, mjölk, socker, cornflakes, bönor, m.m). Det blir inte mycket kvar till frukost kan tyckas. Men det finns massor av tips!

   

  Börja med att göra det enkelt för dig

  När du äter AIP är det allra enklaste att äta lite mer likt de övriga måltiderna på dagen. Spara lite tillagad kyckling och ät med en avokado eller fräs upp lite grönsaker som du har i kylen – och så vidare.

   

  När kroppen genomgår en läkningsprocess är det väldigt viktigt att varje enskild måltid är så näringsrik som möjligt. Frukosten är inget undantag, snarare tvärtom. Detta är ett ypperligt tillfälle att fylla på med alla de mest hälsosamma råvarorna du har köpt hem. 

   

  AIP bröd

   

  Behåll en bra blodsockernivå

  När vi vaknar på morgonen har vi ett naturligt lågt blodsocker i kroppen efter nattens fasta. Genom att börja dagen med näringsrik mat så hjälper du kroppen att hålla en jämn blodsockernivå resten av dagen. Detta innebär inte att du ska undvika livsmedel som kan höja blodsockret helt och hållet, utan att du balanserar dessa med protein och fett. Ett exempel är en smoothie plus en bit protein som beskrivs längre ner.

   

  När du äter något som höjer blodsockret för mycket så hamnar du i en svacka efter ett tag när insulinet gör att blodsockret sjunker drastiskt igen. Tecken på att du har för lågt blodsocker är irritation, huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. Du vill alltså istället hamna på en jämn nivå, vilket också bidrar till att inflammationer läker bättre och dina aptit- och hungerhormoner regleras.

   

  Ät protein och grönsaker

  För att få i dig den absolut nyttigaste frukosten ska du äta grönsaker och någon form av protein. Det finns många olika sätt som du kan komponera en god frukosttallrik på som innehåller detta. Här är några förslag:

   

  • Avokado, ekologisk skinka och några skivor melon.
  • Frukostbiffar med morötter i stavar, lite spenat och en grapefrukt.
  • Små biffar gjorda på sötpotatis och kycklingfärs som du kan äta med lättstekt sparris och gurka.
  • Tonfisk blandat med riven morot, tärnad avokado och gurka.

   

  Det går också bra att steka lite grönsaker om du gillar det. Något som är jättegott är göra en rösti på riven sötpotatis, zucchini eller kokbanan. Servera med rårörda lingon och kanske lite ekologisk bacon eller en bit rökt makrill.

   

  Har du provar att rosta skivad sötpotatis i brödrost? Fiffigt sätt att få en god och nyttig ersättning till en macka. Toppa med mosad avokado och en skiva skinka. 

   

  Frukost – hur gör man nu?

  När du äter enligt det autoimmuna protokollet kan frukosten med fördel vara mer lik de andra måltiderna under dagen än den mer traditionella frukosten. Det kan ta ett tag att vänja sig vid den nya frukosten, men ganska snart kommer man in i det.

   

  Förutom grönsaker och protein är det också bra att dricka en kopp te med lite benbuljong i. Ett smart sätt att få i sig alla de nyttigheter som finns i benbuljong är att ta en matsked kollagenpulver i teet. Kollagen bidrar till att bygga upp brosk, leder, hur och till att läka en inflammerad tarm. 

   

  Rester är bäst

  Det mest optimala att äta på morgonen är som sagt sådant som du äter vid de andra måltiderna. Därför är rester från dagen innan perfekt. Du kan ta för vana att lägga undan en portion “plock” av middagen eller lunchen på en liten “frukosttallrik” i kylen. Det är också bra om du tänker på att maten ska räcka till frukost dagen efter när du förbereder och lagar den.

   

  Experimentera mera

  Att våga experimentera i köket på morgonen är en fördel när du äter enligt AIP. Om du inte har så stor aptit på morgonen så kan du börja med att äta lite småplock som ett par skivor avokado, en bit grapefrukt och dricka en kopp te med lite kokosolja i. Allt eftersom du äter vår läkande kost brukar dock aptiten öka på morgonen. Du kommer också få mer ork i takt med att du äter nyttigare och din kropp återhämtar sig från inflammation och sjukdom. Är du van vid att äta kalla mejeriprodukter som yoghurt och fil så ska du absolut prova vår paleoyoghurt eller en skål med bär i kokosmjölk.

   

  Exempel på AIP-frukost du kan göra i köket

  Gillar du gröt till frukost? Då har vi ett helt gäng AIP-gröter i vår medlemsklubb Paleoklubben: Äppelgröt, kokosgröt, jordmandelgröt och äppel- och morotsgröt.

   

  Gröna smoothies kan också vara ett bra komplement för att få i sig lite mer grönsaker. Gör en smoothie med spenat, avokado, gurka eller selleri och drick till frukosten.

   

   

  Kanske är granola en favorit? Då finns det två olika sorter i klubben som båda är helt nötfria såklart.

   

  granola paleo

   

  Kex och mackor

  Det går också bra att göra AIP-kex och olika sorters bröd så att man kan göra sig en frukostmacka. I klubben har vi mängder av olika bröd, frukostfrallor, baugetter, spenatbröd, m.m.

   

  För dig som gillar yoghurt har vi några olika sorter. Till exempel en med bär och avokado och en med kollagenpulver. 

   

  Rösti med lingon

  Mycket att välja på

  Det har hänt mycket på frukostfronten inom AIP på bara något år. För alla goda recept så gå med i vår medlemsklubb och testa 14 dagar helt utan kostnad. Där finns mängder av fler AIP-recept för frukost. 

   

  Varmt välkommen!

   

   

   

   

   

   

  Gå med idag – 14 dagar prova på 

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  10 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Sandra Liestad
  Sandra Liestad
  2 år sedan

  Jättebra tips! Men vad för typ av mjölk får man dricka? Tänker på alla olika växtalternativ som finns.

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  2 år sedan
  Reply to  Sandra Liestad

  Hej Sandra, bra fråga! Tyvärr finns det inget alternativ till mjölk förutom kokosmjölk när man äter AIP. För att få en lite mer mjölkliknande konsistens kan du späda kokosmjölken med vatten.

  Sandra
  Sandra
  1 år sedan
  Reply to  Swedish Paleo

  Nån särskild kokosmjölk, den i burk eller i kyldisken?

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  1 år sedan
  Reply to  Sandra

  Hej! Vi hänvisar till de små förpackningarna/burkarna med ren kokosmjölk. De som finns i kyldisken är ofta utspädda och innehåller tillsatser som inte är godkända inom AIP.

  Amelia Cazorla
  Amelia Cazorla
  5 dagar sedan
  Reply to  Swedish Paleo

  Inte lätt när man har fått allergi mot kokos efter första gången man gjorde aip. 😢

  Annika B
  Annika B
  1 år sedan

  Tack för enkla och användbara tips!

  Anna Hed
  Anna Hed
  1 år sedan

  Jag läste på eran sida att glutenfri havremjölk är ok, stämmer det? Jag kör aip vegetarisk.

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  1 år sedan
  Reply to  Anna Hed

  Hej Anna, glutenfri havremjölk är tyvärr inte ok inom AIP – men det går bra att återintroducera till din kost när du börjat må bättre med hjälp av AIP-kosten.

  Charlotta Tilder
  Charlotta Tilder
  1 år sedan

  Tack för bra frukostar⭐️
  Jag tar främst resterna från middagen, men gott att fixa till nåt mer frukostlikt ibland👍