Saffranskaka á la Birgitta (Paleo)
En väldigt god och söt saffrankaka helt utan sötningsmedel. Servera med paleoglass! Receptet är från Birgitta Höglund.
- 40 min
- 4 portioner
- Medelsvår
Ingredienser
3 st ägg 2 dl mandelmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver 100 gram Ghee, smör eller kokosolja (beror på om du tål smör) 2 st clementiner 1 st morot 1 paket saffran 1/2 dl mandelspån för dekoration 1 krm äkta vaniljessens 2 msk kokosflingor eller kokosmjöl Gör så här:
- 1)
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en sockerkaksform. Det blir lättare att få upp kakan då. Smält fettet och häll i saffranet. Riv moroten och häll också i. Dela clementinerna och pressa ner saften. Låt det puttra i fem minuter medan du vispar äggen.
- 2)
Vispa äggen tills de är riktigt fluffiga. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och häll i den varma saffranblandningen. Häll i äggsmeten och rör om försiktigt med en slickepott så att det blandas bra.
- 3)
Häll smeten i den klädda kakformen och toppa med madelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara torr när du sticker en kniv i den.
- 4)
Servera ljummen med paleoglass: Mixa en frusen banan med en frusen mango.