Ischoklad med mint- och apelsinsmak (AIP)
AIP. Superenkel ischoklad med carob istället för mörk choklad. Caroben är söt i sig och passar därför jättebra att ha i ”godis” då den inte behöver sötning som t ex ren kakao. Här med mint- och apelsinsmak, men det går bra att göra dem utan smak också.
Läs merBrunkål (AIP)
AIP. Brunkål är egentligen bara vitkål som får gå i ugnen med lite kryddor och honung.Sött och gott tillbehör på julbordet till den salta sillen.
Läs merRödkålssallad med pickad rödlök (AIP)
AIP. Söt pickad rödlök, len lättstekt rödkål och lite syra från äpplen och tranbär. En perfekt sallad till högtidsbordet. Den går bra att göra i förväg då den blir ännu godare efter en natt i kylen.
Läs merRödkål (AIP)
AIP. Rödkål är en klassiker på högtidsbordet. Här är ett recept anpassat efter AIP.
Läs merVegetarisk jansson (AIP)
AIP. En vegetarisk variant på Jansson som gott tillbehör. Citronjuicen i gratängen neutraliserar kokossmaken men gör också att den blir en aning syrligare i smaken än vanlig Jansson.
Läs merLussekatter (AIP)
AIP. Saftiga lussekatter med de ”hemliga” ingredienserna kokbanan och pumpapuré. Pumpan ersätter ägg bra och kokbanan ger stuns i degen. Katterna går bra att frysa in.
Läs merKokostoppar med kokbanan och saffran (AIP)
AIP. Saftiga kokostoppar med smak av saffran. Kakorna går utmärkt att frysa in.
Läs merRödbetor med lime (AIP)
AIP/PALEO. Rödbetor marinerade i lime, olivolja, salt och kryddor. Gott till fisk men även som tillbehör till grillat.
Läs merGeléhallon (AIP)
AIP/PALEO. Gör eget gelégodis! Jättenkelt och så gott. Variera med olika bär och rulla dem i kokossocker för att lyxa till det.
Läs merJordmandelgröt (AIP)
AIP/PALEO. Snabbt och gott med gröt på jordmandelmjöl. Jag personligen tycker att det blir godare med finmalet mjöl men det går lika bra med det grova. Jordmandelmjöl köper du hos www.dorimax.se
Läs merKöttbullar med grönkål och vitlök (AIP)
AIP/PALEO. Äpple och grönkål och passar ihop. Servera med grönkålsröra & äppeltärningar eller till exempel kokta rotfrukter och äppelchutney. (recept under såser och tillbehör)
Läs merJulköttbullar (AIP)
AIP/PALEO. Kryddiga köttbullar med mycket smak. I ekologiskt nötkött från gräsbetande djur finns massor av bra vitaminer och mineraler som tiamin, niacin, B6, järn, zink och selen.
Läs merLussekatter (Paleo)
PALEO. Saftiga lussekatter med smak av saffran. Det går bra att krydda med kardemumma också, en favorit hemma hos mig.
Läs merFisk- och skaldjursgryta med saffran (AIP)
AIP/PALEO. Fisk- och skaldjursgryta med torsk, räkor och musslor med smak av saffran.
Läs merKola med apelsinsmak (AIP)
AIP/PALEO. En kola som inte behöver kokas, gjord på dadlar och kokosolja. Smaksätt med carob vid AIP eller vanlig kakao/kaffe vid paleo. Apelsin är gott som smak, men du kan variera med vanilj, pepparmint eller lime.
Läs merGelégodis i jultappning (AIP)
AIP/PALEO. Bjud på lite gott – och syrligt – gelégodis gjorda med små pepparkaksformar. Du kan använda dig av vilka bär som helst. I mina blev det frysta blandade bär; svartvinbär, blåbär, hallon, björnbär och jordgubbar (mix som finns att köpa på Lidl).
Läs merJulkorv (AIP)
AIP. Gör din egen julkorv! Mal färs av fläsk (bog) och späck, eller använd fläskkarré som redan är marmorerat med fett eller fläskfärs. Att göra egen korv är ett roligt och inte minst välsmakande hantverk.
Läs merJanssons frestelse
AIP. Janssons frestelse. Det går att använda flera olika rotfrukter till denna Jansson. Det blir väldigt gott med kålrabbi som i det här receptet. Kålrabbi innehåller mycket vitamin B och C samt kalcium, fosfor och magnesium.
Läs merSillsallad (AIP)
AIP/PALEO. Sillsallad är gjord på inlagda rödbetor. Rödbetor är naturligt rika på nitrat. När du äter nitratrik mat ökar nivåerna av kväveoxid i kroppen som ger förbättrad cirkulation och på sikt även sänkt/reglerat blodtryck.
Läs merKnapriga pepparkakor (AIP)
AIP/PALEO. De här pepparkakorna är knapriga som vanliga pepparkakor och kan även kavlas precis som vanliga.
Läs merStrömmingslåda (AIP)
AIP/PALEO. En rätt som passar bra på buffébordet men som även är god vardagsmat. Strömming är en bra källa till omega-3 och jod. Tänk på att köpa MSC-märkt fisk som är fångad i Nordsjön eller Atlanten, inte i Östersjön.
Läs mer