• Om kanel – en nyttig vardagskrydda

    Kanel är en vanlig och mycket populär krydda, men visste du att kanel också är bra för matsmältningen och verkar antiinflammatoriskt? Läs mer om kanel och dess nyttigheter här och inspireras av tre goda recept där kanel står i centrum.

     

    Nyttigheter om kanel

    Kanel har flera väldokumenterade positiva hälsoeffekter. Kryddan hjälper till att reglera blodsockret (balanserande effekt) och tack vare bland annat polyfener justeras blodfetterna. Det finns många studier som visar att kanel är bra för matsmältning, blodcirkulation, andningsvägar och urinvägar.

     

    Kanelen verkar dessutom antiinflammatoriskt tack vare den aktiva ingrediensen kanelaldehyd. Denna hjälper immunförsvaret i kampen mot vissa typer av infektioner, till exempel i luftvägarna och svampinfektioner. Just denna ingrediens hjälper även till mot bakterier i munnen och hjälper på så vis mot dålig andedräkt.

     

    Fakta och kuriosa om kanel

    Kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till stänger eller så mals den ner till pulver. Vi kan hitta både stänger och malen kanel i butik. 

     

    Kanel har använts i Norden sedan 1300-talet. Ordet har ett ursprung i franskans canelle och italienskask canella – som betyder ”litet rör”.

     

    Men det är skillnad på kanel och kanel. Ceylonkanel är det som också kallas äkta kanel och har en mild, rund sötma och ljus färg. Den kallas Ceylonkanel eftersom den ursprungligen kommer från Ceylon, dagens Sri Lanka. Den andra sorten heter kassaikanel och den ska du helst undvika.

     

    Kassaikanel skiljer sig nämligen från äkta kanel genom att den innehåller ämnet kumarin som kan vara giftigt i för höga doser och då skada levern. Enligt rekommendationer från Livsmedelsverket ska man akta sig för att äta för mycket av kassaikanel och rådet är max ca 1 tsk om dagen för vuxna och 1/2 tsk för barn. Rekommendationen gäller dock inte äkta kanel (Ceylonkanel). 

     

    3 goda och nyttiga recept med kanel

    Kanelkakor

    AIP: Kanelkakor enligt den autoimmuna kosten, AIP. Dessa kakor är knapriga, nötfria och väldigt goda. De går utmärkt att frysa in.

    Sötpotatissoppa med lammfärsbiffar

    AIP: Sötpotatissoppa och lammfärsbullar med kanel. Kanel passar bra ihop med lammfärs och ger en mild och orientalisk smak.

    äppelgröt med kanel

    AIP: Äppelgröt med kanel. En god och söt gröt som passar bra som frukost eller mellanmål. Gröten är enligt autoimmun kost och innehåller kokos och rivna äpplen. Kanelen binder ihop smaken perfekt.

    Taggar:

    Kommentarer

    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments