• Benbuljong

  Benbuljong är ovanligt rik på mineraler och aminosyror. Den är en särskilt viktig källa till kalcium och aminosyran glycin. Denna aminosyra stödjer matsmältningen och lugnar en inflammerad tarm.

  • 3-20 h
  • 3 personer
  • Lätt

  Ingredienser

  1-2 kgBroskrika ben från kyckling, gris, lamm eller nöt
  1 tskSalt per liter vatten
  2 stLagerblad
  LiteMald svartpeppar och ev några hela vitpepparkorn
  3 mskJuice från citron
  1 kvistLibbsticka -eventuellt

  Gör så här:

  1. 1)

   Samla ihop broskrika ben från kyckling, lamm, eller nöt. Vilka ben som helst går bra egentligen. Jag brukar samla ihop i en fryspåse tills jag har tillräckligt .

  2. 2)

   Lägg benen i en gryta och fyll med vatten tills alla ben är täckta. Tillsätt salt efter tycke och smak. Omkring en tesked per liter vatten brukar jag använda. Krydda efter tycke och smak. Lagerblad, libbsticka, svartpeppar brukar smaka gott. Tillsätt tre matskedar citronjuice för att laka ur mer av mineralerna som finns i benen .

  3. 3)

   Koka i MINST tre timmar. Det går utmärkt att låta benen puttra i upp till 48 timmar. Fyll då på med vatten så att benen alltid är täckta. Använd en sil för att separera benen från buljongen och frys in buljongen i lagom mängd föranvändning i framtiden. Buljongen är mycket rik på mineraler som magnesium och kalcium samt aminosyran glycin som är värdefull för tarmen .