• Saffranskaka á la Birgitta

    En väldigt god och söt saffrankaka helt utan sötningsmedel. Servera med paleoglass! Receptet är från Birgitta Höglund.

    • 40 min
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    3 stÄgg
    2 dlMandelmjöl - gör ditt eget och kör en påse mandel i en mixer.
    1 mskFiberhusk
    1 tskBakpulver
    100 gramGhee, smör eller kokosolja (beror på om du tål smör)
    2 stClementiner
    1 stMorot
    1 paketSaffran
    1/2 dlMandelspån för dekoration
    1 krmÄkta vaniljessens
    2 mskKokosflingor eller kokosmjöl

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en sockerkaksform. Det blir lättare att få upp kakan då. Smält fettet och häll i saffranet. Riv moroten och häll också i. Dela clementinerna och pressa ner saften. Låt det puttra i fem minuter medan du vispar äggen.

    2. 2)

      Vispa äggen tills de är riktigt fluffiga. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och häll i den varma saffranblandningen. Häll i äggsmeten och rör om försiktigt med en slickepott så att det blandas bra.

    3. 3)

      Häll smeten i den klädda kakformen och toppa med madelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara torr när du sticker en kniv i den.

    4. 4)

      Servera ljummen med paleoglass: Mixa en frusen banan med en frusen mango.