• Ny gästbloggare – Välkommen Sandra

  Sandra Owe är vårt senaste tillskott bland gästbloggarna. Det är vi väldigt glada för. Sandra skriver mycket om barn och familj och vi ser fram emot att hon kommer att blogga om detta här hos oss. Nu lämnar vi över ordet till henne:

  Sandra Owe

  sandra

  Hej på er!

  Jag har fått äran att gästblogga här på Swedish Paleo vilket känns jättekul! Min hälsoresa är inte så olika många andras, snarare alldeles för skrämmande lik många andras. Jag har lidit av magproblem sedan sena tonåren vad jag kan minnas. Dessa magproblem fick många år och ett antal gastroskopier senare, benämningen IBS. Denna ”i-brist-på-riktig-definierbar-sjukdom” diagnosen. Flera av er känner säkert igen er. Genom min företagshälsovård blev jag hemskickad med råden stressa mindre, undvik fibrer när du har ont, samt håll dig borta från paprika och solrosfrön. Inte minst ät försiktigt med rött kött.

  rött kött

  Jag har lidit av hemska attacker genom åren. Vid ett tillfälle var jag på tjänsteresa och hade checkat ut från hotellet. För mig har det ofta börjat med molande värk i ryggen runt njurarna. Oh no tänkte jag i taxin på väg till kontoret när jag kände värken komma. Nej detta händer inte. Inga tabletter och framförallt långt hemifrån. Det enda man vill när det kommer är att få vara hemma i sin säng för att kunna hantera både smärtan och ångesten som kommer med den. Första timmen spenderades på toalettgolvet. Andra timmen kröp jag ut och tog ett par soffdynor i fikarummet och kröp in under ett skrivbord med rocken dragen över mig. I det läget struntar man i vad andra ser och säger. Så ont gör det. Framåt den fjärde timmen så börjar det lätta och jag kunde boka om flyget och ta mig hemåt. Då är man enkelt uttryckt helt slut och känslan av att en världsmästare i tungviktsboxning just använt din mage till slagpåse är en slående liknelse.

  Jag gjorde som jag blev tillsagd och undvek ovan livsmedel men utan framgång. Såg inga mönster och fick inga andra råd. Det enda jag höll mig undan var alkohol för då kom det som ett brev på posten.

  Lyckans jag dock! Att ha en sambo med gamla idrottsskador. Eller snarare en sambo som för ca 3 år sedan var så urtrött på sina gamla skador, inflammationer och artrosdiagnoser att han började läsa på själv och fann att våra olika krämpor och brist på läkning kan ha en koppling till vad vi äter.

  Vi äterDet fördes oss in på att minimera livsmedel som skapar och eldar på inflammationer. Vi började med att utesluta gluten och mjölkprodukter. Vår äldsta dotter var ganska så vällingberoende och med väldiga toalettproblem och vår minsting hade precis börjat äta vanlig mat. Att låta våra barn med växande kroppar få i sig det men inte vi kändes inte ok någonstans. Vår äldsta dotter hade dessutom fått diagnosen ”öronbarn” som enligt forskning både i USA och Danmark kan kopplas till mjölk.

  Min IBS försvann inom bara några veckor, dotterns mage blev normal och min sambos diverse krämpor och allergier likaså. Ju mer kunskap och förståelse för både näringslära, fysiologi, de moderna sjukdomarna desto mer kom vi in på paleo och naturlig mat. Jag startade detta året med att licensiera mig som kostrådgivare LCHF/Paleo hos mf-gruppen med ambitionen att kunna erbjuda support och stöd för enskilda individer men också familjer med en önskan om att förändra sin kosthållning.

  kosthållningSom många av er kan känna igen er i så möter man både motstånd och nyfikenhet från sin omgivning. Vi har inte nolltolerans till något då det blir en omöjlighet rent socialt. Är vi gäster så tar vi tacksamt emot det som bjuds. Tjejerna vet att vi är restriktiva med vissa livsmedel och maträtter som oftast finns på många andra barns tallrikar. Mat som vi i vår familj anser att våra kroppar inte mår bra av och väljer därför annan mat. Barn är kloka små varelser med ett väldigt sug att få lära och förstå. Vi förklarar och beskriver varför vi gör våra val vad gäller mat för dem och har gjort det från början. Vår övertygelse är att rusta barnen med så pass mycket kunskap att de ska kunna gå ut och göra sina egna val i skolan och på fritiden när vi inte alltid är närvarande.

  närvarandeDet är inte enkelt och familjeresan mot mer naturlig mat, utan socker, utan halvfabrikat etc. sker inte i brådrasket. Det är en omställning för alla sinnen. Tålamod och repetition gäller liksom oftast när det kommer till barn. Syftet med min blogg och även min kostrådgivning är att förmedla motivation och praktiska råd på vad man till vardagsmat, fredagsmys, snacks och efterrätter till helgen kan tänkas testa som går hem hos stora men mest små.

  småFör mig finns inga alternativ, jag ger inte upp i kampen om att våra barn ska få växa upp med en bra grund till att få vara friska genom livet. Det är i mina ögon en stor och viktig gåva jag kan ge mina barn!

  Välkomna att följa oss och hur jag laborerar med så naturlig mat som möjligt på min blogg www.familygood.se

  Här nedan kommer ett tips som gick hem direkt hos barnen och dessutom utmärkta som snack eller picknick på skolutflykter. Våfflor!

  våfflor

  Kokosvåfflor (ca 5 st)

  * 2,5 dl kokosmjölk

  * 3 ägg

  * 2 msk kokosmjöl

  * 1/2 dl kokosolja

  * 1 msk fiberhusk

  * nypa salt

  Vispa ihop allt väl och stek i våffellagget! Servera direkt men går även att spara och ätas kalla till fikat eller stoppa ned i barnens snackslåda.

  /Sandra

  Vill du gå in på Sandras blogg så hittar du den HÄR

   

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar