• Paleomat succé för PriMaten-grundaren Lars

  ”Mat som dina gener förväntar sig.” Så lyder den fyndiga sloganen till Sveriges första paleorestaurang, PriMaten, i Uppsala. Swedish Paleo begav sig dit för att träffa grundaren Lars Fahlén. 

  ”När vi började kände ingen till oss, men nu har vi blivit lite av en turistattraktion”, säger Lars och skrattar.

  Vi träffar Lars för en pratstund i restaurangen där allt började – PriMaten i Uppsala. Under intervjun äter vi den goda lunchen som idag består av kotlettrad med grönsaker. Maten är lagad av det senaste tillskottet i företaget, den nya kocken Harald Hussénius. Lars slår sig ner vid bordet efter att just ha avslutat en fullspäckad lunchservering.

  När Lars Fahlén startade PriMaten i april 2012 var han något av en pionjär inom paleomat. Det fanns helt enkelt inget liknande. I dag har han planer på att expandera över hela landet i takt med att efterfrågan på paleomat bara ökar. Men vi tar det från början.

  Berätta om hur du började med paleo

   ”Oj, det var längesen. Jag kom in på det mer eller mindre på ett bananskal,” berättar Lars. Det var för fyra-fem år sedan och Lars tränade inför Iron Man i triathlon och letade efter tips på bra träning och mat.

  ”Jag hittade Jonas Coltings webbplats. Vid den tiden åt jag mackor, pasta och potatis inför träning och tävling, men när jag läste att Colting åt ren oprocessad mat och att han inte varit sjuk på fem år, triggade det igång nyfikenheten hos mig.”

  Han letade upp fler sidor där det skrevs om den här typen av kost och hittade bland andra de amerikanska paleoliterna Mark Sisson och Rob Wolff. Ju mer han läste desto mer övertygad blev han om att detta var något att satsa på i någon form. Drömmen om ett ställe där han kunde sälja ”ren, hel fastfood”  hade till exempel funnits länge. 2012 hittade Lars en lokal på universitetsområdet Science Park en bit utanför Uppsala centrum. Men ursprungsidén att göra lunchpaket och sälja mat på språng övergick snart i lunchservering på plats. Det visade sig att det fanns en efterfrågan på hälsosam lunch, även om paleo var nytt för många besökare vid den tiden.

  ”Jag tror att jag var först ut i Sverige att starta en restaurang där man kategoriskt uteslöt gluten när jag öppnade PriMaten i april 2012.”

  Snart fick Lars höra vittnesmål från lunchgäster att fler och fler åt paleo och att de upplevade att de blev friskare av den här maten. ”Personligen var jag inte sjuk när jag började äta paleo, men jag märker ju att jag mår mycket bättre rent generellt, är starkare och har bättre immunförsvar”, säger Lars.

  lars porträtt 2

  Lars Fahlén i PriMatens restaurang

  ”Om man är supersjälvisk och bara tänker på sig själv och att man ska må bra – då väljer man det bästa att äta och de bästa råvarorna som finns, eller hur? Det innebär giftfri mat, nyskördade grönsaker och frukt som är nyplockad. ” Det är det den matfilosofi som PriMaten lutar sig mot, menar Lars. ”Kravmärkt och ekologiskt har också blivit mycket mer populärt och miljö och hållbarhet är en tung grej”.

  PriMatens bagare och produktutvecklare Kalle Åstrand gör oss sällskap vid bordet och han berättar att han var riktigt sjuk när han började jobba här för två år sedan.

  Kalle med semlor

  Kalle Åstrand med sina efterfrågade paleo-semlor

  ”Jag hade olika matallergier, hudeksem, astma och ledvärk. Allt försvann i takt med att jag började äta paleo. Idag kan jag äta allt som serveras här, säger Kalle.”

  I augusti 2013 öppnade Lars den första delikatessaffären i PriMatens regi i SVAVA-gallerian i centrala Uppsala. Den första tiden gick trögt men nu, ett och ett halvt år senare, har folk fått upp ögonen även för delin. Så mycket att det t om har blivit en mindre turistattraktion.

  Primaten deli”Ja förra året var det folk som ringde redan i maj och frågade om vi hade öppet under semestern. De planerade in besök ändå från Småland”, säger Lars och skrattar. Under sommaren var det mängder av turister som dök upp långväga ifrån bara för att äta lunch.

  Att driva en lunchrestaurang och en deli med endast de bästa råvarorna är dyrt. Det har varit svårt för Lars och hans anställda att få det att gå runt de första tre åren. Men i år ser Lars en ljusning även ekonomiskt för första gången.

  ”Det har tagit oss tre år att komma upp i en nivå där det är fullt på restaurangen och det säljer bra i butiken. Nu är det dags att ta nästa steg och en bredare etablering. Vi tittar också på att plocka fram en egen produkt som vi kan sälja”, säger Lars. Visionen är PriMatenbutiker på flera ställen i landet i form av t ex franchising.

  I butiken och restaurangen finns några specialiteter som endast går att köpa där. Till exempel Kalles paleosemlor och den lokalproducerade Kombuchan (fermenterat te). Och så en hyllning till Jonas Colting som inspirerade Lars från första början i form av ”Coltongbollar”.

  Coltingbollar

  Coltingbollar och andra dadelbollar

  Kombucha primaten

  Den lokalt tillverkade Kombuchan

  Nu vill Lars själv vara en inspiratör. ”Jag gav mig inte in i det här för att tjäna pengar utan med en vilja att få andra att komma på banan och bli lika friska som vi är som äter den här maten. Folk är mycket mer medvetna om sin hälsa idag och just därför så tror jag att paleomat kommer att slå stort framöver.”

   Text och Foto: Cecilia Nisbet Nilsson

   

  Fakta om Lars Fahlén:

  Ålder: 50 år

  Familj: Sambo och två barn.

  Bor: I hus utanför Uppsala.

  Okänd talang: Lars har jobbat som finsnickare.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  5 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Anna-Karin Ljungberg
  Anna-Karin Ljungberg
  5 år sedan

  Hoppas att fler restauranger öppnar

  Tomas Nilsson
  Tomas Nilsson
  5 år sedan

  Jag har mer än en gång kört bil från Sthlm till Uppsala för att kunna äta lunch på PriMaten
  Jag tror att en lunchrestaurang i StorStockholm skulle lyckas bra

  Karin Bobert
  Karin Bobert
  5 år sedan

  Glad jag blir. Måste definitivt ta en tur till Uppsala!

  Ancy Berg
  Ancy Berg
  5 år sedan

  Jag försöker äta på Primaten varje gång jag besöker Uppsala och jag blir aldrig besviken!

  Sonja Björklund
  Sonja Björklund
  5 år sedan

  Blir en tur till Uppsala!