• Gästinlägg av Strictly paleo…ish! idag

  Idag hälsar vi Strictly Paleo…ish! välkommen till vår gästblog. Du får ett recept på Pulled Pork med BBQ-sås och ett intressant inlägg kring den växande paleorörelsen i Sverige. Citat: ”Jodå, mycket tyder på att Paleo är på rejält uppsving i Sverige vilket självklart är goda nyheter för oss som tror på ”riktig mat”.  ” God läsning och välkommen Peter!

                             Strictly Paleo..ish!

  Jag som fått äran att gästblogga på Swedish Paleo idag heter Peter, och driver sedan ett par år bloggen Strictly Paleo…ish!. Strictly Paleo…ish! är först och främst en receptsite med fokus på Paleo, men det händer även att det det dyker upp recensioner, tips, och annat smått och gott som på något sätt är knutet till ämnet.

  Jag har valt att skriva min blogg på engelska, men samtliga mått i mina recept står även angivna i ”svenska” enheter så de är lätta att följa utan att behöva omvandla ingredienser, temperaturer etc., och är det något du undrar över är det bara att fråga.

  Självklart är du varmt välkommen att besöka mig, och feedback i kommentarsfältet om du provar något av mina recept mottages tacksamt!

  Nu nog om vad jag vanligtvis gör, jag har ju en gästpost att skriva! När Cecilia undrade om jag ville skriva ett gästinlägg här så tänkte först ”Självklart!”, och sedan vanan trogen ”Vad för recept vill jag göra?”.

  Men efter lite funderande till tänkte jag faktiskt att jag skulle ta tillfället i akt att sammanfatta lite av mina egna noteringar kring Paleo i Sverige 2015, och samtidigt passa på att sprida lite välförtjänt kärlek.

  (Jodå, självklart kommer jag dela med mig av ett recept med. Eller nej förresten, två stycken blir det!)

   Paleo i Sverige – En spännande framtid!

  Ingen har väl undgått att notera den våg av medvetenhet kring vad vi stoppar i oss som just nu sköljer över landet (och världen). I denna våg tycker jag mig, visserligen kanske med något partiska och selektiva ögon, se just Paleo växa sig större och större.

  I början av året spådde Kostdoktorn att Paleo blir årets trend, och jag är benägen att hålla med.

  På Facebook ansluter sig ständigt nya medlemmar till de svenska Paleo-grupperna. Nyfikenheten är stor och inläggen i diskussionerna blir fler och fler.

  Butikskedjor gör tydliga satsningar på sitt ekologiska sortiment, och nätbutiker börjar indexera med Paleo som en specifik kategori (Nu3, Bodystore och Worthit för att nämna några).

  Till min stora glädje finns Paleo Nordic’s ”Paleo Crunch” numera lättillgängligt hos både ICA och City Gross över hela landet. (Dessutom har de distributörer även i Danmark, Finland, Norge och Australien. Bra jobbat!)

  För mig som gillar att läsa och göra recept så är det självklart jätteroligt att se nya svenska Paleokokböcker (sist ut raden; Annika Sjöö’s ”Annikas Paleokök” och Åsa Söderberg’s ”Hälsokoden”) publiceras, och internet mer eller mindre svämmar över med fantastiska och kreativa Paleorecept.

  När det kommer till Paleo-orienterade bloggar råder det knappast någon torka heller, där några av mina egna favoriter, väl värda ett besök, är Under vårt tak, Hälsa som livsstil, Fyscoachen, och Led genom exempel. Jag vill även slå ett extra slag för Hälsa som livsstil’s ”Ät riktig mat”; deras receptsite där även läsarna kan ladda upp sina recept för att bygga på arkivet. En vacker site med stor potential att bli en svensk FastPaleo eller Chowstalker!

  Vidare så gör Swedish Paleo ett utmärkt jobb att sprida information och kunskap, och tack vare Cecilias hårda arbete har nu även jag fått möjligheten att dela de här raderna, och recepten, med dig!

  Jodå, mycket tyder på att Paleo är på rejält uppsving i Sverige vilket självklart är goda nyheter för oss som tror på ”riktig mat”, hur detaljerna kring definitionen av det än må skilja sig, och jag ser med spänning fram emot vad mer för positivt och roligt som kan komma ur detta!

