• Kimchi utan chili

  Kimchi innehåller probiotika, goda mjölksyrebakterier. Använd salt utan jod (i och med att jod är bakteriedödande).  Denna variant är utan chili så att alla som äter autoimmun kost också kan njuta av kimchi.

  • 1 h
  • 1 person
  • Lätt

  Ingredienser

  600 gkål, t ex kinakål eller spetskål
  12 gsalt
  1 litervatten
  2morötter
  Till kimchiröraingredienser
  1gul lök
  1päron
  2vitlöksklyftor
  1 bitingefära (stor) 5x5 cm
  1 struträdisor (ca 10-15 st)

  Gör så här:

  1. 1)

   Blanda salt och vatten i en stor bunke, helst metall.

  2. 2)

   Grovhacka kålen. Skala och skär morötterna i mindre stavar. Slanta rädisorna. Blanda grönsakerna i det salta vattnet och knåda runt ett par minuter.

  3. 3)

   Tryck ner grönsakerna så de är täckta av vattnet, lägg på en tallrik och sist en tyngd på tallriken som håller ner grönsakerna i vattnet. Låt stå 3-4 timmar eller över natten.

  4. 4)

   Kimchiröra: Skala och hacka lök och vitlök. Tärna päronet med skalet kvar. Tärna ingefära, det går bra att behålla skalet kvar. Lägg allt i en blender och mixa. Det går även bra att finhacka allt eller mixa med stavmixer.

  5. 5)

   Häll av vattnet från grönsakerna - men spara det. Blanda kimchiröran med grönsaksblandningen och knåda ihop i 10-15 minuter så att kålen blir mjuk och släpper vätska. Portionera upp i glasskålar, packa tätt och häll på saltvattnet så det täcker kimchin.

  6. 6)

   Förvara i kylen i upp till en månad. Ju längre tid kimchin står desto mer goda bakterier hinner bildas. Öppna burkarna och lufta då och då om du inte äter upp allt direkt.