• Grönsaksgratäng med stuvning på svamp och lök med mostäcke (AIP & Paleo)

    En riktigt god grönsaksgratäng med mostäcke. Krämig stuvning med svamp, lök, purjolök och hyvlade morötter i botten och ett mostäcke på blomkål och palsternacka ovanpå. För lite ostsmak och gyllenbrun yta så toppar du med näringsjäst. Receptet följer den läkande AIP-kosten.

    • 45 min
    • 2 portioner
    • Medelsvår

    Ingredienser

    8 champinjoner, större
    15 cm purjolök
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 bit finhackad ingefära, 1x1 cm
    3-4 morötter
    1/2 blomkålshuvud
    3 palsternackor
    2,5 dl kokosmjölk
    2 tsk kokos aminos
    2 tsk pressad citron
    1/2 dl hackad persilja
    1-2 tsk havssalt
    2 tsk näringsjäst

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2)

      Dela champinjonerna på mitten eller i kvartar, skiva purjo, hacka lök, vitlök och ingefära samt strimla eller hyvla en morot. Stek allt tillsammans i en stor stekpanna i olivolja eller kokosolja. När allt fått färg och mjuknat häller du i drygt 2 dl kokosmjölk. (Spara 2 msk till moset).

    3. 3)

      Låt grönsaksstuvningen puttra ihop i 5 minuter, tillsätt cocout aminos, pressad citron och smaka av med salt. Sist tillsätter du hackad persilja.

    4. 4)

      Gör moset genom att skala och skiva palsternackan, dela blomkålen i mindre bitar och ångkoka tills allt är mjukt, ca 10-15 minuter. Mixa sedan med en stavmixer eller potatisstöt tillsammans med 2 msk kokosmjölk och 1 tsk salt. Smaka av om du vill ha mer salt.

    5. 5)

      Lägg svampstuvningen i botten av en stor gratängform.

    6. 6)

      Täck med mostäcket och sprid över näringsjäst. Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter.

    7. 7)

      Skala och gör stavar av morötterna du har kvar. Koka dem lätt. Servera morötterna tillsammans med skivad purjolök, lite pressad citron och ringla över lite olivolja.