  Strictly_Paleoish_LogoPulled pork-recept

  Jag utlovade ju två recept med, och de tänkte jag dela med mig av nu.

  Det första är för en BBQ-sås, och det andra är ett recept för Pulled Pork där vi använder BBQ-såsen.

  (Jag vet. Det finns minst lika många Pulled Pork-recept som det finns Paleo-bloggar (det här är till och med mitt eget andra Pulled Pork-recept!). Hur som helst, det här är hur jag helst gör min Pulled Pork och även om du har ett eget favoritrecept så tycker jag den är väl värd att prova.)

  Du kommer behöva en slow-cooker för det här receptet, och om du gör såsen och förbereder köttet till och med steg 3 kvällen innan så finns det ingen anledning till varför du inte skulle kunna starta koket innan du går till jobbet och njuta av det till kvällsmat en vanlig veckodag.

  Med grillsäsongen runt hörnet är ett bra BBQ-sås-recept inte heller fel att ha, och den här såsen går även utmärkt att använda som glaze eller som ett tillbehör vid serveringen precis som den är.

  Även om det kan tyckas uppenbart vill jag dock understryka att det här receptet inte är low-carb, och om sötningen av BBQ-såsen är en risk för dig rekommenderar jag istället mitt första Pulled Pork-recept som är helt utan tillsatt sötning. Med det sagt är det ingen mening att dra ut på det mer, så här kommer recepten.

  Hoppas det smakar!

   Sweet_BBQ_Pulled_Pork

  BBQ-sås    (ca 2 dl)

   Ingredienser:

  1 dl vatten

  1 dl osötad äppelmos (Jag rekommenderar Urtekram’s äppelmos, annars har Under vårt tak ett bra recept.)

  1 dl tomatpuré

  0.5 dl lönnsirap

  2 msk balsamvinäger

  1 tsk liquid smoke

  1 tsk yellow mustard

  1 tsk lökpulver

  1 tsk kakao

  • Blanda alla ingredienserna till såsen i en gryta.
  • Låt puttra på svag värme i ca. 30 minuter.
  • Häll upp i en burk, låt svalna, och ställ i kylen till den skall användas.

   Sweet BBQ Pulled Pork    

  (4-6 personer)

   Ingredienser:

  1-1.5 kg fläskkarré i bit

  2 gula lökar

  2.5 dl vatten

  5 vitlöksklyftor

  2.5 tsk salt

  2 tsk kakao

  1 tsk spiskummin

  1 tsk chipotle chilipulver

  0.5 tsk kanel

  1 sats BBQ-sås

  • Pressa vitlöksklyftorna och gnid in över hela karrébiten.
  • Blanda kryddorna väl i en skål, och klappa sedan in hela köttbiten med kryddblandningen.
  • Skala löken och skiva den tunt.
  • Täck botten på din slow-cooker med den skivade löken, häll på vattnet, och lägg köttet ovanpå löken.
  • Tillaga köttet på ”Low” i 10 timmar.
  • Lyft försiktigt bort köttet, och häll av vätskan och löken genom en sil.
  • Lägg tillbaka köttet och löken i slow-cookern.
  • Använd två gafflar och dra isär köttet tills det inte finns några stora bitar kvar, samtidigt som du blandar det med löken.
  • Hetta upp en stekpanna med lite smör eller ghee, och lägg sedan i det dragna köttet.
  • Stek köttet ett par minuter medan du då och då vänder runt det. Bäst blir det om du får lite välstekta bitar med.
  • Tillsätt BBQ-såsen och vänd runt köttet tills såsen är helt utblandad.
  • Servera med en god sallad till.

  Med vänliga hälsningar, Peter

  Följ Strictly Paleo…ish!

  Web: http://strictlypaleoish.com

  Facebook: https://www.facebook.com/paleo.se

  Instagram: https://instagram.com/strictlypaleoish/

  Twitter: https://twitter.com/Strict_Paleoish

  Pinterest: https://www.pinterest.com/strictpaleoish/

   

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar