• Enkel benbuljong på kycklingskrov

  Superenkel benbuljong som du kokar på kycklingskrov. Benbuljong innehåller, förutom läkande aminosyror, mycket kalcium. Frys in i iskubsform så har du alltid god smaksättning till såser eller som grund till många vardagsrätter. Det går också bra tillsätta lite benbuljong i en kopp te. Receptet är godkänt enligt det autoimmuna protokollet (AIP).

  • 3-20 h
  • 3 personer
  • Lätt

  Ingredienser

  2kycklingskrov eller kycklingben från 4-5 kycklingar
  2lagerblad
  3morötter
  4stjälkar selleri
  1citron
  1 mskäppelcidervinäger
  2 tskhavssalt

  Gör så här:

  1. 1)

   Dela morötter och selleri. Du behöver inte skala morötterna.

  2. 2)

   Ta fram en stor kastrull som rymmer allt. Lägg i kycklingskrov eller kycklingben, morötter, selleri och lagerblad. Täck med vatten, minst 4 liter och pressa i juicen från en citron samt tillsätt salt och äppelcidervinäger. Blanda om lite.

  3. 3)

   Koka upp och sänk värmen så det sjuder och lägg på ett lock. Det är viktigt att det inte kokar utan bara småputtrar. Låt stå så i ca 8 timmar och skumma bort fett och annat som flyter upp till ytan någon gång då och då. Eventuellt behöver du fylla på med lite mer vatten.

  4. 4)

   Sila benbuljongen och häll upp i iskubsformar och ställ in i frysen. (Släng bort fett som bildats på ytan.) Benbuljong håller inte länge i kylskåpet, max 3-4 dagar.