• Socker som drog – gästinlägg av Malin

  Vårt tema om socker fortsätter. Swedish Paleo Guest Blog gästas idag av Malin Frisendal. Hon berättar öppenhjärtigt om sitt sockerberoende och hur hon lyckats ta sig ur det med hjälp av bland annat paleo. En stor eloge till Malin! Känner du igen dig? Har du upplevt något liknande? Vad tycker du man bör göra för att reducera socker i vår kost? Dela och skriv kommentarer! 

  malin

  Namn: Malin Frisendahl
  Ålder: 28 år
  Familj: Pojkvän
  Blogg: besweetwithoutsugar.wordpress.com

  Socker som drog

  Allt jag ser är godisskålen på bordet. Jag vet att mina vänner sitter bredvid mig, men jag hör inte vad de säger. Tunnelseendet har slagit till. Jag är som besatt av de små godisbitarna. Tankarna snurrar: ”Bara en bit till…” ”Hur mycket är okej att äta ur en godisskål?” ”Skulle någon märka om jag tar en näve godis till?” Det är omöjligt att stå emot! Jag smyger ut till köket där jag vet att det finns godis kvar i påsen…

  Sockerberoende är ett omtvistad ämne, men allt fler forskare anser idag att man kan bli beroende av socker. Socker retar hjärnans belöningssystem. Det är det som gör socker så njutbart, och så farligt. Vissa personer är nämligen födda med en känslighet i belöningscentret. Jag är en av dem. Mitt belöningssystem exploderar när jag äter något sött och jag kan inte få nog. Socker är min drog!

  godisSockerjakten gick för långt för Malin

  Redan som liten var jag hopplöst förälskad i de små vita kornen. Jag gömde och smög med maten. Jag rörde ihop kaksmet som jag satte i mig utan att grädda, jag snodde bullar ur min mammas frys och jag knaprade knäckebröd i massor. Med åren blev mitt sockermissbruk bara allt värre. Det var en ständig kamp i mitt huvud om att äta eller inte äta. Ett besök i mataffären kunde sluta med att jag kom hem med mängder av choklad, chips, glass och bröd. Men det stannade inte där. När jag ätit upp allt gick jag lös på det som fanns hemma i skåpen. Otaliga gånger städade jag undan allt sött där hemma, bara för att timmar senare finna mig själv ätandes ur soporna. Jag var besatt och hade total kontrollförlust. Efteråt mådde jag naturligtvis oerhört dåligt. Jag lovade mig själv ”Aldrig aldrig mer”. Ett löfte jag har brutit hundratals gånger.

  När jag av en händelse kom över boken ”Sockerbomben i din hjärna” föll allt på plats. Äntligen fick jag ett ord för mitt problem: Sockerberoende. Nu förstod jag att det inte handlade om dålig karaktär. Det handlade helt enkelt om biokemi i min hjärna, det handlade om mina gener och mitt belöningssystem. Och kanske var det, trots allt, inte var mitt fel.

  Dröjde 12 år

  Ändå dröjde det ytterligare 12 år innan jag sökte hjälp för mitt sockerberoende. Jag tänkte hela tiden att jag skulle klara det själv. Om jag bara ansträngde mig lite mer så skulle jag klara det. Jag provade allt; piller, pulver, viktväktarna, fasta, svält, raw food, LCHF, träning i alla former, byta bostad, kurer och hälsohem. Ingenting fungerade! Jag var nu 25 år och totalt slutkörd. Jag hade ständig huvudvärk, pendlade i vikt, ont i magen, ätstörningar för att hålla vikten, ångest och perioder av depression. Och skam!

  Vändningen kom när jag deltog i en intensivkurs för sockerberoende med Bitten Jonsson. Den kursen förändrade mitt liv. Där fick jag kunskap och verktyg för att hantera sockerberoendet. Jag träffade andra likasinnade och vågade för första gången tala öppet om mitt problem. Hittade äntligen livsstilen som får mig att må bra -Paleo. Vad gäller kosten har jag plockat bort socker och sött i alla former. Jag äter en naturlig paleokost, men utesluter frukt och är försiktig med bär och rotfrukter då det triggar mitt sockersug. Idag kan jag hantera mitt sockerberoende och mår bättre än någonsin. Jag har fått livet tillbaka!

  bärfrukostKokosmjölk med bär är bra paleoersättning för sötsaker

  Malins bästa tips för att hantera sockerberoendet
  – Första steget är att ta bort socker och alla andra livsmedel som triggar ditt beroende.

  – Ät en naturligt artegen föda/Paleokost.

  – Skaffa hjälp mot ditt beroende. Vi klarar det inte själva.

  – Sök stöd och gemenskap med likasinnade.

  – Fyll på med kunskap.

  -Drick en kopp te med kokosfett för att dämpa sötsuget.

  – Ta en dag i taget. Bara för idag ska jag leva sockerfritt!

  /Malin

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar
  3 Kommentarstråd
  0 Svar till kommentarstråd
  0 Följare
   
  Kommentar med flest reaktioner
  Populäraste kommentarstråden
  0 Kommentarens författare
  Sandra JaconelliGästbloggar om sockerberoende | SockerAddictCecilia Nisbet Nilsson Nyligen kommenterat av
  Cecilia Nisbet Nilsson

  Bra av Malin att berätta om sitt sockerberoende! Starkt

  Sandra Jaconelli

  Underbart Malin! Mer sånt här på nätet, vi måste visa fler som lider att det finns en utväg ☀️