• Mustig köttfärssås med zucchinipasta

    Mustig köttfärssås med zoodles, zucchinipasta. Detta recept är en stor sats som du kan dela upp och frysa in. Lägg extra krut på att få till en riktigt smakrik köttfärssås så kan du njuta den till allt möjligt, inte bara till lunch eller middag. Ta en klick på paleomackan, lägg lite i en omelett, ha lite kall köttfärssås i en isbergssalladswrap osv.

    • 1 timma
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    1 kg Köttfärs
    2 Gula lökar
    3 Klyftor vitlök
    1 Burk krossade tomater
    1 dl Köttfond av bra kvalitet (glutenfri)
    2 Morötter, skivade med potatisskalare
    1 dl Färsk krydda, t ex persilja
    5 dl Vatten
    1 tub Tomatpuré
    Valfritt med kryddor, grovmalen svartpeppar och salt.
    3 dl Hackad stjälkselleri
    1 Lime
    Till pastan Valfri grönsak, t ex:
    1 Zucchini, strimlad och lättkokt.
    1 Frukt till efterrätt, t ex blodapelsin

    Gör så här:

    1. 1)

      Ta fram en stor stekpanna och en gryta. Stek köttfärsen hårt i smör eller kokosolja. Salta och peppra ordentligt. Under tiden häll vatten, fond, krossade tomater, tomatpuré, en lime delad i fyra delar och selleri i grytan och koka upp. Häll över köttfärsen i grytan, hacka lök och vitlök och stek i pannan. Vänd ner löken i grytan, skiva ner morötterna i kastrullen med en potatisskalare. Krydda men vänta med de färska kryddorna. Gott att ha i är t ex paprikapulver, chilipulver, gurkmeja, lite muskotnöt (riven). Använd det du gillar och våga prova nytt. T ex garam masala (indisk krydda) eller lite kryddpeppar. Blanda om i grytan och lägg på ett lock. Nu ska köttfärssåsen koka ner. Den kan gärna gå i 45 minuter på låg värme. Rör om då och då så den inte fastnar eller bränns. Smaka av och salta på. Tillsätt färska kryddorna i slutet, då smakar de bäst.

    2. 2)

      Skiva zucchini med potatisskalare eller i en spiralizer (beskrivning i bloggen) och koka hastigt i lite vatten.

    3. 3)

      Passa på att lägg upp en frukt på tallriken som du äter sist. Det blir en fräsch avslutning på måltiden och du slipper sötsuget.

    4. 4)

      När köttfärsen svalnat så lägg upp i matlådor eller frys in så har du till flera måltider.

    DelaShare on Facebook