• Hamburgare med sparris och rödbetor

  Hamburgare med fräst sparris, kokta rödbetor och ramslök. Välj bra ekologiskt kött till burgaren. Sparris och rödbetor är gott i kombination. Sparris innehåller bl.a. natrium, B- och K-vitamin samt aminosyran tryptofan som behövs för bildandet av serotonin. Denna rätt är AIP.

  • 20 min
  • 1 person
  • Lätt

  Ingredienser

  100 gramNötfärs, köp ekologisk och kravmärkt.
  5 stSparrisar
  2 stRödbetor, kokta
  1 krmSalt
  Efter smakAndra kryddor, t ex persilja eller koriander
  2 stCitronklyftor för smak

  Gör så här:

  1. 1)

   Detta är ett väldigt enkelt recept som jag gjort för att inspirera. Det kan vara så himla enkelt att laga god läkande mat. Hamburgaren görs enligt den klassiska amerikanska modellen med endast färs och salt. Du knådar färsen med fingrarna efter att du tillsatt salt och slår färsbollen mellan händerna, fram och tillbaka. Det som händer då är att fettet i färsen blir som trådar som håller ihop burgaren. Stek i valfritt fett (kokosolja, olivolja, ghee) i tre minuter på varje sida. Lägg undan så burgaren får vila.

  2. 2)

   Köp antingen förkokta rödbetor eller koka själv. Att koka själv tar lång tid och om du köper ett knippe med rödbetor kom ihåg att behålla en liten del av blasten så att inte betorna "blöder". Koka med skalet på.

  3. 3)

   Stek sparrisen med lite salt i fem minuter. Den är klar när den börjar ta färg. Den ska fortfarande vara lite krispig. Jag tycker att man ska steka hela sparrisen, den lilla del längst ner vid roten som anses vara seg och som många kockar tar bort är full av näring den med.

  4. 4)

   Stek nu de hackade rödbetorna och blanda i massor av färska kryddor - jag fick tag i gotländsk ramslök, men ta det du har hemma; persilja, koriander, vårlök, gräslök eller basilika. Fräs på en stund. Salta gärna lite också.

  5. 5)

   Lägg tillbaks både hamburgare och sparris i stekpannan och värm på. Servera sedan med några citronklyftor på sidan. Citron på sparris är supergott.