• Lokal mat i fokus i Skottland

  2015 är ett alldeles speciellt år i Skottland. Det är nämligen ”The Year of Food and Drink”, vilket är extra härligt för oss paleoliter. Kampanjen är initierad av det skotska parlamentet men stöttas även av alla möjliga organisationer, som till exempel ”Slow Food UK”,  och går ut på att få befolkningen att äta mer mat från de inhemska bönderna och fiskarna i Skottland.

  Jag fick en intervju med ordföranden av den skotska avdelningen av Slow Food UK,  John Cooke, när jag besökte matmarknaden ”Farmers market” i Edinburgh. Han brinner för den rena, goda och sunda maten. Alltså helt i linje med vad paleorörelsen står för. Vi hittar ”Slow Food UK”  mitt bland alla stånd med ost, kött, fisk, korv och grönsaker – ett himmelrike för den som äter paleo.

  John CookeJohn Cooke

  – Vi jobbar för att ändra hela systemet kring matindustrin, säger han. Idag kommer den mesta maten från fabriker, processad och ofta näringsfattig. Vi vill att man ska kunna köpa bra och hälsosam mat som är lokalt tillverkad.

  Slow Food UKs slogan är ”Good, Clean and Fair” som kan översättas till ”gott, rent och rättvist” och den säger det mesta. Det ska inte bara smaka gott, det ska också vara hälsosamt och rättvist. I Skottland innebär det att den skotska befolkningen ska kunna köpa maten direkt från de skotska producenterna. Så är det inte idag. Det är mer lönsamt för matproducenterna att exportera alla mat utomlands.

  – 2 av 3 av alla havskräftor som säljs i världen är från Skottland, säger John. Det är svårt för oss i vårt eget hemland att köpa skotska skaldjur till ett rimligt pris. Allt går på export.

  – Vi har också ett stort arbete framför oss med de enorma överviktsproblemen i Skottland. Glasgows befolkning är bland de mest överviktiga i världen. Det är tragiskt att det är så när det produceras så otroligt mycket bra mat i det här landet.

  Det gäller att ta ett litet steg i taget, tror John. Att satsa på gräsbeteskött, ekologiskt och ren mat är ett sätt.

  – Jag tror inte på att man kan säga åt folk; ”ät detta, välj den här dieten” osv. Det måste komma från individen själv. Genom att bjuda på god mat, som på events och lokala marknader, kan de själva känna skillnaden och göra det egna valet i framtiden.

  Om du är nyfiken på Slow Food så finns det en svensk avdelning som du hittar HÄR

  Vi kommer att skriva mer om Slow Food och deras arbete här framöver.

  Cecilia Nisbet Nilsson

   

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments