• Min paleo av Marie Norder Aspholm

  Marie Norder Aspholm

  Marie-Norder-Aspholm

  God morgon mina vänner!

  Det var ett tag sedan vi hördes. Jag har inte bloggat på Swedish Paleo sedan före sommaren. Det är härligt att vara tillbaka igen.

   

  Den här dagen så vaknade jag tidigt och gick upp och började skriva redan kl 7 på morgonen. Det var en underbart solig morgon. Ibland vaknar man bara full av energi. Vi skulle tillbringa dagen på klipporna för att sedan lyssna till Tomas Ledins avslutningskonsert i Furuviksparken så jag förberedde matsäck och frukost.

  Jag springer inte så ofta på morgonen men den här morgonen så kunde jag inte låta bli. Jag tog en runda i skogen runt sjön och njöt i lugnt och behagligt tempo.

   

  marie skogsväg

   

  När jag kom hem så åt jag av en god omelett och en kopp kaffe. Omelett är min favoritfrukost. Vill du ha lite tips och inspiration på omeletter så hittar du det på min blogg.

   

  Efter frukost så åkte vi ner på stan för att gå på Bondens egen marknad. Jag gillar verkligen det. Det var tyvärr inte så många stånd denna dag men mina favoriter Böle Grönsaker från Ockelbo fanns på plats. De odlar fantastiska KRAV-grönsaker.

   

  marie kravkillar

   

  marie frönsaker

   

  Min paleo, är rubriken på dagens blogginlägg. Det handlar om vad paleo betyder just för mig.

   

  Det här inte något sätt någon strikt definition av paleo, en del skulle säkert inte tycka att den är korrekt heller. Det här är mitt sätt att beskriva paleo. Jag pratar heller inte om en definition av vilka livsmedel som är tillåtna utan på ett sätt att tänka paleo, som gäller för just mig.

   

  Jag gör inga anspråk på att varje minut leva 100 % paleo eller helt på rätt sätt. För mig personligen så innebär paleo en strävan efter att leva naturligt, enligt mina förutsättningar. För mig är ingen människa perfekt och i dagens samhälle så är det svårt att göra hundraprocentigt bra val hela tiden. Jag känner mig nöjd om jag gör så många bra val som jag förmår. Jag har ett mål, en idé, om hur jag vill leva avseende mat, livsstil, träning och attityd. Åt det hållet vill jag att näsan och mitt huvud ska vara vänt. Att verkligheten av olika orsaker gör att det inte alltid blir så kan jag acceptera. Jag vet riktningen och jag arbetar mot den hela tiden och det är att tänka paleo för mig.

   

  Hur omsätter jag det i verkligheten? Att leva paleo praktiskt ser för mig ut så här:

   

  Kosten

  Att strikt definiera en paleolitisk kost tänker jag inte göra här. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg där jag jämfört de två kusinerna LCHF och paleo. För mig är de nära besläktade. Beroende på dina förutsättningar avseende om du har sjukdomar eller besvär, hur du tränar, eventuell övervikt så kan en tonvikt på den ena kostinriktningen vara mer lämplig än den andra. Både LCHF och paleo är bra kostinriktningar som för mig står för naturlig kost, spannmåls- och sockerfri. Här kan du läsa det inlägget.Vill du läsa en mer strikt beskrivning av paleolitisk kost så hittar du mycket information om det på Swedish Paleo.

   

  Paleo betyder för mig att laga mat av så naturliga råvaror som möjligt, mat utan innehållsförteckning. Att äta grönsaker efter säsong, gärna närodlat och ekologiskt. Att välja billigare köttdetaljer av bra kvalitet och göra långkok. Att syra mina egna grönsaker. Jag gör sällan paleobakverk då jag tycker det ofta blir för mycket sött och sötningsmedel undviker jag. Jag skär ner på mejeriprodukter men använder ibland get- eller fårost i maten då jag tycker mycket om det och jag inte mår dåligt av det. Jag ser inget självändamål att forma min kost enligt några strikta ”regler”. Jag äter eller utesluter det jag mår bra av.

  Paleo är att helst välja ekologiska råvaror och gärna rättvisemärkta.

   

  Hållbar livsstil

  Att leva paleo är att sträva efter en hållbar livsstil och tänka på miljön. Ett sätt är att konsumera mindre. Jag gillar idén att köpa begagnat, både kläder och prylar. Att kasta fungerande saker är egentligen hemskt.

   

  I Gävle är vi tvungna att sopsortera, annars får vi betala en mycket högre avgift. Det tycker jag är bra. Vi har två soptunnor, en för vanligt sorterat avfall och en för kompost.

   

  Ett av de enklaste sättet att tänka på miljön och sin plånbok är att aldrig kasta mat utan se till att den blir uppäten. Det kräver lite planering och att man tar en regelbunden titt i kylskåpet för att hålla koll på vad som finns där och att det inte hinner bli gammalt. Kom ihåg att det inte är ett datum på en förpackning som avgör om en vara går att använda eller inte. Lukta och smaka så känner du om den är ok.

   

  Att tänka på miljön är att dra ner på användandet av kemikalier. Behöver vi verkligen tio olika flaskor med rengöringsmedel för olika ändamål eller går det lika bra med såpa i många fall?

   

  Att dra ner på sin energiförbrukning är ett sätt att tänka på miljön. Släck onödig belysning och stäng av datorer som inte används.

   

  Ta hand om sig, mentalt och fysiskt

   

  Paleo är att ta hand om sig, att inte bränna ljuset i båda ändar. Att ha balans mellan arbetsliv och privatliv. Det betyder att sova ordentligt och att stressa mindre.

   

  Jag försöker fokusera på det positiva i livet än det som inte är bra. Vår syn på livet och hur vi hanterar det med alla problem och svårigheter är ofta ett val vi faktiskt gör. Jag är övertygad om att vi kan styra våra tankar till stor del. Det är inte lätt, det fungerar inte alltid, det krävs ansträngning, men det går.

   

  Paleo är att träna som vi är skapta till. Vi har ett grundläggande sätt att röra oss och det finns ett antal basrörelser och naturliga rörelsemönster. Kortfattat betyder det att vi ska ägna oss åt lågintensiv konditionsträning, funktionell styrketräning och intervallträning. Träning som på stenåldern, funktionell träning.

   

  Att springa med barfotaskor är underbart och naturligt för oss. Läs på innan du startar och kom ihåg att vänja kroppen långsamt för att undvika skador.

   

  De sista tre sakerna jag tar upp kanske inte platsar in som paleo men för mig så är de viktiga delar av en hållbar livsstil. Det är inte bara miljö och prylar vi ska vara rädda om. Vi ska vårda våra vänner, vara vänliga mot varandra, bjuda på ett leende och vi ska hjälpa varandra. Sist men inte minst. Vi ska vårda oss själva!

   

  Sist så bjuder jag på inspiration till en enkel och snabb lunchlåda. Den går fort att slänga ihop i sista minuten och den är en av mina favoriter.

   

  Rör ihop hackade hårdkokta ägg, rödlök, dill, räkor, kaviar, majonnäs, lite tabasco, svartpeppar och örtsalt.

  Servera med en avokado. Mums!

   

  marie avokado

   

  Nu ser jag fram mot att åka på Paleokväll som Swedish Paleo arrangerar den 30 augusti. Den blev fort full. Det blir föreläsning av Karl Hultén, paleobuffé och en paleodessert komponerad av Åsa Söderberg. Det ska bli så roligt att träffa gamla och nya paleovänner!

   

  Ha det så bra och lycka till med din paleo!

   

  Kram!

  /Marie

   

  Välkommen att följa mig på min blogg.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  4 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback
  Gästblogg och podinspelning på Swedish Paleo | Gävle Kost & Livsstil
  6 år sedan

  […] Gästbloggen hittar du här. […]

  Birgitta Höglund
  Birgitta Höglund
  6 år sedan

  Tack för din syn på paleo, Marie 🙂
  Den stämmer bra överens med min. Vi ses på söndag!

  Anna Skoglund
  Anna Skoglund
  6 år sedan

  Vi ses imorn! Det ska bli jättekul!

  Anna Skoglund
  Anna Skoglund
  6 år sedan

  Bra skrivet Marie! Jag delar din syn på livet.