• Gästinlägg av Birgitta Höglund!

  Veckans gästbloggare är kokboksförfattaren Birgitta Höglund. Vi är väldigt glada över att ha Birgitta som vår gäst! Över till henne och hennes fängslande historia:

   

  image

   

  Mitt nya liv med maten som medicin

   

  De senaste 6 åren har mitt liv förändrats otroligt mycket, sen jag slutade följa den tallriksmodell som vi rekommenderas av myndigheterna att äta.

   

  Jag har gått till ett friskare liv från att ha varit rejält sjuk och handikappad efter en ryggskada i mitt jobb som kock för 15 år sedan.

   

  Jag fick för 9 år sen även diagnosen fibromyalgi och fick veta att det var en sjukdom jag fick lära mig att leva med, det gick inte att bli bättre.

   

  Eftersom jag då under lång tid dragits med en konstant värk, ledde det med åren till att mitt nervsystem blev överhettat. Det i sin tur medförde ännu mer värk och en förlamande trötthet.

   

  Jag hade tidigare fått höra att jag inte heller skulle kunna bli bättre i min benskada som följde efter steloperationen av ryggen.

   

  Men jag är en både tjurig och vetgirig person, så jag tog reda på så mycket som möjligt om hur jag ändå skulle kunna försöka att må bättre.

   

  Efter en föreläsning för 6 år sedan med Annika Dahlqvist bestämde jag mig för att testa LCHF, hon hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi.

   

  Jag började dagen efter med att dra ner rejält på kolhydraterna och istället öka på det naturliga fettet.

   

  Jag som tidigare levt på pasta och mackor under flera år av min sjukskrivning, började nu laga till massor av olika grönsaksrätter och även öka på mitt intag av protein. Det hade varit väldigt lågt under pastaperioden, bara som ett litet tillbehör i såsen.

   

  Nu lever jag istället med en helt glutenfri kost. Det blir istället för pasta, ris, potatis och smörgåsar mängder av härliga grönsaker i olika form och sallader till fina köttbitar av vilt och lamm, nötkött, kalkon, kyckling, ägg eller till fisk och skaldjur.

   

  Till min mat äter jag också en hel del fett, främst i form av smör, kokosolja, majonnäs och olivolja.

   

  Jag äter också nötter, frön och bär, har sån tur att jag har fina bärmarker kring min stuga i Dalarnas fjällvärld. Ännu lyckligare är jag över att jag nu sen några år också orkar och klarar av att plocka dem själv. Så numer finns det alltid ett förråd av egenplockade bär i frysen att ta till året runt.

   

  Frukt blir det en del av som tillbehör till maten, jag äter dem inte som mellanmål längre eftersom jag har ett blodsocker som åker lite bergochdalbana då. Särskilt på vintrarna när jag bor i Turkiet med min särbo Lennart så köper vi härlig, solmogen frukt direkt av de lokala odlarna på grönsaksmarknaden.

   

  Sen jag slutade helt med gluten så blev även min mage som varit besvärlig ända sen barndomen väldigt mycket lugnare och gladare. Jag har även lyckats utveckla en hel del nya muskler tack vare min nya kosthållning och den dagliga träning som jag nu har ork till. Under de senaste två åren har jag dragit ner drastiskt även på mejerivarorna, mot mina tidigare år på LCHF. Det gjorde jag eftersom min mage började krångla lite efter vad jag tror var en överdos av grädde.

   

  Jag har under de här åren blivit ännu piggare, starkare och friskare. Jag kan idag gå utan fotskena, eftersom jag lyckats träna upp de muskler som blev nervskadade under min operation.

   

  Det känns så härligt att ha bättre styrka och energi vid 53, än jag hade innan ryggskadan satte stopp för min kock-karriär för 15 år sedan.

   

  Det här är som du förstår verkligen en livsstil som jag kommer att fortsätta med.

   

  Jag startade förra vintern en ny blogg, Birgitta Höglunds paleo, där jag skrev recept på naturlig mat som är helt mjölkfri. Det var många av mina läsare som efterfrågade just den typen av recept, de hade gjort samma erfarenhet som jag och märkt att de mår bättre på en kost med mindre mjölkprodukter.

   

  Paleobloggen ligger idag kvar som ett öppet arkiv, men jag uppdaterar den inte längre. Lägger istället energin på min andra blogg som når väldigt många läsare,där kan jag bättre få ut mitt budskap om hur man kan må bättre av att äta naturlig mat. Att äta den mat vi ätit i alla tider, ekologiskt och närodlat så långt som möjligt, det gäller både LCHF och paleo.

   

  Du hittar i dagsläget över 1000 av mina recept helt gratis på nätet på mina bloggar, länkar finns i slutet av inlägget.

   

  Jag är så tacksam att min kostförändring ledde mig in på en helt ny bana som matskribent, när ryggen gjorde det omöjligt att jobba på restaurang.

   

  Mitt matbloggande har i dag lett till 3 kokböcker och medverkan i flera tidningar. Böckerna håller just nu på att översättas till engelska. De ges ut på Skyhorse Publishing i New York till sommaren.

   

  I Sverige finns bara Grillmat LCHF kvar ute i handeln, den boken innehåller också många mjölkfria recept.

   

  De andra böckerna har sålts slut på mitt förlag som inte vill trycka fler. Jag kommer att försöka mig på en nytryckning själv av Långkok för LCHF och paleo och LCHF för seniorer på något vis framöver, då intresset för mina böcker är så stort.

   

  Du kan också prova på mina recept på restaurang PriMaten i Uppsala, jag var med och tog fram menyerna när den öppnade häromåret. Jag samarbetar även med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter mitt recept. Hantverksmässigt bakat på ekologiska råvaror och utan spannmål, förstås.

   

  Ät, njut och må gott! Birgitta Höglund

   

  Länkar:

  Birgitta Höglunds mat

  Birgitta Höglunds paleo

  Mina kokböcker på engelska hos Amazon

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  3 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback
  Cappuccino LCHF och medverkan i 4 tidningar | Birgitta Höglunds mat
  9 år sedan

  […] har också skrivit ett gästinlägg som nu idag publicerats inne på Swedish Paleo, om hur maten fått mig att bli så mycket bättre i min Fibromyalgi, magbesvär och nervproblemen […]

  trackback
  3 läckra frukosttallrikar | Birgitta Höglunds mat
  9 år sedan

  […] Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo. […]