• Morotsmuffins med kokosglasyr

  Morotskaka i muffinsform med nyttig kokosglasyr. Sötade med banan och äpple är de helt utan tillsatt socker, gluten, nötter, mjölkprodukter eller ägg. AIP. Från Sannas Paleo.

  • 2 h
  • 8 personer
  • Svår

  Ingredienser

  5 mskkokosmjöl
  4 mskarrowrot/cassavamjöl
  1 tskkanel
  1/2 tskmald kryddnejlika
  1/2 tskvaniljpulver - äkta
  1/2 tskbikarbonat
  1/2 tskhavssalt
  2stora morötter
  3bananer (något gröna)
  5 mskkokosolja
  4 mskäppelmos - egengjord
  4 mskkallt vatten
  1 mskgelatin, pulverform
  Ingrediensertill glasyren:
  90 gramkokosolja
  90 gramkokosgrädde
  1lime

  Gör så här:

  1. 1)

   Plocka fram alla ingredienser samt två skålar, matskedsmått, teskedsmått, en elektrisk visp (eller starka armar), en vanlig visp, en liten kastrull, ett rivjärn, en våg samt en muffinsplåt fylld med muffinsformar.

  2. 2)

   Sätt ugnen på 175°C

  3. 3)

   Börja med att blanda de torra ingredienserna (kokosmjöl, arrowrot/cassavamjöl, kanel, kryddnejlika, vaniljpulver, bikarbonat och salt) i en skål. • I den andra skålen mosa banan och mixa med elvisp tillsammans med smält kokosolja och äppelmos till en jämn smet.

  4. 4)

   Sätt en liten kastrull på spisen (men sätt inte på plattan, än). Häll i 4 msk kallt vatten och sprinkla över 1 msk gelatinpulver. Låt stå.

  5. 5)

   Skala och riv två morötter mot den fina sidan på rivjärnet

  6. 6)

   Blanda de rivna morötterna med de torra ingredienserna.

  7. 7)

   Nu sätter du på plattan med den lilla kastrullen på svag värme. • Medan gelatinet smälter så blandar du banan-smeten med de torra ingredienserna och morötterna.

  8. 8)

   Håll ett öga på gelatinet, när det har smält tar du av kastrullen från plattan och vispar kraftigt med en handvisp tills det blir alldeles skummigt. • Blanda ner gelatinskummet i morotssmeten. Fördela smeten i 12 muffinsformar.

  9. 9)

   Ställ in i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter.

  10. 10)

   Medan muffinsen går i ugnen, diska ur den lilla kastrullen och smält nu 90 gram kokosolja på svag värme. • När kokosoljan har smält, rör i 90 gram kokosgrädde och saften från en lime. Rör väl så det inte finns några klumpar. Ställ in glasyren i kylskåpet.

  11. 11)

   När muffinsen har svalnat, ta ut glasyren – vispa den med el-visp tills den får en mascarpone-liknande konsistens. Bred glasyren på muffinsen och garnera med lite riven morot.