• Kampanj – få jordmandelmjöl

  Hejsan,

  idag startar vi en kampanj i samarbete med www.dorimax.se. Alla nya medlemmar i Paleoklubben får en påse med 500 gram jordmandelmjöl i välkomstpresent.

   

  Gå med i klubben här: Gå med idag – 14 dagar prova på

   

  Fakta om jordmandel:

  Jordmandel är varken en mandel eller en nöt, så namnet är ju lite missvisande. Kärt barn har många namn. Vi kallar den jordmandel i Sverige, på engelska kallas den Tigernut, på spanska Chufa och på tyska Tigernüß eller Erdmandelen. Växten är ett halvgräs och det är knölarna under jord som man använder. Knölarna är helt glutenfria och godkända inom AIP. De tvättas och skalas och mals sedan ner till ett mjöl.

  Trots att jordmandel är ett relativt nytt inslag i bakning inom paleo och AIP så är det faktiskt en av de äldsta kända odlade grödorna i världen! I Egypten har man hittat arkeologiska fynd av vaser som innehöll jordmandel, vilket pekar på att de små knölarna användes i matlagning för över 4000 år sedan.

  Skärmavbild 2017-02-20 kl. 14.00.59

   

  Fyra anledningar till att äta och använda  jordmandel:

  1. Den är nyttig. Jordmandeln är rik på mineraler, huvudsakligen fosfor och kalium, men även natrium, krom, magnesium, järn, koppar, zink och mangan. Den innehåller enzymer som hjälper till vid matspjälkning – lipas och amylas. Vitamininnehållet består huvudsakligen av vitamin C, E samt B-komplexet utom B12.

  2. Allergisäker. Nötter är en vanlig allergen och kan irritera tarmen. Därför utesluts nötter under en elimineringstid när man äter enligt AIP. Därför är jordmandeln bra vid autoimmun paleo istället för nötter. Både för nötallergiker och korsallergiker – som brukar reagera på mandlar.

  3. Väldigt användbar. Den är bra att baka med. Jag tycker att konsistensen blir bättre än t ex mandelmjöl eller kokosmjöl. Man kan panera i mjölet (istället för ströbröd) och jordmandelmjölet kan ätas utan tillagning i form av dadelbollar eller energibars etc. Hela jordmandlar kan man blötlägga och sedan knapra som snacks.

  4. Supergod. Jordmandeln är väldigt god! Smakar nötaktigt och sött.

  Du kan baka bröd med mjölet – till exempel det superenkla pitabrödet som du hittar recept på HÄR

  I Paleoklubben får du även en gratis PDF med 12 fler recept med jordmandelmjöl. 

   

  När du går med i klubben just nu får du en påse med det fint malda mjölet! OBS – så långt lagret räcker.

  Taggar:

  Kommentarer