• Hel kyckling i gryta

  Det är lätt att tillaga en hel kyckling. Tillsammans med grönsaker får du en hel måltid på en gång och köttet som blir över kan räcka till luncher och frukost. Koka benbuljong på skrovet efteråt. Använd gjutjärnsgryta i ugn eller koka i crock pot.

  • 2-5 timmar
  • 4 personer
  • Lätt

  Ingredienser

  1Hel tinad kyckling
  1Burk krossade tomater
  2Lagerblad
  5Hela svartpepparkorn
  1 mskPaprikapulver
  5 dlHackade rotfrukter, valfritt. T ex morötter, palsternacka, kålrot.
  ValfriKryddning i övrigt, t ex färsk persilja
  2 dlVatten
  Saltefter smak

  Gör så här:

  1. 1)

   Sätt ugnen på 200 grader. Gnid in kycklingen med salt och peppar.

  2. 2)

   Hacka och dela rotfrukterna och lägg i den gryta som ska in i ugnen. Välj gärna en gjutjärnsgryta.Lägg alla ingredienser i grytan och rör om lite så att kryddorna blandas. Lägg i kycklingen och kör mitt i ugnen i ca 2 timmar. Ös då och då. Kycklingen är färdig om vätskan är genomskinlig när du sticker in en kniv och separerar ena låret från kycklingen. Om du kör i crock pot lägger du allt i den och sätter på 5 timmar på hög värme.

  3. 3)

   Servera med en fräsch sallad och de rotfrukter som kokat med. Strö lite färsk persilja över allt. Var noga med att spara alla ben och hela skrovet och koka en enkel buljong på det. Du lägger benen i en gryta, häller på 3-4 liter vatten, ett lagerblad några svartpepparkorn och lite pressad citron och/eller äppelcidervinäger och kokar i 6-8 timmar. Sila av och använd som buljong i maten eller som dryck istället för te eller kaffe.