• Hönsfrikadeller med stomp på jordärtskocka

    Frikadeller kokta i kycklingbuljong serverade med ett smakrikt stomp på jordärtskocka är gott, AIP och bra för magen. Frikadellerna i receptet är gjorda på ekologisk hönsfärs från Scan organics, men det går bra med vanlig kycklingfärs också.

    • 30 min
    • 3 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    500 gramHönsfärs eller kycklingfärs
    2 dlKycklingbuljong (Scandinavian Organics är bra)
    2 lVatten, ca.
    1 dlFinhackad persilja
    2Pressade vitlöksklyftor
    1 krmVitpeppar
    1 tskGlutenfri soja
    1 mskArrowrot
    8-10Jordärtskockor
    1 mskOlivolja
    1 nypaHavssalt
    1 halvGurka, skivad med potatisskalare på längden

    Gör så här:

    1. 1)

      Skala jordärtskockorna, dela och lägg i kallt vatten och koka till de blir mjuka i ca 20 minuter.

    2. 2)

      Under tiden blanda färsen med persilja, pressad vitlök, soja, salt, vitpeppar och arrowrot/potatismjöl. Låt smeten stå och dra i några minuter.

    3. 3)

      Koka upp 2 liter vatten och tillsätt buljongen. Det går bra med vilken benbuljong som helst. Har du ingen buljong går det också bra att bara koka frikadellerna i vatten.

    4. 4)

      Forma små köttbullar med hjälp av blöta händer och droppa ner i det kokande vattnet. Lägg på lock och koka i ca 10 minuter. Dela en köttbulle och se så de är klara och genomkokta.

    5. 5)

      Häll av vattnet från jordärtskockorna och gör ett stomp (grovt mos) med hjälp av en gaffel. Blanda i salt och olivolja.

    6. 6)

      Skiva gurkan och lägg upp som tillbehör. Skeda över lite buljongspad över moset och frikadellerna före servering. Garnera med färsk persilja.