• Blåbärsdröm

    En blåbärstårta för festliga tillfällen. Söt och väldigt god!

    • 2 h
    • 8 personer
    • Svår

    Ingredienser

    ChokladbottenDetta behövs:
    3 dlValnötter
    3 dlRiven kokos
    3 mskkakaopulver
    6 mskKokosnötsolja
    3 mskEkologisk honung
    FyllningenDetta behövs:
    6 dlCashewnötter
    3 dlKokosmjölk
    3 dlFärska eller tinade blåbär
    1/2 dlKokosolja
    2 mskHonung
    1 tskvaniljextrakt ekologisk
    ToppingDetta behövs:
    2-3 dlFärska blåbär eller andra bär
    1 dlKrossade caschewnötter eller skalade mandlar
    2 mskkokossocker
    2 msksmör eller ghee
    1 kakaMörk choklad utan socker

    Gör så här:

    1. 1)

      Använd en sockerkaksform med löstagbar ring. Lägg bakplåtspapper i botten och smörj innersidorna med kokosolja.

    2. 2)

      Kör valnötter, kakao och kokos i en mixer tills det blir ett mjöl. Flytta till en bunke och häll i smält kokosolja samt honung. Knåda ihop degen och tryck ut den i botten av formen och lite upp mot kanterna. Ställ formen i frysen.

    3. 3)

      Häll alla ingredienser till fyllningen i en mixer och kör i 3-4 minuter tills det blir en riktigt jämn och fin smet. Du kan behöva tilta mixern och skaka den lite så att nötterna blir mixade.

    4. 4)

      Ta ut formen ur frysen och häll över smeten. Vrid formen och slå den lite i bordet så att smeten jämnar ut sig. Ställ tillbaks formen i frysen och låt den stå i 1 1/2 timme.

    5. 5)

      Ta ut formen ur frysen och låt den tina ca 10 minuter. Under tiden gör du toppingen.

    6. 6)

      Smält smör och kokossocker i en gryta. Häll i valfria nötter och rosta/glasera dem. Akta så du inte bränner sockret. Lägg undan nötterna så de får svalna. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda in nötterna och blåbären i den smälta chokladen, men spara lite till garnering. Dutta ut chokladen på ett bakplåtspapper och lägg i frysen ett par minuter så att allt stelnar.

    7. 7)

      Ta en varm blöt trasa och stryk på utsidan av bakformen innan du försiktigt lossar den. Knäck över chokladen och placera ut bär och nötter. Servera som den är! Receptet är inspirerat och översatt från The Merrymaker Sisters i Australien.