• Stekt strömming med rotfrukter

    Panerade strömmingsfiléer med rotfrukter i ugn. Jättegott och enkelt. Denna rätt är helt enligt AIP (läkande recept för autoimmun sjukdom) om du väljer bort att panera i ägg. Prova att panera i lite smält kokosolja och kokosmjöl, det blir gott det med!

    • 1 timme
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    1 trågFiléad strömming
    1 mskKokosmjöl eller mandelmjöl till panering
    2 stÄgg
    2 mskSmör eller ghee
    Ingredienser Till grönsakerna i ugn
    1 stKålrot
    2 stKokbananer (om du får tag i några)
    4 stMorötter
    4 stPalsternackor
    2 stGula lökar
    4 stVitlöksklyftor
    1 tskSalt och peppar
    1 tskGurkmeja eller annan krydda efter smak
    1 mskOlivolja eller avokadoolja

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 200 grader. Hacka och skär upp grönsakerna i stavar. Kokbananen skalar du lättast om du skär skåror i dem på längden runt om och bryter bort skalet. Lägg grönsakerna i en långpanna, krydda och ringla lite olivolja över. Ugnsbaka i ca 30 minuter och rör runt ett par gånger.

    2. 2)

      Häll kokosmjölet i en djup tallrik, tillsätt en tsk salt och blanda väl. Knäck äggen och vispa upp dem lite i en annan djup tallrik. Vänd strömmingsfiléerna först i äggsmeten och sedan i mjölet. Stek i smör eller ghee på mellanhög värme i cirka två minuter per sida.

    3. 3)

      Servera med färska champinjoner, tunt skivad purjolök och någon färsk krydda som t ex persilja eller koriander.