• 2 oktober 2014

    Swedish Paleo i Nynäsposten

    Denna artikel återfanns i Nynäshamnsposten. Swedish Paleo fick FÖRSTASIDAN och en helsida inne i tidningen. Texten där var som följer:

    Journalisten Cecilia Nisbet Nilsson har nyligen flyttat till Nynäshamn och startat företaget Swedish Paleo. Hennes hemsida fungerar som en portal för intresserade av det som kallas stenålderskost. Paleo-trenden tror hon kommer att nå Sverige inom kort.
     Nynäshamn. Cecilia Nisbet Nilsson har tidigare arbetat som hälsoinriktad journalist och tv-producent. I yrket stötte hon på många olika dieter och kostråd.
    En källa till hennes matlagnings- och kostintresse är att hon lider av flera så kallade autoimmuna sjukdomar, som psoriasis och olika allergier. För två år sedan upptäckte Cecilia paleo – ett kostprogram som enligt henne överträffar alla andra.
    Hon berättar att hennes besvär har lindrats avsevärt.
    – Jag äter mig frisk kan man säga. Jag har blivit av med min psoriasis, min ledvärk och min allergi mot stenfrukter. Min läkare är förvånad och kan inte förklara hur jag har lyckats bli symptomfri.
    Grundtanken i ”stenålderskosten” är att människan inte mår bra av att äta halvfabrikat och mat med mycket tillsatser, mat som har blivit allt vanligare de senaste 50 åren.
    Paleoförespråkarna anser att vår kost måste återspegla att människan är en produkt av evolutionen under miljontals år. De 10 000 år som människan har bedrivit jordbruk är i det perspektivet en parentes.
    Paleokostråden är därför att i största möjliga mån undvika mat som innehåller gluten (spannmål), laktos (mjölk), socker, konserveringsmedel och tillsatser. I stället äter man mycket ekologiska grönsaker och frukt, nötter, kött från djur som har ätit gräs och vildfångad fisk. Sådant som stenåldersmänniskorna åt.
    Finns det ingen mat som vi gör bättre i dag?
    – Nej, det tycker jag inte.
    – Många som har blivit medlemmar i Swedish Paleo har skrivit och berättat om hur de känner sig piggare, har mindre orolig mage och går ner i vikt, säger Cecilia Nisbet Nilsson.
    Hon poängterar att det går att gå ner i vikt med alla dieter. Det svåra är att hålla dieten uppe. För Cecilia Nisbet Nilsson är paleon en livsstil som hon vill behålla livet ut.
    De uppoffringar man gör behöver inte vara så stora, menar hon. Man får äta hur mycket man vill. Och det går att hitta ersättningar för sådant som socker, om man är beredd att laga mer mat själv.
    – Jag kan sakna att kunna gå och fika på konditori. Det är också en ständig jakt på den bästa ersättaren för pasta.
    Det kom nyligen rön om att det är farligt att äta för mycket kött …
    – Ja, med tanke på det sätt som man kött framställs industriellt i dag är det säkert inte bra att äta för mycket. Men vi äter djur som har fått i sig bra saker. Dessutom kan man säga att vi nog äter mer grönsaker än vegetarianer med tanke på att vi undviker pasta, ris och bröd.

    Artikeln är skriven av Gunnar Jakobsson vid Nynäshamns Posten

    i92959319._szw270h3500_

    Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *