
-
Hönsfrikadeller med stomp på jordärtskocka (AIP)
Frikadeller kokta i kycklingbuljong serverade med ett smakrikt stomp på jordärtskocka är gott, AIP och bra för magen. Frikadellerna i receptet är gjorda på ekologisk hönsfärs från Scan organics, men det går bra med vanlig kycklingfärs också.
-
30 min
-
3 portioner
-
Medelsvår
Ingredienser
500 gram hönsfärs eller kycklingfärs 2 dl kycklingbuljong (Scandinavian Organics är bra) 2 l vatten, ca. 1 dl finhackad persilja 2 pressade vitlöksklyftor 1 krm vitpeppar 1 tsk glutenfri soja 1 msk arrowroot 8-10 jordärtskockor 1 msk olivolja 1 nypa havssalt 1 halv gurka, skivad med potatisskalare på längden Gör så här:
-
1)
Skala jordärtskockorna, dela och lägg i kallt vatten och koka till de blir mjuka i ca 20 minuter.
-
2)
Under tiden blanda färsen med persilja, pressad vitlök, soja, salt, vitpeppar och arrowrot/potatismjöl. Låt smeten stå och dra i några minuter.
-
3)
Koka upp 2 liter vatten och tillsätt buljongen. Det går bra med vilken benbuljong som helst. Har du ingen buljong går det också bra att bara koka frikadellerna i vatten.
-
4)
Forma små köttbullar med hjälp av blöta händer och droppa ner i det kokande vattnet. Lägg på lock och koka i ca 10 minuter. Dela en köttbulle och se så de är klara och genomkokta.
-
5)
Häll av vattnet från jordärtskockorna och gör ett stomp (grovt mos) med hjälp av en gaffel. Blanda i salt och olivolja.
-
6)
Skiva gurkan och lägg upp som tillbehör. Skeda över lite buljongspad över moset och frikadellerna före servering. Garnera med färsk persilja.
-