• Om kanel – en nyttig vardagskrydda

  Kanel är en vanlig och mycket populär krydda, men visste du att kanel också är bra för matsmältningen och verkar antiinflammatoriskt? Läs mer om kanel och dess nyttigheter här och inspireras av tre goda recept där kanel står i centrum.

   

  Nyttigheter om kanel

  Kanel har flera väldokumenterade positiva hälsoeffekter. Kryddan hjälper till att reglera blodsockret (balanserande effekt) och tack vare bland annat polyfener justeras blodfetterna. Det finns många studier som visar att kanel är bra för matsmältning, blodcirkulation, andningsvägar och urinvägar.

   

  Kanelen verkar dessutom antiinflammatoriskt tack vare den aktiva ingrediensen kanelaldehyd. Denna hjälper immunförsvaret i kampen mot vissa typer av infektioner, till exempel i luftvägarna och svampinfektioner. Just denna ingrediens hjälper även till mot bakterier i munnen och hjälper på så vis mot dålig andedräkt.

   

  Det är skillnad på kanel och kanel…

  Ceylonkanel (bra) är det som också kallas äkta kanel och har en mild, rund sötma och ljus färg. Den kallas Ceylonkanel eftersom den ursprungligen kommer från Ceylon, dagens Sri Lanka. Den andra sorten heter kassaikanel och den ska du helst undvika.

   

  Kassaikanel (mindre bra) skiljer sig nämligen från äkta kanel genom att den innehåller ämnet kumarin som kan vara giftigt i för höga doser och då skada levern. Enligt rekommendationer från Livsmedelsverket ska man akta sig för att äta för mycket av kassaikanel och rådet är max ca 1 tsk om dagen för vuxna och 1/2 tsk för barn. Rekommendationen gäller dock inte äkta kanel (Ceylonkanel).

   

  Var kan jag köpa äkta kanel?

  Letar du efter ett bra märke på äkta kanel så rekommenderar vi det från Urtekram eller Powerfruits. Detta är två mycket bra alternativ som båda är ekologiska och prisvärda och som vi själva använder oss av.

   

  Annan fakta och kuriosa om kanel

  Kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till stänger eller så mals den ner till pulver. Vi kan hitta både stänger och malen kanel i butik.

   

  Kanel har använts i norden sedan 1300-talet. Ordet har ett ursprung i franskans canelle och italienskask canella – som betyder ”litet rör”.

   

  3 goda och nyttiga recept med kanel

  Kanelkakor

  AIP: Kanelkakor enligt den autoimmuna kosten, AIP. Dessa kakor är knapriga, nötfria och väldigt goda. De går utmärkt att frysa in.

  Sötpotatissoppa med lammfärsbiffar

  AIP: Sötpotatissoppa och lammfärsbullar med kanel. Kanel passar bra ihop med lammfärs och ger en mild och orientalisk smak.

  äppelgröt med kanel

  AIP: Äppelgröt med kanel. En god och söt gröt som passar bra som frukost eller mellanmål. Gröten är enligt autoimmun kost och innehåller kokos och rivna äpplen. Kanelen binder ihop smaken perfekt.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments