• Carob – istället för kakao

  Carob, eller Johannesbröd på svenska, är en ärtväxt och pulvret från rostade och malda baljor är det man kallar carob. Detta används som ersättning för kakao vid autoimmun kost, AIP, och till skillnad från kakao är carob fritt från koffein.

   

  Man har kunnat dokumentera att romarna åt carob för dess naturliga sötma och en bit in på 1900-talet såldes Johannesbröd som godis på svenska apotek!
  Trädets grekiska namn keration har givit namn åt måttet carat, eftersom fröna användes som motvikt när man vägde guld och diamanter.

   

  Carob är bra för hälsan

  Carob är en utmärkt källa till många olika vitaminer och mineraler. Bland annat vitamin A och B2 vilket är bra för din hud och ögonhälsa.

   

  Dessutom har carob även visat sig hjälpa till att balansera blodtrycket, minska sötsuget och har även visat positiva effekter för mag- och tarmhälsan.

   

  Vilket carobpulver rekommenderar vi?

  Vi har har testat många olika carobpulver på marknaden. Våra krav har varit att det ska vara ett ekologiskt carobpulver med god smak till ett bra pris.

   

  Så det carobpulver vi rekommenderar och själva använder oss av är Biofood’s carobpulver.

   

  Fördelar med carob som ersättning för kakao

  Carob brukar som sagt användas som ersättning för kakao, och eftersom att kakao utesluts inom AIP (en antiinflammatorisk läkande kost) så har carob även blivit ett mycket populärt alternativ här. Dessutom innehåller carob betydligt mindre fett; 2 procent jämfört med kakaons cirka 50 procent, vilket gör det fördelaktigt om du vill sänka kaloriintaget i efterräterna.

   

  Sötare smak

  Carob påminner lite mer om kola i smaken och är naturligt sötare än kakao. Du behöver därför inte söta dina efterräter lika mycket som du hade behövt om du använt kakao istället.

   

  Recept med carob

  Vi har massor med goda recept med carob i vår medlemsklubb. Här är några av våra mest populära recept med carob just nu:

   

  Carobbollar (AIP & Paleo): Goda små bollar med carob för smak av choklad och kollagen som gör dem extra nyttiga.

   

  fatbombs aip

  Fat bombs med kolasmak och syrlig smak (AIP & Paleo): Supergoda små mättande fat bombs med två olika smaker. Populärt alternativ om du vill ha något gott att knapra på.

   

  chokladrutor aip

  Chokladrutor med carob (AIP & Paleo): Mycket goda chokladrutor som passar bra till fikat. Glasyren består av avokado, carobpulver och kokosolja.

   

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments