• Saffransbiscotti (AIP & Paleo)

    Prova våra goda AIP-biscotti! Du kommer inte att ångra dig, detta recept är ett av de mest populära bland närmare 1000 recept i Paleoklubben. De går att göra både med och utan saffran så man kan äta den till fikat året runt om man tycker att saffran hör julen till.

     

    Bakgrunden till den här kakan är just att vanliga biscotti är så himla populära och vi ville göra en liknande kaka för alla som äter enligt AIP, det vill säga autoimmun kost. När man äter AIP så utesluts många av de traditionella ingredienserna i biscotti som t ex mandlar, pinjenötter och ägg. Efter ett antal provbak så satt receptet. Hemligheten är jordmandelmjöl och den exakta mängden av de andra ingredienserna. Jordmandelmjöl kan du beställa online t ex här.

     

    Så här är saffransbiscotti på vårt vis, helt anpassade enligt AIP med nötig smak från jordmandel. De tillagas på samma vis som vanliga biscotti, det vill säga att man bakar kakan två gånger. På så vis blir de knapriga utanpå och lite sega i mitten.

    • 2-3 timmar
    • 8 portioner
    • Medelsvår

    Ingredienser

    1banan
    2 mskkokosmjölk
    2 dlriven kokos
    1,5 dlarrowrotmjöleller potatismjöl
    2,5 dljordmandelmjöl (finrivet)
    1 dlsmält kokosolja
    5dadlar
    1 tskraw honung
    1 påsesaffran
    1 nypahavssalt

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2)

      Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.

    3. 3)

      Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.

    4. 4)

      Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-

    5. 5)

      Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga "rektanglar", drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.

    6. 6)

      Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.

    7. 7)

      Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.

    8. 8)

      Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h - 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.

    9. 9)

      Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.