• Hamburgare med krispiga sötpotatisstrips (AIP)

    Klassiska hamburgare behöver inget mer än bra färs och salt. Bearbeta inte smeten för mycket, men slå färsen mellan händerna ett par gånger så att fettet delas i burgarna. Sötpotatisstrips kan vara svårt att få krispiga. I det här receptet får man veta knepet! Receptet är godkänt enligt det autoimmuna protokollet (AIP).

    • 40 min
    • 4 portioner
    • Lätt

    Ingredienser

    5-6 stsötpotatisar
    Liteolivolja
    400gnötfärs
    1 tskhavssalt
    1-2 mskkokosolja för stekning

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 120°.

    2. 2)

      Tvätta och skär sötpotatisarna i strips. Det går utmärkt att behålla skalet. Lägg dem på ett bakplåtspapper och tillaga i ugnen i ca 30 minuter på låg värme, 120°. Öppna ugnsluckan ett par gånger under tiden så att den fuktiga luften vädras ut. Ta ut plåten och lägg över stripsen i en skål/långpanna. Höj värmen till 230°. Häll över olivolja vänd runt så alla blir fuktiga. Lägg ut dem på ett nytt bakplåtspapper och kör klart på högre värme. Ca 10 min. Kolla att de inte bränns. Ta ut och lägg dem att svalna på hushållspapper. Salta sist.

    3. 3)

      Hamburgarna: Salta färsen och knåda in saltet en aning. Gör fyra stora hamburgare och stek på mellanlåg värme i ca 5 minuter per sida. Vänd några gånger. De är klara när saften i burgarna är genomskinlig och inte blodig.