• Surkål

  Surkål är bra för en inflammerad tarm och man ska helst äta lite surkål varje dag. Här är ett enkelt recept att göra själv hemma. Det går också alldeles utmärkt att köpa surkål i affären. Den ska då vara opastöriserad. Bra märke är Tistelvinds.

  • 2 veckor
  • 8 personer
  • Svår

  Ingredienser

  1/2 kg Vitkål, ett litet huvud
  2 msk Salt. Räkna 1 msk per 300 gram riven kål
  1 st Riven morot, valfritt

  Gör så här:

  1. 1)

   Rensa och skär bort fula delar och blad från vitkålen. Klyv kålhuvudet längs med stammen i klyftor. Skär bort stammen. Riv eller strimla vitkålen fint. Varva vitkål med salt i en hink eller stor bunke. Ca 1 msk per 300 gram vitkål. Vänta 10 min och knåda sedan kålen så att saften rinner ut.

  2. 2)

   Massera och knåda sönder kålen så att cellväggarna i kålen går sönder så mycket som möjligt. Knåda kålen med händerna eller krossa den med en trästav. Det ska rinna ut massor av vätska. Detta tar lite tid. När det känns som om du inte orkar knåda mer, knåda lika länge till.

  3. 3)

   Packa den rivna kålen hårt i en bunke eller stor glasburk. Häll i vätska så den täcker kålen helt. Räcker inte saften från knådningen tillsätt lite vanligt vatten.

  4. 4)

   Lägg en tallrik ovanpå kålen eller något annat som trycker ner kålen under vätskan. Tryck ner kålen med tallriken så att vätskan stiger och placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål eller petflaska. Ställ mörkt eller täck med svart plastsäck. Det är viktigt att kålen inte är ovanför vattenytan, då blir det mögel. Täcker inte vätskan så blanda en halv liter vatten med 10 gram salt och häll på.

  5. 5)

   Kolla att kålen är under vätskan och tryck ner vid behov.

  6. 6)

   Surkålen ska förvaras i kylen. Ät helst inom ett par veckor. Tips: gör hellre lite mindre surkål så att du hinner äta upp den.

  7. 7)

   Kålen kan ätas direkt men poängen är ju att syra den så vänta i alla fall tills den har slutat bubbla och smakar syrligt. Ta fram en ren syltburk med lock på minst 2 liter eller flera små glasburkar. Lyft över surkål, varva med smaksättning som lagerblad, vinäger, nejlikor och svartpepparkorn om du vill. Tryck och packa ihop surkålen. Toppa med lagen. Sätt på lock. Tillsätt eventuellt mer saltlag så att det täcker kålen ex. 3 dl vatten blandat med 6 gram salt. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken. Foto Denise Vestin.