• Soppa på kycklingbuljong med frikadeller och jordärtskocka

    Soppa gjord på kycklingbuljong med frikadeller och jordärtskocka. Dessutom massor av persilja. Soppan är mustig och mättande och går alldeles utmärkt att frysa in. AIP.

    • 1 h
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    500 gramKyckling- eller hönsfärs
    1 mskArrowrot
    2Vitlöksklyftor
    2Gula lökar
    5 dlKycklingbuljong eller benbuljong
    500 gramJordärtskockor, eller ca 10 st
    5 dlVatten
    1 knippeBladpersilja
    1 tskSoja, glutenfri
    Salt & pepparEfter smak

    Gör så här:

    1. 1)

      Skala jordärtskockorna och dela i lika stora delar. Koka i ca 25 minuter tills de är mjuka.

    2. 2)

      Under tiden gör köttbullarna. Stek lök och vitlök, blanda ned i kyckling- eller hönsfärsen. Salta och peppra samt tillsätt arrowroten och blanda smeten väl. Ställ åt sidan i 5 minuter.

    3. 3)

      Koka upp 5 dl kycklingbuljong eller benbuljong med 5 dl vatten. Kycklingbuljong av bra kvalitet (som innehåller glycin från ben och brosk) säljer Scandiavian Organics. Bäst är att koka en egen buljong på valfria ben. (Se recept benbuljong under dryck).

    4. 4)

      Trilla köttbullar med blöta händer och lägg ner i den kokande buljongen. Sänk värmen och låt koka i ca 15 minuter. Köttbullarna ska vara gråa rakt igenom och inte rosa.

    5. 5)

      Mosa jordärtskockorna grovt med en gaffel eller potatisstöt. Häll i soppan och rör om. Klipp sist ner ca 5 dl persilja. Smaka av med lite soja, salt och peppar.

    6. 6)

      Tips: koka fler rotgrönsaker för en matigare soppa. Bra här passar morötter, palsternacka och sötpotatis.